4 kysymystä aamuaerobisesta

Tutkittua juttua on paljon, mutta entä kun aamuaerobiset ovat nyt vasta ajankohtaisia. Mitä erityistä hyötyä aamuaerobisista on ja miten tehtynä, kun ne alkoi vaan omasta hyvästä olosta ja uuteen päivään heräämisestä, eikä erityisen treeniohjelman takia.

1. Teenkö/teetkö aamuaerobisen tyhjällä mahalla?

2. Mistä aika aamuaerobiselle?

3. Miksi? Mitä aamuaerobinen antaa?

4. Rauhallisempi lenkki vai intervallitreeni?

Ei kun kimppuun ja olisi kiva kuulla miten te teette aamuaerobisia vai teettekö.

1. Tyhjällä mahalla tehtävästä aamuaerobisesta olen lukenut jo monesta paikasta aiemmin ja mieleen tuli heti Lihastohtorin kirjoitus alkuvuodelta. Vaikka en silloin vielä mitään vastaavaa harrastanut, niin tuo jäi mieleen ja jotenkin järjellä ajatellen olen täysin sitä mieltä, että tyhjä maha ei ole paras vaihtoehto. Erityisen loogiselta vaikuttaa se, että täysin tyhjällä mahalla ei voi jaksaa varsinkään pidempää suoritusta samalla teholla kuin jos jotain energiaa on jo nautittu.

Mutta…

Ensimmäisen aamuintervallini tein tyhjällä mahalla. Minulla ei yksinkertaisesti ollut aikaa miettiä mitä suuhuni pistäisin vaan vain päättäväisyys ja into lähetä juoksemaan mäkeen. En usko, että se tällä kertaa vaikutti juurikaan tekemiseeni, mutta toisen intervallin haluaisin kokeilla toisin. (Ehkä jo huomenna aamulla tai kuulayhdistelmänä sunnuntaina.)

Mitäs sitten ehtisi suuhunsa laittaa ennen lenkkiä? Ensimmäisenä mahdollisuutena tulee mieleen joku proteiinijuoma, jonka varmasti ehtisi juoda. Ehkä. Ehkä myös ukaltaisi laittaa kaurapuuron hiljalleen hautumaan, kun lähtee lenkille. Sillä ainakin saisi varmistettua, että lenkin ja suihkun jälkeen saisi jotain nopeasti suuhunsa.

2. Mistä aika aamuaerobiselle, kun töihin on ehdittävä ja mielellään aikaisin? Siinä on erityinen kysymys ja siksi en ensimmäisellä kerralla mitään syönytkään. Jos aion tehdä aamuaerobisen, niin lähtö on viimeistään kuudelta. Ajattelen nyt, että jos teen pienen juoksulenkin, niin se on puolisen tuntia ja intervallitreeni menisi jatkossa ehkä noin 20 minuutissa. Koira tulee siinä samalla ulkoilutettua kuten kävelemälläkin, mutta suihkuun on ehdittävä ja se on extraa.

No, aamuaerobinen, syöminen, suihkussakäyminen ja matkaan lähteminen on kova juttu, mutta tällä hetkellä ajattelen, että pari kertaa viikossa siihen voisi valmistautua. Kyllä, alan olla ehdottomasti tuota mieltä.

Varmaan ainoa vaihtoehto on valmistautua jo edellisenä iltana siihen, että syömiset ja vaatteet ym. on valmiiksi odottamassa. Minulle ei ole mikään ongelma lähteä hiukset märkinä töihin, jos on aivan normaali päivä, joten siitä olen valmis nappaamaan aikaa.

3. Mitä aamuaerobinen sitten esimerkiksi minulle antaa? Jo pitkin kesää huomasin, että aamu lähtee liikkeelle lämpimästi, herää paljon pirteämmäksi heti aamulla ja on iloinen mieli siitä, että teki aamulla jo jotain erityistä. Siinä on varmasti jo riittävästi hyvää ja kertoo aineenvaihdunnankin vilkastumisesta, mutta onko jotain muuta.

Rasvanpoltosta  puhutaan, mutta mitä se tekee kunnolle? Paitsi siis, että kaikki liikunta parantaa kuntoa. Mutta minusta tuntuu, että tätä täytyy vähän tutkia lisää mitä tietoa tästä löytyy. Eli palaan asiaan, kun tiedän mitä se oikeastaan kunnolle tekee, mitä asiaa kehittää…

Minulle ensimmäinen intervalliaamu oli muuten tämän vuoden ensimmäinen kerta, kun todella juoksin ja niin kovaa kuin jaloista lähti. Tuli sellainen olo, että jo se antaa kropalle aivan erilaisen ärsykkeen kuin mikään mitä olen tähän asti tehnyt. Olen aina sanonut, että minussa ei ole kuin hitaita soluja. Voisiko olla toisin?

4. Rauhallinen lenkki vai intervalli, hikihän niillä molemmilla tulee aikaan, enkä hirvittävän pitkää aamulenkkiä joka tapauksessa aamuisin ehdi tehdä.

Sanna Savolaisen jutussa tuli monta pointtia intervallitreenin puolesta. Erityisesti jos aikaa on vähemmän, niin intervallilla saa tehokkaan treenin aikaan ja ehkä se tosiaan sopii lyhytjännitteisemmän ihmisen treeniksi. Jutussa puhuttiin myös siitä, että intervallitreenit sopivat hyvin voimatreenien ohelle.

Ehkä itse kallistun siihen, että aamulenkit voisivat olla vuoronperään rauhallisempia ja intervallityyppisiä. Joskus illasta sitten jos on aikaa, niin lenkki voisi olla pidempi. Siinä tulee myös ajankäyttö aina eteen, mutta saapa koira kunnon lenkin samalla iskulla. :) MUTTA pakko tunnustsaa, että nyt hölkkälenkit on jääneet täysin aamujen varaan. Pitää miettiä, että tekisinkö syksystä jonkin muutoksen tähän.

Onhan siinä avoimia kysymyksiä ja mietittävää. Olen vähän tällainen, että haluan pohtia asioita, enkä vain tehdä, vaikka kaikkea ryntäänkin kokeilemaan. Kokeileminen on aina hauskaa! :)

Intervallit muuten juoksen ehdottomasti oransseilla Karhuillani ja sykemittari on ottamatta käyttöön. Harkitsen sitäkin taas vakavasti. Karhut vaatisivat päivityksen, mutta en ole vielä löytänyt juoksukenkiä, jotka ehdottomasti haluaisin. Onneksi kylmemmille keleille ja talvijuoksuun on nyt Salomonit olemassa, niin syksyn viileneminen ei mitään haittaa.

Did you like this? Share it:

2 Responses to “4 kysymystä aamuaerobisesta”

 1. Päivi says:

  Piti jo aiemmin sinulle vastata, kun itsekin olen samaa asiaa miettinyt :)

  1. Minun on ainakin ihan pakko syödä, mieluummin ihan kunnon aamupala tai vähintään banaani. Banaaniin kallistun jos satun menemään aamulla juoksemaan.

  2. Itselläni on käynyt tuuri ja työpaikka on sopivan etäisyyden päässä + siellä on kunnon suihkutilat. Eli menen töihin n. 3 kertaa viikossa pyörällä. Aikaa tähän n. 8 km rutistukseen ei mene juurikaan kauemmin kuin autolla menisi.

  3. Minulla lähtee päivä huomattavasti paremmin käyntiin kun vähän tekee jotain “kunnolla” heti aamulla. Päivän jaksaa paljon pirteämmin töissä, kun heti aamusta saa kunnolla raitista ilmaa ja hikoilee.

  4. Kun ei huvita niin tulee se rauhallisempi lenkki ;) Eikä lenkki ole kyllä puhdas intervallitreenikään vaan semmoinen 20 minsan rutistus mahdollisimman reippaasti.

  Työmatkaliikunnassa on semmoinenkin hienous, että ne päivän mietteet jää työ-koti välille. Minulla tämä siis vaikuttaa positiivisesti myös iltoihin ja jaksamiseen työpäivän jälkeen :) Koiratkin jaksaa ulkoiluttaa paljon paremmin vielä illalla kun ensin polkee kotiin.

 2. Outi says:

  Hei banaani muuten voisi olla hyvä ratkaisu nopeaksi haukkaisuksi heti heräämisen jälkeen. Se on helppoa syötävää, eikä vaadi yhtään ylimääräistä aikaa.
  Hitsi kun minäkin haluaisin tuollaisen työmatkan. Ei toivoa… Mutta toisaalta on niin hyvä työpaikka, että liian pitkä työmatka pyöräilyyn on vaan kestettävä. :)

Leave a Reply

See also: