Marjapiirakkaa marjojen kerääjille ja marjasekoitusta pakkaseen

Eilen sain hyvän idean, että tällä kertaa kerätään valkoiset viinimarjat ennen kuin ne rupsahtaa. Tavallisesti ne on tullut kerättyä samaan aikaan kuin punaiset ja tosiasiassa valkoisten aika on aina ennemmin ainakin tässä pihassa.

valkoherukkaa eli valkoista viinimarjaa

Siinä sitten ihmettelin, että mitäs näistä tällä kertaa tehtäisiin. Viiniäkin niistä on monena vuonna tehty, mutta pojat, jotka olin komentanut keräämään ilmoittivat, että nyt halutaan jotain hyvää. Vispipuuro ei kelvannut ja loppujen lopuksi päädyttiin ihan perinteiseen marjapiirakkaan.

Mutta eikö pelkkä valkoinen viinimarja ole aika väritöntä? No ei kun pojat pusikkoon eli sinne tuli sekaan vähän vattua, mustikkaa ja jokunen kypsä punainen viinimarjakin. :D

Marjasekoitus

Ja tulipa hyvää! Viinimarja piti piirakan raikkaan makuisena ja väriäkin silti oli.

Marjapiirakka

Tämä ei ollut mitään terveysruokaa ja muuta kuin erityisen tavallista. Tällaisella ohjeella tein:

Pohja

 • 100 g voita
 • 1 dl sokeria
 • 1 kananmuna
 • 2 1⁄2 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

 • 2 dl vadelmia
 • 2 dl mustikoita
 • 200 g kermaviiliä
 • 1 kananmuna
 • 1 dl sokeria
 • 1 tl vanilliinisokeria

Tein tuon kaiken kolminkertaisena ja no marjasekoitus oli tosiaan erilainen. 175 asteessa paistoin 4o minuuttia.

Mikä parasta, sain tästä idean. Kävin vielä illalla mustikoita ja vattuja keräämässä ja totesin, että tänä vuonna pakastankin valmiita sekoituksia. Rasian päällä lukee alkuperäisen idean mukaan marjapiirakka, mutta sekoitushan on valmis ihan mitä varten vaan. Pakastan noita rasioita erilaisilla sekoituksilla pitkin seuraavia viikkoja, joten siinä on sitten pientä yllätysmomenttiakin, että mitä rasiasta löytyy. :)

Melkein voin jo maistaa ja mielikuvissa nähdä miten talvella tulee sulateltua tuollainen rasiallinen syötäväksi sellaisenaan… :)

Marjoja pakastimeen

Tuo muuten ratkaisee esimerkiksi pensasmustikan ongelman. Ne kypsyy vähän kerrassaan ja pitää kerätä moneen kertaan. Minulla ei ole kovin montaa pensasta, mutta kyllä niistä ihania marjoja tulee. Kerään suoralta kädeltä vaikka vattua sekaan ja saan aina kerralla useamman purkillisen.

Did you like this? Share it:

2 Responses to “Marjapiirakkaa marjojen kerääjille ja marjasekoitusta pakkaseen”

 1. Zi says:

  Hyvä idea – täytyypä tehdä samoin. Varsinkin, kun piiraat on nyt pannassa. Olen nyt innostunut marjojen pakastamisesta, täytyisi tosin saada pakastin tyhjäksi kaikesta muusta. Tänään juurikin pohdin pensasmustikkapulmaa: Pihassa on yksi – sallainen, jonka ei pitäisi tarvita pölytyskaveria. Vain 2-4 marjaa tullut vuosittain, vaikka on joitakin vuosia jo ollut. Täytynee hankkia niitä lisää. Tosin nurmikonleikkuun vuoksi olisi kiva, kun pihassa olisi vähemmän kierreltävää.

 2. Outi says:

  Pakastimen tai siis kahden tyhjäys on paha pulma. Huomenna pitäisi sitä pähkäillä. :)
  Minä en tiedä kuinka vanhat nuo pensasmustikat on, mutta vasta joitakin vuosia niistä on tullut satoa. Yllättävän paljon tuleekin, vaikka ei taida olla kuin viisi pensasta rivissä. Niiden paikka kyllä alkoi saada enemmän valoa niihin aikoihin, että voi olla siinäkin syytä. Nyt ovat tosi lämpimässä ja suojassa ison kiven juurella.

Leave a Reply

See also: