Kuinka opit tempaamaan?

Olen jo löytänyt paljon tempauksen tekniikkaa ja viime viikon alussa se tuntui jo lähes hyvältä. No, siihen asti, kun kämmenestä lähti pala. :)

Nyt kun OAJ:n suhteen tiedän, ettei ajatukseni kisasuorituksesta ole tuulesta temmattu, niin kaikki ajatukset voi hetkeksi kääntää tempaukseen.

Treenijoulukalenterin luukku 15 Kirsi Suomela, kahvakuulatempaus

Rauhassa, pehmeästi. Repimättä, kiskomatta. Tekemättä yhtään mitään muuta kuin mitä tarvitsee.

Kuinka opit Tempaamaan? Kahvakuulaurheilu.net

Tempaa vähintään kuuden minuutin sarjoja yhdellä kädenvaihdolla. Alussa se tuntuu tuskalliselta, mutta helpottuu aivan varmasti toistojen myötä. (Catherine Imes)

Haasteena on juuri nyt toistojen kerääminen. Treenikertoja lisää, usko siihen mitä teen (koska en minä nyt aivan vailla tekniikkaa ole), uskallus, oikea viritys treenejä varten, että TAHDON temmata. Tahdosta on yllättävän paljon kyse. Jos kämmenten kestävyyttä ei liikaa mieti, niin kyllä se muuten on pään sisältä kiinni.

Tekniikassa vapaan käden työskentely, varpaat maassa, kun kuula heilahtaa taakse (oma tekniikkavirhe), jalkatyöskentely, r-a-u-h-a-l-l-i-n-e-n liike, kuulan pyörähdys oikealla tavalla kädessä – siinä muutama asia.

Otetaanpa aikamatka vuoden 2010 lokakuulle. Olin siis uskaltautunut kysymään Kukalta, josko hän tekisi minulle ohjelman ja opettaisi nostamaan kuulaa. Tässä on ihka ensimmäinen kerta “tempausta” sekaisessa huushollin nurkassa. :)

Joko naurattaa? :D (edit: ehkä olisikin pitänyt liittää tähän video nimeltään Pöljä tempaus seuraavalta vuodelta 12 kg:n Motonet kuulalla. Nimensä veroinen!)

Ihan kaikessa on jostain lähdettävä liikkeelle ja minulla se oli ihmeellinen tempaus Motonetin keltaisella 8 kg:n kuulalla. Se oli muuten tosi rankkaa silloin aikanaan…

Kyllä, kyllä minä uskon, että olen oppinut jo tähän mennessä sen, mitä tarvitaan 16 kg:n kisakuulan tempaukseen Laukaassa. Voimia on valtavasti enemmän kuin 2010 ja välähdyksiä hyvästä on olemassa. Ilmaiseksi se kuula ei nouse, ei tasaisella tahdilla ja niitä minuuttilukemia kuin haluan, mutta edellytykset on olemassa.

Omassa tapauksessani ei ole missään nimessä kyse voitosta kisaamisesta vaan itseni voittamisesta. Tämä on vain yksi askel eteenpäin, mutta tärkeä sellainen.

Tahto

Jep. Minä tahdon temmata. :)

edit: Jännä miten monelle tempaus on juuri se rakkain nostamisen muoto. Mistä sitä tietää, ehkä vielä joskus itsellenikin.

Did you like this? Share it:

5 Responses to “Kuinka opit tempaamaan?”

 1. Titta says:

  Kiva lukea näitä sun kuulapostauksia ja valmistautumista SM-kisoihin! Tsemppiä viimeisiin viikkoihin! Laukaassa nähdään! :)

 2. Outi says:

  Voi Titta, tiedätkö kun minä olen välillä ihan epätoivoinen. Oli tässä välissä vähän hiljaisempaa omalla kuularintamalla ja te muut kävitte koulutuksia, piditte yhteistreenejä ja opitte paaaaljon lisää. Minä jäin ihan jälkijunaan…
  Ei ollut paljosta kiinni, että en enää koskaan kisaisi.
  Tuo on ollut viimeaikoina paljon mielessä, mutta koitan vetää nyt jonkinlaista kiinniottoa, että pääsisin edes sen verran kuntoon, että pääsen taas mukaan. :)

 3. Titta says:

  Epätoivo on tuttua täälläkin. :( Oon viimeksi kunnolla treenannut kuulilla kesäkuussa, kun heinäkuun alussa meni ensin selkä ja sitten loppuvuodesta polvi. Nyt selkä alkaa olla suht ok ja polven kuntoutus on käynnissä, joten pikkuhiljaa alan kokeilemaan pystynkö treenaamaan. Tempaamaan kyllä pystyn, mutta työntö on pahin liike polvelle. No, onneksi voi kaikkea muuta kuitenkin tehdä eli pilatesta, kuntosalia ja vesijuoksua/uintia sitten vaan. Ja enköhän mä joku päivä vielä kuulaakiin taas nosta! :)

 4. Outi says:

  Selän takiahan minullakin kuulannosto hiljeni. Kun vaihdoin työpaikkaa ja istuin liian korkeaksi säädetyssä työpisteessä, niin siitä lähti kierre ja vyöry. Luulin välillä olevani aivan vainoharhainen ja mietin jo sitäkin, että sainko muka kuulaa nostamalla itseni kipeäksi.
  Ei se onneksi niin ollut. :)
  Ja vaikka nousu suosta on hidas ja välillä vaikuttaa mahdottomalta, niin kyllä siihen voi uskoa. :)

 5. Soile says:

  Minä en edes erota, mikä tuossa videossa niin naurattaisi!

  Voisi joskus kokeilla kotona noita pitempiä sarjoja. Yleensä käyn tunnilla, jossa tehdään lyhyempiä. Ja kotona jos joskus treenaankin niin ei muka viitsi tai jaksa kovin pitkään. :D

  Iloa treenaamiseen! Hienoa lukea sinun tavoitteellisesta elämästäsi.

Leave a Reply

See also: