Fixed mindset – yksi huono kokemus saa päättämään, että on lahjaton?

Päättääkö jokainen meistä itse olevansa jossain asiassa lahjaton ja jättää homman siihen? Liikunnassa, musikaalisuudessa, piirtämisessä, missä tahansa…

Minä allekirjoitan ihan täysin silmiin vahingossa osuneen jutun siitä, että esimerkiksi koulussa koettu kamala kokemus saa päättämään, että on siinä asiassa lahjaton, huono ja ei voi olla hyvä. Sitähän koululiikunta on monelle (minullekin) tehnyt.

lahjattomuus ja fixed mindset

Juttu on HR viestistä 3/2014, Pekka Pohjakallion kolumnista. Se lähtee kysymyksestä, että moniko tuntee itsensä musikaaliseksi ja ketkä tuntevat itsensä ei-musikaaliseksi. Monilla on päässään ajatus, että he eivät osaa laulaa ja tämä on lähtöisin koulun laulukokeista. MUTTA siis ne henkilöt, jotka ovat laulukokeissa epäonnistuneet, eivät tietenkään ole harjoitelleet laulamista. Tosiasiassa laulaminenkin on asia, jota voi opetella.

Liikuntaan tämä pätee taatusti.

Ei kaikessa tarvitse “lahjakas” ollakaan, mutta se, että omaan päähän jämähtää ajatus lahjattomuudesta saa taatusti karttamaan sitä aihetta. “Minä en osaa”, “minä en taivu”, “en osaa” ja kynnys mennä mukaan mihin tahansa on hirvittävästi suurempi.

Onnistujilla on yksi yhteinen piirre. He uskovat, että lahjoja voi kehittää.

Noinhan se on. Kaikessa voi kehittyä. En yhtään ihmettele, että tutkimuksessa johon viitataan tämä koskee aivan samalla tavalla taidetta, liikuntaa kuin liike-elämääkin. Meissä kaikissa on sitä jotain mennä asioissa pidemmälle.

Riskejä kannattaa ottaa tai siis mennä uteliaana ja ilolla kokeilemaan kaikenlaista. :)

Olen itse siinä tilanteessa, että tottakai tiedän muuttaneeni elämääni viimeisen kuuden vuoden aikana askelittain valtavasti (ei vähiten viime aikoina). Paljon on fiksaantuneita ja jämähtäneitä päähänpinttymiä jäänyt taakse, mutta oikeasti niitä on vielä enemmän kuin olen tullut ajatelleeksi.

Vaikka kaikissa asioissa en ole onnistunut, jos olen sitä jälkeenpäin arvioinut, mutta tosiasiassa olen aukonut ovia ja edennyt niistä aina johonkin suuntaan. Hyviä asioita on jäänyt elämäntavaksi ja niiden palkintoa poimin nyt, kun niitä todella tarvitsen. Olisin pulassa, jos en olisi tapojani muuttanut.

Olen muuten miettinyt, että haluaisin opiskella jotain uutta. Olen selaillut kursseja ja miettinyt mitä se voisi olla. Itse asiassa taisin juuri keksiä… Minähän näin Optimal Performancen sivuilla fb:ssä verkkokurssivinkin, joka taitaa juuri nyt olla paikallaan. “Ihmisen vahvuudet, onnellisuus ja ylipäätään kaikki, joka auttaa ihmistä kukoistamaan”, juu tässä on hyvä juttu. Ilmottauduin samantien! :D

Artikkelissa mistä tämä bloggaus lähti mainittiin Pekka Pohjakallion vetämä 925 Design, “paremman työelämän suunnittelutoimisto”. Pakko napata sieltä liikunta ja luovuusvinkki työpäiviin. :) Minä uskon, että tämä on aivan totta ja vaikka parin minuutin kevyellä kahvakuulasarjalla tai oman kehon painolla tehdyllä jutulla on oikeasti vaikutusta.

Did you like this? Share it:

2 Responses to “Fixed mindset – yksi huono kokemus saa päättämään, että on lahjaton?”

 1. Satu says:

  Erinomainen postaus hyvästä aiheesta!

  Aloitin kuorossa laulamisen n. vuosi sitten ja joka kerran kun suosittelen harrastustani kavereille saan aina vastaukseksi että he eivät mielestään ole musikaalisia. No en ollut minäkään ennen kuin aloin laulaa kuorossa – siellähän sitä oppii laulamaan.

  En kyllä ollut itsekään ikinä hyvä liikunnassa kouluaikoina mutten onneksi kyllä päättänyt luopua liikunnasta vuosikymmeniksi vain sen takia. Se on ajatuksenakin todella kummallinen.

 2. Outi says:

  Kuorossa on jotenkin turvallista oppia. :) Minä niin kaipaan sitä, että löytäisin jonkin mukavan kuoroporukan. Edellisestä kuorosta on jo ihan liikaa aikaa… Onneksi sentään on singstar sellaisinakin aikoina, kun ei ole mitään muuta tapaa “päästä ääneen”.
  Liikunta on kyllä sellainen juttu, josta minä oikeasti luovuin. Harmittaa vietävästi, mutta ei silloin ollut mitään mikä olisi saanut sitä jatkamaan tai oikeasti aloittamaan. Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä! :)

Leave a Reply

See also: