Toistoissa on eroja, milloin treeni vie eteenpäin

Olen lukenut pariinkin kertaan TH-valmennuksen päivän joulukalenteriluukun. Siinä otetaan oppia huipuista siinä minkälaiset harjoitukset vie oikeasti eteenpäin. Sehän on selvä, että “hauki on kala” menetelmällä ei opi mitään (luen juuri pojan kanssa kokeisiin) vaan opettelussa pitää olla ideaa. Ihan samalla tavalla treenissäkin pitää olla ideaa, eikä vain toistaa aivottomasti jotain asiaa.

Kun omat treenaamiset on vielä niin vähissä, niin nyt on aikaa hieman pohtia.

Viime kesän minigolf treenaus oli varmasti ääriesimerkki siitä, että mitä perusteellisemmin vähäisiin treenihetkiin panosti ja nimenomaan etenemismielessä, niin sitä enemmän niistä sai irti. Se kannattaa pitää mielessä myös nyt, kun nostaa kuulaa vain rajoitetusti ja erityisesti kun paino on vain 8 kg.

Toistoja tulee tehtyä kyllä, mutta mitä jos ne toistot eivät ole lähimainkaan oikeanlaisia? Vaaleanpunainen kuula on niin kevyt että jos Kirsi kerran kutsui 12 kg:n sinistä kahvakuulaa kahvipannuksi, niin vaaleanpunainen on sitten kahvikuppi, jolla tehtävien toistojen tekniikka on helposti aivan mitä sattuu. Siinähän se on kaiken maailman kuulajumppienkin ongelma, että siellä nostetaan liian kevyitä kuulia, joilla voi tehdä mitä vain ja samalla jopa rikkoa itsensä. Painavammalla kuulalla tekniikka on saatava oikeaksi, nostaminen on turvallisempaa ja tulee tehtyä paremmin.

Kevyellä kuulalla voi siis tehdä toistoja, mutta ajatukset on oltava vielä enemmän mukana kuin kunnon kuulaa nostettaessa.

Siinä joulukalenterinluukussa on muuten mainio lista kysymyksiä, joita kannattaa kysyä, jos kehitystä ei tule:

  • 1. Mitä voisit tehdä paremmin harjoituksissa tai niihin valmistauduttaessa?
  • 2. Mitkä ovat vahvuutesi? Tee niistä vieläkin vahvempia!
  • 3. Mitkä ovat heikkoutesi? Paranna niitä ja varmista vähintäänkin, että ne eivät muodosta sinulle pullonkaulaa suorituskyvyn parantamisessa.
  • 4. Seuraa, tapahtuuko harjoittelussasi mitään edistymistä? Autopilottivaiheen tyypillinen tunnusmerkki on juuri junnaava kehitys.
  • 5. Haasta itseäsi enemmän. Tee kriittinen katsaus siihen, möllötätkö mukavuusalueellasi, vai pyritkö oikeasti eteenpäin.
  • 6. Hanki ulkopuolista palautetta. Valmentajat ohjaavat huippu-urheilijoita mutta myös kuntoilijoita oikeaan suuntaan –harjoittelemaan asioita, joita he tarvitsevat eikä pelkästään asioita, joissa he ovat hyviä tai joita he tykkäävät tehdä. Esimerkiksi huippu-muusikoilla samassa roolissa ovat opettajat.

Pitää oikein miettiä vastauksia omalta kohdalta.

1. Lämmittely ja pään sisäinen treeniin valmistautuminen.

2. Rakkaus lajiin. Kyllä, minusta se on vahvuus sekä kahvakuulan nostamisessa, että minigolfissa. Molemmissa on sitten omat tekniset vahvuutensa ja keskittymiskyky on myös vahvuus.

3. Tietyt tekniset heikkoudet molemmissa ja molemmissa myös toistojen puute.

4. Onneksi molemmissa on helppo seurata kehitystä.

5. Nyt täytyy kahvkuulan kanssa haastaa itsensä malttamaan ja tekemään toistoja, joissa ei mennä siitä missä aita on matalin vaan ajatuksen kanssa. Tekniikka, tekniikka, tekniikka!

6. Hyvä pointti. Video tempaussarjasta (kahvikupilla) ja asiantuntijan nähtäväksi sekä samoin testattavaksi treeniohjelma eli ajatus siitä miten etenen.

Tänään lienee välipäivä, mutta huomenna taas kuula nousee. :)

Did you like this? Share it:

Leave a Reply

See also: