Aloitteleva zumba ohjaaja

Olen nyt nähnyt kaksi aloittelevaa zumba ohjaajaa kahden viikon sisällä. Opettavaista! Ero ohjaajien välillä oli suurin piirtein sen suuruinen kuin yö eroaa päivästä. Toinen ei puhunut ja toinen puhui vähintäänkin riittävästi. Pisteet kotiin jälkimmäiselle.

Kävin siis juuri zumbassa ja mietin koko tunnin ajan mitä siitä olisi tullut, jos uusi zumba ohjaaja olisi pitänyt suunsa kiinni ohjelmansa ajan. Siitä olisi syntynyt kapina, koska noin sadan hengen suht vakkari zumbaporukka kyllä olisi antanut kuulua… Mutta näin ollen eli ohjeita saaden tunti sujui uteliaisuuden ja leppoisahkon uuden oppimisen merkeissä. Tunti oli minun onnekseni kevyempi kuin Ylistaron tunti tavallisesti. Onneksi siksi, että minulla sisäreisiä pakottaa ja vatsalihaksetkin antaa kunnolla kuulua itsestään. :D Liian rankka liikuntaviikkoko?

Molemmilla aloittelevilla ohjaajilla oli oma tyylinsä ja tanssillinen tausta. Molempien zumbaamisessa löytyi sitä zumbaa, mutta puhumattoman pakka hajosi ensimmäisen viiden minuutin aikana ja tämänkertaisen ohjaajan pakka pysyi kasassa. Ei haittaa ollenkaan, vaikka ensimmäisillä kerroilla jossain kohtaa tulisi sekaannusta ja zumba tunti ei olisi täydellinen, koska jokainen aloittaa jostain. Silti ensimmäinen tunti paljastaa paljon ja siis toinen onnistui – toinen ei. Toisella oli aivan liikaa sellaista ei_zumbaa ja ohjaaja ei huomioinut tilan käyttöä tai riittävästi zumba ryhmää.

Erityinen ero ohjaajien välillä oli, että hiljaa pysynyt ohjaaja ei ollut zumbannut ennen ohjaajakoulutustaan ja jälkimmäinen taas oli rakastunut zumbaan jo kesällä. Zumbarakkaus on ehdottomasti oikea lähtökohta! Minäkin luotan siihen. ;)

…poika tuli pyytämään iltapalaa, joten juttu jää kesken, mutta pohdinta jatkuu illan mittaan…

edit: Tai siis jatkuu vasta aamulla. :)

Näiden kahden aloittelevan zumba ohjaajan välillä oli yksi hurjan suuri ero. Eilen illalla zumbaamassa oli kai yli sata zumbaajaa ja puhumattoman ohjaajan tunnilla oli tasan 20 zumbaajaa. Tila tietenkin myös oli täysin eri kokoluokkaa. Tila on yksi asia, mitä ohjaajan täytyy ottaa huomioon ehdottomasti. Zumbaryhmää ei voi tanssiittaa “päin seiniä” eli jotain pitkää yhdensuuntaista liikesarjaa. Edestakaista vähän lyhyempää sarjaa tietysti tarvitaan. Sellainen järjettömän pitkä askellus ei toimi pienessä salissa, eikä myöskään suuressa, joka on täynnä ihmisiä. Voitte jo varmaan arvata, että toinen ohjaaja zumbautti “päin seiniä” ja toinen ei.

Sitten vielä suuren suuri asia. Aloitteleva ohjaaja tarvitsee palautetta ja toisaalta tukea. On takuulla hyvä juttu, jos uusi ohjaaja zumbaa niin, että sitä näkee joku kokenut ohjaaja tai ainakin jonkin verran zumbaa kokenut zumbaajien ryhmä. Silloin voi kuulla, että mikä toimii ja mikä ei. Miksi tuntui hyvältä ja mitkä jutut kismittää. Mielipiteitä on tietenkin yhtä monta kuin on zumbaajaakin, mutta kyllä se asian ydin palautteiden seasta löytyy. Kenenkään zumba ohjaajan ei pitäisi sulkea korviaan palautteelta.

Ehkä tässä riittävästi, vaikka asioita tulisi lisääkin mieleen. Kirjoittelin nämä vähän itsellenikin muistiin, koska nämä kokemukset olivat arvokkaita.

ps: Eilisestä tuli aikamoinen kaipaus vuosien, vuosien taakse tanssikurssille. :)

Did you like this? Share it:

8 Responses to “Aloitteleva zumba ohjaaja”

 1. Tiia says:

  Mä olen aina ihmetellyt niitä, jotka ryhtyvät ohjaamaan jotain lajia ilman että ovat ikinä edes harrastaneet sitä. Tiedän ihmisiä, jotka ovat ryhtyneet ohjaamaan esim. Les Mills-tunteja ilman että ovat kertaakaan kokeilleet sitä lajia. Mun mielestä se kuulostaa tosi oudolta! En mä ainakaan koskaan menisi kouluttautumaan esim. bodycombat -ohjaajaksi jos en olisi ikinä lajia kokeillutkaan. :D

 2. Outi says:

  Tiia niin totta! Minä en kerta kaikkiaan voi käsittää tuollaista…

 3. Teea says:

  Kyllä tämä ohjaaja sai pisteet kotiin!!!

 4. Outi says:

  Yö ja päivä. :) Mutta niin ei olisi tarvinnut olla, jos molemmat olisivat harrastaneet zumbaa jo etukäteen. Uskoisin niin.

 5. Piritta says:

  Hyvä juttu, että tämä toinen kelpasi teille ;) Kelpaa varmasti sitten meille muillekin vaativille asiakkaille :)

 6. Outi says:

  Kelpaa, kelpaa. :)

 7. Mimmi says:

  Nyt innostuin kommentoimaan :) olen samaa mieltä, mutta täytyy kertoa, että mulla on aivan mahtava zumbaohjaaja. harvoin se puhuu mitään kappaleiden aikana eikä kuvioita yleensä katsota erikseen. ekalla kerralla saattaa kuvioista olla helpompi versio uudessa kappaleessa sit aina lisätään. tällei saa keskitytyyä tanssimiseen sillä en tykkäis jos se huutais koko ajan, välillä on okei:DD

 8. mimmi says:

  Zumba-ohjaukseen ei kyllä puhuminen kuulu.Itsekin ihmettelin ekoilla tunneilla ohjaajan puhumattomuutta, mutta hän osas vetää tunnit tosi hyvin.

Leave a Reply

See also: