Mikä on zumbaa ja mikä ei ole zumbaa?

Olen hyvin mietteliäs eilisen zumba kokemuksen ja zumba tunnin jäljiltä. Nyt voin jo sanoa, että minulla ei ole enää mitään kynnystä lähteä zumba ohjaajakoulutukseen. Minähän rakastan zumbaa ja nyt minusta tuntuu, että tiedän jotain siitäkin, että mitä zumba on ja mitä se ei ole. Eikös siitä ole hyvä lähteä liikkeelle? Ja hitsiläinen, olenhan minä vartaloltani vielä melkoinen pötkylä, mutta on netissä videoita vähintään saman kokoluokan ohjaajien tunneista. Enkä minä hingu suurten massojen ohjaajaksi vaan vain pieneen rakoseen touhuamaan, jossa saan pidettyä oman liikuntaliekkini iloisesti elossa.

Minun käsitykseni mukaan zumba on äärimmäistä hauskanpitoa, mukanaan vievää musiikkia, runsasta liikuntaa koko vartalolle ja helppoja askelsarjoja, joihin kuka vaan pääsee kärryille. Zumba on vapautta olla oma itsensä, mutta se on myös välittämistä niin, että zumbaaja saa apua ja ohjausta siihen, miten liikkeet on tehtävä, että zumbasta saa täyden hyödyn itselleen liikunnallisessa mielessä. Zumba on ystävyyttä ja yhdessäoloa, uusia tuttavuuksia ja yhdessä tekemistä. Zumba on hymyä ja naurua!

Zumba ei ole yksilölaji siinä mielessä, että ei ole tarkoitus hienostella tai tehdä asioista vaikeita niin, että jonkun suu loksahtaisi auki silkasta kauhistuksesta. Zumban tarkoitus ei ole ohjelmassa toteuttaa vaikeita askelsarjoja mahdollisimman monipuolisesti, koska zumbahan on koko ryhmän hauskuutta. Ohjaaja ei saa hienostella oman taitonsa äärirajoilla vaan hänen täytyy olla oman taitonsa äärirajoilla siinä, miten hyvin pystyy auttamaan koko ryhmän hauskuuteen mukaan.

Ryhmässä tanssiessaan on tietenkin jokaisen omasta kunnosta, kiinnostuksesta ja hingusta kiinni, että millä lailla ohjelmaan hyppää sisälle. Minä kamppailin aluksi pelkästään jo lantion pyörityksen ja olkapäiden epäonnistuneen hytkytyksen kimpussa sekä pysyäkseni mukana liikkeessä. Onneksi välillä käytiin liikkeitä hitaasti läpi, että ne pikkuhiljaa upposivat selkäytimeen. Kyllä siinä hiki tuli ja nautin siitäkin, mutta vielä enemmän nautin nykyään siitä, että koitan keinuttaa lantiota vähän vielä enemmän ja tehtyä jotain askelia miettimättä niitä ollenkaan ja vain nauttien siitä, miten tanssi menee eteenpäin. :) Ja tietysti sitä hinkuu aina vaan monipuolisempaa menoa ja erityisesti omia suosikkitanssejaan, mutta yhtä lailla sitä aina vaan nauttii siitä yksinkertaisimmasta vauhdikkaasta menosta, jossa tulee se suurin hiki.

Mihinkähän minä eksyin aiheesta? Niin siis zumba EI saa olla vaikeaa, se ei saa olla liikaa hienostelua ja zumba ei luonnistu itsestään eli siihen tarvitaan ohjausta. Zumbassa ohjaajan pitää ohjata, kertoa, opastaa nauttimaan oman vartalon hallinnasta ja kertoa ne jujut, että miten ne askelet oikein onnistuu.

Jos zumba ohjaajasi ei neuvo miten askelet tehdään, eikä opasta, niin pyydä, että hän jatkossa neuvoisi. Jos zumba tuntisi vaikuttavat liian monimutkaisilta ja hienoilta, niin käy katsomassa onko se samanlaista jossain muualla. Perusasioiden oppimisen jälkeen sitten onnistuu sellainenkin meno, jossa mennään vaan, eikä opasteta. No, onnistuu siis jotenkin.

ps: Jollain voi oikeasti käydä niin hyvä tuuri, että pääsee latinomiehen pitämälle zumbatunnille!

Did you like this? Share it:

3 Responses to “Mikä on zumbaa ja mikä ei ole zumbaa?”

 1. Teea says:

  Kokemuksesi jostain muualta kuin Petran zumbasta on ollut suorastaan järkyttävät :-( Tämä on just sitä, mitä mä pelkäsin ja pelkään edelleen, nyt ku on ns.zumba-buumi niin joka niemessä ja notkossa, joka salilla on joku joka on käynyt zumbaohjaajan koulutuksen…ja ns.hinnalla millä hyvänsä tullaan pitämään zumbatunteja, vaikkei niistä olisi hajuakaan…(muille tiedoksi, että olen keskustellut aiheesta Outin kanssa eilen) Voisi sanoa, että tälläiset zumbantapaiset “zumbatunnit” suorastaan raiskaa upeita zumbatunteja sekä mahtavia hommansa osaavia zumbanohjaajia. Valitettavaa jo senkin vuoksi, kun ite on ihan höyrähtänyt zumbaan ja tietää minkälaista sen pitäisi olla (ainakin omasta mielestään) niin on tosi kurjaa kun joku sitten eksyy tuollaisille tunneille, josta zumba on todella kaukana :-( Sitten tälläinen ihminen ihmettelee, et miten se Teea voi hehkuttaa tota zumbaa niin kovasti ku sehän oli ihan kauheeta ku ei tiennyt mihin mennä ja mitä tehdä…Huoh…

 2. Outi says:

  Teea sanoit sitten suorat sanat. :D

  Minä uskon, että periaatteessa kuka vaan liikunnallinen ja tanssillinen ihminen voi oppia zumba ohjaajaksi, mutta ei se käy yhdessä eikä kahdessa yössä, eikä muuten kolmessakaan. Vaikka hyväksi zumba ohjaajaksi tuleminen vaatii vielä sopivaa ulospäin suuntautunutta persoonaakin. Zumba on sellainen juttu, joka oikein vedettynä sopii oikeasti hurjan monelle ihmiselle aivan loistavasta kuntoilusta. Se on oikeasti helppoa ja takuukivaa!

  Mutta helposta ja takuukivastakin saa vaikeaa.

 3. Teea says:

  Niinh…mut ku asia vaan on noin! :-) Ja se, että todellakaan parissa yössä ei “kasveta” zumbaohjaajaksi, pitää todellakin paikkansa. Mutta se on totta, et kuka vain liikunnallinen ja tanssillinen ihminen voi oppia zumbaohjaajaksi, mutta tottakai se vaatii myös harjoittelua.
  Mun mielestä Petra on kiteyttänyt tunnilla monta kertaa pariin lauseeseen sen, mitä zumbassa pitäisi olla “hikitakuu ja iloisuus-/energisyystakuu” ja niitä on AINA ollut Petran tunneilla :-)

Leave a Reply

See also: