Beto Perezin haastattelu 9.1.2010

Osuin vahingossa tähän juttuun ja haastatteluun, jossa Beto Perez kertoo esimerkiksi mitä hän zumbassa rakastaa, kuinka usein hän zumbaa ja mitä suunnitelmia hänellä on tulevalle vuodelle. Hän kertoo myös, että “It’s like a Zumba virus”. ;)

Tässä jonkinlaista pikasuomennosta, jossa muuten tuli itsellenikin uutta tietoa:

Kysymys: Mitä rakastat Zumbassa?

Pitkään oli kyse vain tekniikoista, asennoista ja kaikki oli tarkoitettu vain ammattilaisille. Fitness maailma unohti ihmiset. Meillä on opiskelijat, meillä on tavalliset ihmiset ja mitä olemme keksineet on perusteet. Tämä on aerobicin perusta, kuten Jane Fondalla aikoinaan. Se on liikkumista ja hauskanpitoa ja zumbassa olemme tulleet takaisin aerobicin alkulähteille.

Zumbatunnin hauska asia on nähdä joskus kolme sukupolvea: mummo, äiti ja tytär sekä nähdä musiikin vaihtuvan viiden minuutin välein. Ihmiset laihtuvat ja toisinaan ihmiset eivät tule zumbaan laihtumaan vaan saamaan terapiaa, pitämään hauskaa, samaan ystäviä ja rauhaa ja rakkautta.

Kysymys: Kuinka usein zumbaat, miten liikut?

Olen ehkä itse zumbannut 23, 24 vuotta 15, 16 vuotiaasta lähtien. Koska ohjelma auttaa laihtumaan, minun täytyy syödä eri tavalla. Tämän takia harjoittelen painoilla. Ei mitään kehonrakennusta, mutta muokkausta ja tuotemerkin takia minun täytyy näyttää hyvältä (sanottu nauraen). Joskus minulla on seitsemän tuntia viikossa ja silloin käyn kuntosalilla noin neljä kertaa viikossa aamuisin.

Kysymys: Mikä on suurin ilosi jakaessasi Zumbaa maailmalle?

Minulla on unelmia koko ajan. Haluan, että kun minä aikanaan kuolen, niin Zumba jatkuu. Haluan, että Zumballa on elämä. Kaikki ohjaajani ja mestarikurssit tuovat mukaan uusia ihmisiä ja niin voi jatkua sukupolvelta toiselle. Minusta zumballa on potentiaalia siihen, koska minulle zumba on paras treenausmuoto maailmassa. Alussa oli vaikeaa, kun olin vain minä yksin. Nyt meillä on ohjaajia yli 40 000 maailmassa ja nämä mahtavat ohjaajat ovat joka puolella maailmaa Kiinasta Meksikoon ja Alankomaissa, Belgiassa ja Ranskassa. Se on uskomatonta.

Kysymys musiikista.

Me emme soita vain latinalaista musiikkia. Se on 70% latinalaista ja ehkä 30% muuta. On uskomatonta, että ihmiset joka puolella tanssivat ja oppivat askelia ja he oppivat samalla kulttuuria ja kaikenlaista tanssista. Meistä se on uskomatonta. Joskus workshopissani opetan miksi Merengue on Dominikaanisesta tasavallasta, miksi Cumbia on Kolumbiasta ja miksi Samba on Brasiliasta. Zumbassa ei ole kyse aina samasta tahdista vaan musiikki vaihtuu joka kerta ja ihmiset rakastavat sitä.

Kysymys: Onko joku osavaltio ollut jonkinlainen zumban keskus?

Kun tulin Miamiin, se oli helppoa, ehkä koska Floridassa on niin paljon ihmisiä Latinalaisesta Amerikasta. Mutta on uskomatonta, että kiihkeimmät zumbaajat ovat paikoissa kuten Ohio ja Pensylvania ja Länsi-Virginia. Se on hullua ja uskomatonta ja minä rakastan sitä.

Kysymys zumbatomicista

Alussa, kun näimme liikalihavuuden määrän, saimme myös e-maileja äideiltä, jotka sanoivat “Beto en voi zumbata, koska DVD on tyttärelläni, joka zumbaa”. Ajattelimme, että ok, tämähän on hyvä idea ja teimme töitä ohjeiden ja teknisen puolen kanssa. Nyt meillä on opiskeluohjeet ja ehkä kaikkein suosituimmat kurssit kouluissa. Meillä on ohjaajia, jotka pitävät kesällä Zumba kursseja ja lapset rakastavat sitä. Lapset lihovat, jos he vain pelaavat PlayStationilla, XBoxilla ja koneilla, mutta he rakastavat zumbaa ja siinä on täydellinen mahdollisuus, jos he etsivät jotain hauskaa ja coolia. Me olemme tekemässä zumbasta videopelin XBoxille.

Kysymys: Minkälaisia jännittäviä suunnitelmia on vuodelle 2010?

Olen kiireinen nyt ja läpi 2011 ja 2012. Meillä on joka vuosi suuri tapahtuma syyskussa, jossa on 3000 – 4000 ohjaajaa. Me olemme saamassa Zumban XBox peleiksi ja on tulossa uusia vaatteita ja DVD kokoelma ja Zumba kengät. Matkustamme ympäri maailmaa. Matkustin itse kolme kertaa maapallon ympäri viime vuoden aikana.

Kysymys: Mikä saa zumban kestämään tämän villitysvaiheen jälkeenkin?

Siinä on paljon osatekijöitä, kuten musiikki. Me valitsemme musiikin ja olen hyvin nirso sen suhteen. Olen Zumba musiikin tuottaja ja se on hyvin tärkeää. Musiikkiin ja ääneen on kiinnitettävä huomiota. Jos tunnilla ei ole äänentoisto ja kappaleet kunnossa, ei sinulla ole hyvää tuntia. Minusta zumballa on kaikki edellytykset ja se on yhä laajenemassa. Se on kuin Zumba virus.

Did you like this? Share it:

Leave a Reply

See also: