Oman lajitoiminnan fokus ja mielekkyys #minigolf

Olen nyt parin vuoden ajan vertaillut kahden eri lajin harrastamista, julkisuutta, yhteistoimintaa ja kehitystä. Kyse on tietysti kahvakuulan nostamisesta ja minigolfista tai virallisemmin ratagolfista.

Valitettavasti minigolf ei oikein kestä vertailua… Siinä missä kahvakuulan nostaminen kasvaa ja kehittyy, enkä nyt puhu kahvakuulajumpasta vaan kilpailunostamisesta, niin minigolfilla lajina olisi paljon tehtävää.

Marko kirjoitti omaan blogiinsa jutun “Oman lajitoiminan fokus ja mielekkyys #kahvakuula”. Kyse on tietenkin persoonasta, jonka vaikutus koko lajille on huikea. :) Sanoisin, että Markon perässä ja sittemmin rinnalla moni muukin (Kukka, Kalle, Kirsi, Ari, Anneli ja lukemattomat muut) on halunnut ja tehnyt paljon lajin hyväksi. Kyse ei ole vanhoista seuroista tai rahasta, vaan jokainen tekee sitä työtä omilla tavoilla ja tahoilla rakkaudesta lajiin. Korjaan: Rakkaudesta ja ylpeydestä lajiin!

Itse olen tietenkin vain yksittäinen ja utelias minigolfaktiivi, en vielä vuosiin ole edes äänioikeudellinen oman minigolfseuran jäsen, eikä kansainväliset kisat ym. kokemus ole vielä taustalla. Silti, kuten Marko ja monet muut tekevät työtä kahvakuulan eteen, niin haluaisin itse tehdä sitä samaa erityisesti minigolfin hyväksi. Onko tämä laji sellaiseen valmis? Katsotaanko sitä hyvällä, jos haluaa saada minigolfia tunnetuksi? Tarvitaanko siihen jopa lupa vai onko talkootyö tervetullutta?

Minusta tuossa on pari kysymystä oikeasti pureskeltavaksi.

Markolla oli hieno lista siitä mitkä asiat lajissa kiinnostaa ja mitä hän itse haluaa tulevaisuudessa tehdä. Kyllä, minun mielestäni yksittäisillä ihmisillä on oikeus antaa se oma palonsa jonkin lajin hyväksi ja juuri tällä tavalla lajit etenee.

– kahvakuulan perustekemisen kouluttaminen tai tiedon jakaminen kaikille, siten että joka ikinen tietää miten pitäisi tehdä perusliikkeet
– edelliseen liittyen siis konkreettisesti peruskurssitoiminta, siten että lajin aloittaminen olisi mahdollisimman helppoa
– lajin liiketaitojen oppiminen ja kouluttaminen
– kisojen juontaminen :)

Huikea lista. Mitähän uskaltaisin omista taustoistani kirjoittaa minigolfin suhteen? Minusta ei ole valmentajaksi, koska on vielä paljon kehityttävää pelaajana, mutta uskon, että voisin jo auttaa herättämään kipinää uusissa lajista kiinnostuneissa, opettamaan oikeille jäljille pelitekniikassa ja erityisesti uskon, että voisin tuoda minigolfia esille.

En usko pätkän vertaa maksulliseen mainostamiseen. No on vähän rajusti sanottu, mutta se on lähellä totuutta. Ainakin maksullinen mainostaminen on osuttava aivan jonkin asian ytimeen ja oltava juuri oikein esille. Juu, ei, en usko tuohon.

Uskon lajirakkauteen, avoimuuteen ja innostukseen, jota voi levittää. Kun on aidosti ja rehellisesti liikkeellä, niin kuka voisi olla huomaamatta, että “hei tuossa lajissa on sitä jotain… Minäkin haluan kokeilla!”

Kyllä minigolfissa on paljon hienoa. :)

Minigolf on kaunista

Did you like this? Share it:

2 Responses to “Oman lajitoiminnan fokus ja mielekkyys #minigolf”

  1. Marko says:

    Moi! Todellakin uskon että laji kuin laji hyötyy paljon siitä kun sitä tuo esille itselleen luontevalla tavalla :) Itse ainakin olen tosi iloinen kun joku keksii jotain uusia tapoja tuoda kahvakuulaurheilua esiin, ja persoonalliset tavat ovat mun mielestä mielenkiintoisempia kuin jotkut tietyn muotin mukaiset. Joten anna palaa! :)

  2. Outi says:

    Marko, sinä olet kyllä inspiraatio. Luen sun jutut aina, vaikka harvoin tulee kommentoitua. :)
    Oikeasti kahvakuulaporukassa on ihan loistavaa yhteen hiileen puhaltamista ja tosiaan talkoohenkeä. Jos ajattelee, että minäkin nostin ekassa kisassa 2010, niin siitä on tultu hurjan pitkälle. Ihan käsittämättömän pitkälle!
    Ja jokainen, joka on lajin eteen töitä tehnyt, on tehnyt sen taatusti sillä konstilla mikä itseltä sujuu. Mahtavaa, että Suomesta löytyy nykyään muitakin todellisia kahvakuula paikkakuntia kuin Hyvinkää. ;)

Leave a Reply

See also: