Ei kiukulla ja kortisolilla saati sitten kofeiinilla

Jestas miten pysäyttävästi kirjoitettu juuri siitä asiasta mitä on tullut ajateltua viime viikkoina moneen kertaan.

Työnantajan kannalta on keskeistä, että työntekijät ajattelevat kirkkaita ajatuksia, pystyvät keskittymään ja jaksavat tehdä hommat kunnolla loppuun. Laatu ja innovatiivisuus syntyvät siitä, että on tilaa ajatuksille ja sille, että työ tehdään harkitusti ja huolellisesti, kerralla kuntoon. Tämä skenaario karkaa käsistä, jos ihmiset puskevat työtään kiukulla, pelkän kofeiinin ja kortisolin voimin.

Työelämä hyppää liian helposti oravanpyörään, josta ei ole poispääsyä. Kenen etu se on? No ei kenenkään!

Mitä siitä sitten seuraa, jos hommat kasaantuu, ei tule tehtyä kunnolla loppuun ja tietää monen asian olevan kesken tai retuperällä? No, se on sitten se aamulla nielaistu verenpainelääke tai jotain paljon pahempaa.

Mielenkiintoista ja ennenkin kuultua tuossa artikkelissa on sekin, että siihen nostetaan myös vapaa-aika varsinaisena suorittamisena. Kiire harrastuksiin, tekemään sitä ja tätä ja tietokone ja televisio samassa sopassa mukana. Niinhän se helposti on. Jopa liikuntaharrastus voi olla stressin lähde, eikä poistaja.

Elämä on tasapainoilua, jossa kohtuus kaikessa olisi parasta. Toisaalta, kun koko ajan puskee eteenpäin, niin miten siinä osaa pysähtyä. Ihminen on hyvä huijaamaan itseään ja uskottelemaan, että liika on sopivasti ja sopivasti on liian vähän. Kaikki mulle tänne heti ja vielä enemmän.

Mikko Laaksonen kysyy artikkelin lopussa: Tunnistatko itsesi kahvin ja kiireen orjaksi?

Voi se olla pepsi maxin ja kiireen orja myös. Niin monet kerrat olen ajatellut, että no tämä viikko vedetään totaalisesti ja kun hörppään maxia, niin jaksan kyllä. Lopetan sen sitten, kun kiirepäivät on ohi, vaan miten sitten käykään. Kun yksi kiire vie aikaa kaikelta muulta, niin jonkin projektin tai kokonaisuuden päättyessä kaikki muu onkin jo katastrofikiireistä. Ja siinä tarvitaan taas pepsiä? Jossain vaiheessa on pakko pysähtyä.

Mikä on sinun kiireyhdistelmäsi, jolla jaksat hurjan viikon?

edit: Minusta huono omatunto on pahin stressin aiheuttaja. Se, että tosiaan asiat on kesken, ei ehdi siihen mihin pitäisi…

Did you like this? Share it:

Leave a Reply

See also: