Unenpuutetta vai riittävästi unta?

On sanomattakin selvää, että elän tällä hetkellä aikaa, jolloin välillä unta saa liian vähän tai jos sitä saa riittävästi, niin uni koostuu lyhyemmistä unijaksoista.

Tällaisena aikana unenpuutteen voisi laskea aika konkreettisina steppeinä:

1. Tunnetko itsesi virkeäksi?

2. Väsyttääkö hieman, voisitko nukkua päiväunet, jos olisi tilaisuus?

3. Väsyttääkö, juokseeko ajatukset sujuvasti?

4. Jaksatko siivota? Jaksatko käydä kaupassa?

5. Sammaltaako puheesi väsymyksestä?

6. Pysytkö hereillä? Heräätkö helposti tunnin päästä syöttämään?

jne. Ja voisihan tuolla välissä olla paljon muutakin lähtien siitä, että jaksatko välittää omasta hyvinvoinnistasi.

Väsymysportaat on aika erilaiset kuin tasaisemmassa elämän vaiheessa, jolloin unenpuutetta ei välttämättä heti huomaa. Silloin unenpuute saattaa hiipiä elämään hiljaa herättämällä aamuyöstä tai jos uni ei vain iltaisin meinaa tulla. Suorituskyky saattaa alentua ja ehkä sen tajuaa vasta paljon myöhemmin, että jotain on pielessä, mutta mitä.

Tällaisena vauva-aikana olen käynyt aiemmin hyvinkin pohjalla väsymyksen kanssa. Puheen lievästä väsymyssammaltamisesta saattaa tulla krooninen tilanne ja on aivan ihme, miten siinä vain jatkaa päivästä toiseen. Oikeastaan on aivan sama onko vauva-aika vai tavallisempi elämäntilanne, niin mille tahansa väsymyksen tasolle voi tulla sokeaksi. Ehkä siltä vain sulkee silmänsä.

Tällä kertaa tarkoitus ei ole kieltäytyä näkemästä missä mennään. Suhtaudun moneen asiaan omassa elämässä nykyään uteliaana ja vähän kuin elävänä ihmiskokeena. Aivan taatusti olen valmis pyytämään apua, jos tilanne valuu vakavaksi.

Mutta kuinka moni elää väsymyksen kanssa tajuamatta sitä tai vain hyväksymällä tilanteen? Eikö sittenkin olisi jotain tehtävissä?

Vauvan unta

Kyllä vauvalla onkin helppoa. Antaa unen tulla vain, jos on tullakseen. :)

Did you like this? Share it:

Leave a Reply

See also: