Milloin ristiotetta käytetään maastavedossa?

Olen nyt pari kertaa kokeillut ristiotetta maastavedossa, kiitos teidän vinkkien. :) Utelias ihminen kun olen, niin kokeilut sai taas aikaan tiedonnälkää koko tekniikkapuolta kohtaan.

Kokeilussa ristiote eli mixed grip teki tangosta yllättävän “rauhallisen”. En minä muutakaan sanaa tuohon osaa kirjoittaa. Siis kun nostin, niin rauta oli rauhassa käsissäni ja tuntui siltä, että vaikka mitä tekisin, niin tanko nousisi tasan kuten haluan.

Siinä vaiheessa, kun ensimmäistä kertaa asettelin käsiäni eri päin, se tuntui aivan mahdottomalta ajatukselta. Pelkäsin tuntevani jonkinlaista väännätystä olkapään tai kyynärpään tienoilla ja melkein en edes uskaltanut nostaa. Mutta kun maastavedon vaan aloitti, niin se tuntui ihan luontevalta.

Kuvassa ei ole mikään varsinainen nosto menossa, pelkkä tanko käsissä, mutta tästähän siis mixed gripissä on kyse.

Mixed grip

Ristiotteella saa lisää potkua nostoon, mutta voimaohjelmani tekijää Scott Shetleriä lainaten:

This is a very stable and strong grip, however ONLY use it when you need it on heaviest sets. using this grip all the time can lead to an imbalance due to the “windmilling” effect of the barbel.

Samaa luin jo toisaalta. Eli normaali nostot tehdään aina myötä otteella ja vasta aivan viimeisessä missä ote ei muuten kestäisi, käännetään se heikomman otteen käsi ja nostetaan enemmän rautaa kuin muuten olisi mahdollista.

Sama mitä Scott kirjoitti vastauksena kysymykseeni, löytyy myös esimerkiksi 7 tips to increase your grip strength for deadlifts -jutusta. Eli ristiotteella nousee enemmän, mutta myötäote on se, jota yleensä käytetään. Ihan turha tehdä itselleen hallaa totuttelemalla liikaa ristiotteeseen.

Myötäote maastavedossa

Näillä oteohjeilla siis mennään tästä viikosta eteenpäin. Maastavetomaksimini ei ole vielä nostettu ristiotteella, mutta seuraava sellainen varmaan tulee olemaan.

Juuri nyt melkein hirvittää, koska tämän viikon ohjelma on raskain kaikista tähän mennessä. Niinhän sen pitääkin olla, että kehitystä tapahtuu, mutta kyllä nyt nainen pistetään koetukselle. Sarjoissa mennään lähelle tähän astisia maksimi painoja ja ihan maksimiinkin asti. Huh! :)

Onneksi alkoi hiihtoloma, joten energiaa luulisi löytyvän niin salille kuin ladulle ja saa nähdä mihin muuhun.

Did you like this? Share it:

2 Responses to “Milloin ristiotetta käytetään maastavedossa?”

  1. Terhi says:

    Itse käytän ristiotetta painavammissa sarjoissa ja kevyemmissä myötäotetta. Itse ajattelen, että molempia on hyvä käyttää mutta itselle raskaissa painoissa on ristiote vakaampi :)

  2. Outi says:

    Se tosiaan vaikuttaa jotenkin vakaammalta. Jännä juttu. :)

Leave a Reply

See also: