Linea alba, suorien vatsalihasten erkaantuminen ja missä mennään 4 kuukautta prinsessan syntymän jälkeen

Tänään oli loistava päivä aurinkoiselle kävely retkelle Vanhan Vaasan raunioiden lähelle eli tapaamaan Niina Frediä. Niina on MammaMaha valmentaja eli erikoistunut raskausajan ja sen jälkeiseen liikuntaan ja palautumiseen.

Vanhan Vaasan rauniot

Koska minulla on kolme lasta ja olin jo ajatellut, että vatsalihakset ovat prinsessan odotuksen ja syntymän jäljiltä ainakin hieman erkaantuneet, niin olen ottanut sen koko ajan liikunnassani huomioon ja nyt oli aika saada lisää apuja ja varmistusta. Olisi pitänyt käydä jo aiemmin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Viimeinen “pisara” Niinan tapaamiseen oli tämä artikkeli, jonka Sari oli linkittänyt fb:ssä.

Miten sitten erkaantuman saa pienenemään, pömppövatsan kuriin ja keskikehon kuosiin? MammaMaha –valmentaja painottaa oikeanlaisen harjoittelun tärkeyttä. Lankuttaminen ja rutistaminen on syytä unohtaa.

Minä en ole lankuttanut tai tehnyt vatsarutistuksia, enkä harrastanut hyppimisiä. Kun alunperin mietin blogissakin, että miten aloitan liikkumisen, niin poimin jostain sen periaatteen, että vatsalihakset saavat osallistua liikuntaan, jota harrastaa, mutta mitään varsinaisia vatsalihasliikkeitä – varsinkaan suorille vatsalihaksille – ei kannata tehdä. Kahvakuulan nostaminen oli luonnollinen valinta ja Niinan mukaan olen siinä edennyt varsin sopivalla tavalla, koska marras-joulukuunhan nostin vaaleanpunaista 8 kg:n kuulaa ja vuoden vaihtuessa treeniin tuli tiukempi vaihde.

Tähänastisilla liikunnoilla en siis ole pahentanut, mutta en sitten oikein parantanutkaan vatsalihasten erkaumaa, joka ei ole poistunut itsestään. Lantionpohjan lihaksia olen kyllä harjoittanut erikseen, mutta sekään ei ole ollut ratkaisu kaikkeen.

Nyt on siis valittu kolme treeniliikettä, joilla on tarkoitus saada linea albaa kiristymään ja erkaumaa selvästi pienennettyä.

Oikeaoppinen harjoittelu on paljon hienovaraisempaa ja kaukana perinteisestä vatsalihasrääkistä. Tärkeintä on löytää uudelleen aktivaatio syviin vatsalihaksiin.

Oma tilanteeni vatsalihasten erkaantumisen osalta ei ole läheskään pahin mahdollinen, mutta 6 cm pituudelta sellainen, että työtä kannattaa tehdä ja pidättäytyä toistaiseksi lankutuksen lisäksi esimerkiksi maastavedosta ja kovasta pomppimisesta. Joudun perumaan CrossFit OnRamp kurssin, jolle olin parin viikon kuluttua menossa. Yhtä aikaa harmi ja helpotus, koska nyt tiedän oikeasti missä mennään ja missä asioissa kannattaa oman hyvinvoinnin takia toistaiseksi himmailla. Aikaa on ja tekemistä riittää.

Kävelylenkit jatkukoon ja pidentyköön. Onneksi on ihana kevät!

Kotimatkalla

Kahvakuulan sijaan olin ajatellut siirtyä hieman kuntosalinkin puolelle, mutta voi olla, että kahvakuula pysyy tukevammin kädessä tulevat kuukaudet kuin olin ajatellutkaan. Kävelemisen lisäksi aion juosta, koska pari kokeilulenkkiä ja varsinkin jälkimmäinen tuntui pelkästään hyvälle. Siitäkin keskusteltiin, että juokseminen on asia, jossa pitää edetä rauhassa ja vain, jos hyvältä tuntuu.

Polkupyörä! Sen aion pian kaivaa naftaliinista eli autotallin perältä. Voi olla, että polkupyöräily on nyt juuri se juttu, jolla saan lisää liikuntamaustetta.

Eli kivaa tavallista liikuntaa ja joka viikko 5-6 kertaa 5-10 minuuttia syvien vatsalihasten herättelyä -> neljän viikon kuluttua tarkistetaan mihin sillä päästään. :)

edit:

Siis ajatella, että 36% synnyttäneistä on vatsalihasten erkaantumista

Kuinka moni neuvoista huolimatta osaa sen itse todeta? Minä en ainakaan ole osannut mitata.

Kuinka harva yrittää aktiivisesti tehdä asialle jotain? Saati sitten jo ennen odotusta ja odotuksen aikana…

Did you like this? Share it:

2 Responses to “Linea alba, suorien vatsalihasten erkaantuminen ja missä mennään 4 kuukautta prinsessan syntymän jälkeen”

  1. [...] takia. Lankutuksen ja muutamien vatsalihasliikkeiden ajan tein syviä vatsalihasliikkeitä, kuten Niina opetti tai jonkun kohdalla myös jatkoin [...]

  2. [...] siis toistamiseen tapaamassa Niina Frediä MammaMahan merkeissä ja saamassa jatko ohjeet syvien vatsalihasten aktivointiin ja vahvistamiseen. [...]

Leave a Reply

See also: