Kahvakuulatekniikoissa on eroa ja sen isomman kahvakuulan uskaltaa oikeasti ostaa

Tällä viikolla tuli pitkästä aikaa mietittyä perusteita siihenkin miten itse ja siis Lift Me Up seurassa ja yleisemmin kahvakuulaurheilussa opetetaan yhden tai kahdenkin käden heilautus. Kyse ei ole lantiolla pukkaamisesta vaan keinahtavasta liikkeestä.

Ihan ensimmäiseksi linkki Suomen painonnostoliiton kahvakuulaurheilun sivuilta löytyvään aloittelijan oppaaseen. Täällä olkaa hyvä! Minä en siis keksi nyt omasta päästäni mitään ja tuolta löytyy todella hyvät kuvalliset ohjeet perusliikkeisiin. Tämä blogiteksti on toki täysin omaa käsitystä ja sovellusta asiasta.

Yhden käden heilautus on lähtökohta kaikelle. Se on todella tehokas treeniliike ihan sellaisenaan ja koko kroppa otetaan jo siinä käyttöön. Hommat ei vaan heilautukseen pääty vaan se on vasta lähtökohta kaikelle muulle. En missään nimessä suosittele opettelemaan heilautusta lantiolla vauhtia pukkaamalla.

Lantiolla pukkaamalla opeteltu heilautus ei anna hyvää lähtökohtaa rinnalle vedon ja tempauksen oppimiselle. Tavoitteena on löytää heti tapa, jolla kahvakuula nousee luonnollisesti ja koko kehon liikettä hyödyntäen. Ja se, että sanon ettei kahvakuulaa pukata lantiolla ei tarkoita etteikö lantiokin tekisi koko ajan tehokkaasti työtä! Kahvakuulalle halutaan vaan liike-energiaa, joka suuntautuu alusta lähtien oikealla tavalla.

Mietin näitä tekniikoita muuten silloin kauan sitten, kun olin käynyt kolmen eri tahon kahvakuulaohjaajakoulutuksissa. Luin ne läpi ja olen edelleen samaa mieltä. :)

Koitin katsoa olisiko vanhoissa kuvissa jotain heilautuksesta ja olihan siellä. Alla kuvissa teen heilautuksia 20 kg:n kuulalla ja täytyy myöntää että tekniikka on kehittynyt noista ajoista. Silti periaate on sama.

Kahvakuulaheilautus

Mitenkähän osaisin rohkaista hommaamaan se isomman kuulan. Siis kun sitä menee kauppaan “kahvakuulahyllylle” ja nostaa kuulan käteensä, niin painavaltahan se tuntuu. Tosiasia kuitenkin on, että vähän painavammalla kuulalla liikkeet tekee oikein. Vähän liian kevyellä kuulalla ei tekniikka ihan loksahdakaan kohdalleen vaan silloin nostaa kädellä ja vähän väärässä asennossa – koska sen jaksaa tehdä helposti. Painavempi kuula jopa pakottaa ottamaan rennosti ja tekemään työn jaloilla.

Sainpa muuten juuri idean siitä mitä ensi viikolla treeneissä tehdään. ;)

ps: Tänään on oman kovan treenin vuoro.

Did you like this? Share it:

Leave a Reply

See also: