Kunnollisten vaatteiden merkitys lajissa kuin lajissa

Oletteko samaa mieltä?

Salitreenissä ja kuulaa nostaessa tarvitsee puuvillaisen t-paidan. Se ei saa olla liukasta teknistä kangasta, joka vaikeuttaa suoritusta käytännössä aivan mahdottomasti.

Juostessa mukavin vaate on juuri teknistä kangasta, joka pitää iholla mukavamman tunteen kuin märäksi rätiksi hiostuva puuvilla.

Polkupyöräillessä housut pitää olla kapeat, että lahje ei onnistu menemään jonnekin väärään väliin.

Minigolfissakaan vaate ei saa olla liian löysä niin, että paita tai takki takertuu mailan varteen.

Myös sää pistää omat erilaiset vaatimukset ja joka laji siis antaa omat vaatimuksensa.

Vaatteiden ei tarvitse olla viimeisintä muotia, mutta oikeanlaisilla ja oikean kokoisilla vaatteilla on merkitystä. Vai onko?

Minä väitän, että sopiva/epäsopiva vaate vaikuttaa suoraan suoritukseen.

Oletteko samaa mieltä? Missä tilanteessa vaate vaikuttaa? Paljonko pelkkä epämukavuus tai vaivautuneisuus vaikuttaa? Lähtisitkö sinä esimerkiksi kilpailuun vaatteessa, jonka tiedät vaikuttavan suoritukseesi väärän toiminnallisuuden tai koon takia?

Did you like this? Share it:

6 Responses to “Kunnollisten vaatteiden merkitys lajissa kuin lajissa”

 1. Aktiivi says:

  Ehdottomasti lajissa kuin lajissa täytyy olla vaatetus kohdallaan.

  Ratagolf vaatinee keskittymistä ja tällöin kaikki olla kohdallaan. Vaate ei saa olla pieni/suuri/hiostava

  Harvassa lajissa enää nykyään urheillaan pussihousuissa ja norjalaispaidassa

 2. Outi says:

  Niin no, itse asiassa ratagolf minulla on nyt myös mielessä, mutta yleensäkin laji kuin laji, niin vaatteella on merkitystä.
  Ehkä heitän pari lisäkysymystä: Millä vaatteella sinä et luopuisi tai vaihtaisi toiseen? Missä lajissa vaatteella on suuri merkitys? Mihin lajiin vaatteella ei ole yhtään minkäänlaista vaikutusta?

 3. Laura says:

  Tää on kyllä täysin totta! Vaatteen pitää olla materiaaliltaan tilanteeseen sopiva ja sen lisäksi sen pitää tuntua ja näyttää päällä hyvältä. Muuten ainakin mulla käy niin, että alan kiinnittää huomiota vain esimerkiksi liian pieneen paitaan nykimällä sitä epätoivoisesti alaspäin tai jos vaikka housut on liian isot, niin niitä täytyy nykiä koko ajan ylöspäin. Keskittymistä vaativissa lajeissa tai kisoissa tää vielä korostuu. Reenit nyt tekee vaatteissa kun vaatteissa, jos on pakko, mutta kisoihin laitan aina ne parhaat vaihtoehdot päälle. Heh, vähän tuntuu jo paasaukselta, mutta musta tää on asia, mihin kiinnitetään välillä liian vähän huomioo.

 4. Outi says:

  Laura minä olen niin samaa mieltä! Just joku paidan alaspäin nykiminen ja vaatteiden paikalleen korjailu vaikuttaa ihan yllättävän paljon. Minulla ainakin keskittyminen hajoaa, jos vaate ei toimi ja siksi testaan kaiken etukäteen.
  Esimerkiksi kuulaa nostaessa joku paita kiskoontuu alaspäin niin, että kaula-aukko venyy. Ok, saatan käyttää sitä kotioloissa joskus, mutta en ikinä ihmisten ilmoilla tai koittaisin korjata sitä paikalleen koko ajan.
  Oikeastaan asiat mitkä alkaa nolottaa on ihan kaikkein pahimpia.

 5. Mattimus says:

  Hyviä ajatuksia vaatetuksen merkityksestä kuntoiluun ja urheiluun. Salitreeneissä puuvilla on se parhain materiaali, ainakin jos on tarkoitus voimailla.

  Tekniset paidat sopivat erinomaisesti npt tilassa erinomaisesti aerobiseen toimintaan. Iho pysyy kuivana (tai ainakin melkein) ja on kevyt pitää. Lisäksi ne ovat erittäin kestävää materiaalia. Varjele jos unohdat ko tuotteen treenikassiin tai pyykkikopan pohjalle. Haju saattaa pinttyä ja vaate vaatii kovempaa pesua.

  Useat juoksuun hurahtaneet vannovat juoksuhousujen hyötyjä poikkeuksetta. Omaa kokemusta ei asiasta ole, mutta napakat juoksupöksyt tuntuvat toimivan. Samaa kuulen todettavan tukisukista. Toiset pitävät niitä treenin aikana, toiset laittavat tukisukat päälle treenin jälkeen. Molemmilla on sama tavoite: nopeampi palautuminen.

  Onko kukaan kuullut kompressiopaidoista? Sellaisia on ilmestynyt osaan alan liikkeistä myyntiin…

  Jalkineet ovat oma lukunsa. Kannattaa panostaa sellaisiin, että ne vastaavat käyttötarkoitusta mahdollisimman hyvin. Olipa kyseessä nostaja tai laskija :D

 6. Pumpumkatti says:

  Olen täysin samaa mieltä. Vaatteiden toimivuudella on väliä. Eikä se ole välineurheilua, kuten pahat kielet joskus väittää, kun eivät sen paremmin tiedä!
  Sain muuten viikon menu haasteen tehtyä ;)

Leave a Reply

See also: