Onnistuneita välipalakokeiluja

Olen syönyt hyvin vähän maitorahkaa viime aikoina normaaliin verrattuna, mutta joskus sitä tekee mieli ja tällä kertaa tajusin, että voin kokeilla jotain hyvin spesiaalia. Minulla oli pakastimessa pieni purkillinen lakkoja!

Siis jos lapsuudesta saakka tuttu jälkiruokamaku on marjarahka, niin tämä oli aivan ylellisyyttä. :) No vaikka siinä alunperin opitussa marjarahkassa olikin kermaa mukana, niin sitähän ei enää tarvita. Valion pehmeä maitorahka riittää ja on edelleen suosikkini.

Lakat ja maitorahka

Toinen juttu, mikä on nyt aivan vakiovälipala ja sopii omalle vatsalle paremmin kuin hyvin on Yosa.

Yosaa kaurasta

Yosa on kaurapohjaista ja varsinkin tuo luumu on nuoremman pojan mielestä sen näköistä, että sitä ei vapaaehtoisesti voisi suuhunsa pistää. :D Okei, väri on erikoinen ja koostumus ehkä vähän limaisen näköinen, mutta oikeasti se on tosi raikasta ja hyvää.

Tutkin jossain vaiheessa Yosaa enemmänkin ja nyt piti ihan googlettaa, että mistä se olikaan lähtöisin.

Kävi ilmi, että Laatokan Karjalassa aikanaan hyvin tunnettua hapanta kaurakiisseliä edelleen valmistettiin siirtokarjalaisten keskuudessa. Jauhettu kaura ensin hapatettiin hapantaikinan juurta käyttäen. Siivilöinnin jälkeen tärkkelyspitoinen massa eli “kiesa” keitettiin vedessä ja tarjoiltiin voisilmän tai hunajaveden kera. Valmis kaurakiisseli ei sisältänyt eläviä bakteereja. Vastaavanlainen kauravelli (“llumry”, “flummery”) tunnettiin aikanaan mm. Walesissa.

Yosa on tosiaan kaurapohjaista maitopohjan sijaan ja se tuntuu sopivan minun elimistölleni nykyään paljon paremmin kuin maitopohjaiset tuotteet. Kyllä minä silloin tällöin maitorahkaa ja jugurttiakin syön, mutta enemmän kallistuu nyt ihan muuhun.

Tutkimatkaa hyvinvointiin tämäkin ja Yosa nyt on yksi juttu, joka on osunut kohdalle ja jäänyt pysyvästi. Kaura on muutenkin viljoista se, joka sopii juuri minulle. Kaurapuuro on myös edelleen herkkua, joka pitää elämän raiteillaan. :)

Yosa Sportia en ole vielä maistanut, mutta täytyy jossain vaiheessa kokeilla.

Did you like this? Share it:

Leave a Reply

See also: