Kalkkunamunakasta

Kiloklubi onnistuu yllättämään erikoisempien ruokien kohdalla. Paistoin eilen kasan kalkkunafilepihvejä ja jemmasin kolme ylimääräistä, että keksisin tänään siitä jotain ehkä epämääräistäkin ruokaa. Yllättävästi keksin tehdä munakasta, johon tuli sipulia, omenaa, kalkkunapihvit pilkottuna ja tietenkin kananmunaa. Siitä tuli hämmästyttävän hyvää ja vielä hämmästyttävämpää näyttää Kiloklubi, jonka mukaan tuli syötyä lounaaksi 429 kcal munakasta lisukkeineen ja eri ruoka-aineiden suhteet näyttää paremmalta kuin hyvältä. Päivän proteiininsaanti on toki nyt yli suosituksen, mutta sekin laskee hieman illan syömisten mukana.

Onko siis niin, että kananmunaa kannattaisikin syödä? Meillä perheessä ei ole kolesteroliongelmia, joten sekään ei estä. Eikös kananmuna ole melkoinen kolesterolin lähde? Vai muistelenkohan nyt jotain vinksahtanutta perimätietoa. Kananmuna on joka tapauksessa tässä perheessä aika vähällä käytöllä, koska pienempi pojista ei voi sitä ihan noin suuressa määrin syödä. Tänään sekään ei estänyt munakasta, koska oli muuta ruokaa eiliseltä jemmassa.

Kalkkuna on muuten myös ruoka, joka uppoaa perheelle todella hyvin ja kalkkunapäivinä kiloklubi yleensäkin ilmoittaa erinomaisia lukemia kaikin puolin. Harmi, että kalkkuna on kallista. Nytkin tulin ottaneeksi kalkkunaa, kun se oli -30% eli vain pari päivää pakkausten viimeiseen käyttöpäivään. Toisaalta mitä se haittaa, kun ruuan tekee samantien.

Ehkäpä taas olisi tunnustuksen paikka. Minulla oli aikaisemmin hirmuinen kynnys ostaa tuollaisia tarjouslihoja. Sitten sitä huomasi, että usein jotkin erikoisemmat tuotteet jäävät myytäväksi alennuksella. Ei niitä isoruokaiselle perheelle tulisi juuri ostettua, mutta alennustuotteina tulee kokeiltua yhtä sun toista. Onpa sillä tavalla tullut löydettyä jotain aivan erityisen herkullisiakin ruokia. Kokeilevaa keittiötä. ;) Liian helposti jää tekemään samoja ruokia uudestaan ja uudestaan ja kiertämään sellaista ympyrää, josta pitäisi poiketa usein. Alennustuotteista on meillä tullut se poikkeamistapa.

Ruoka on muuten kallista. Kyllä taas järkytti lauantaina maksaa kassalla täysi kärryllinen kaikkea mahdollista. Heikompaa huimaa ja heikottaa se rahan meno…

Did you like this? Share it:

10 Responses to “Kalkkunamunakasta”

 1. Tiia says:

  Mua pelottaa aina noi tarjouslihat, vaikka niissä olis montakin päivää jäljellä! Ihan tyhmäähän se on pelätä, kun ihan hyvin olis voinut pari päivää aikasemmin ostaa saman lihan samalla päiväyksellä. :D

 2. Pinkki Pingu says:

  Kolesterolia on pelkästään eläinkunnan tuotteissa. Erityisen runsaasti kolesterolia on munankeltuaisessa, jo yhdessä kananmunan keltuaisessa on kolesterolia noin 230 mg, liki päivittäisen kokonaissuosituksen verran. Sydänliitto suosittelee henkilöille, joilla veren kolesterolipitoisuus on suuri (siis minä) tai on todettu diabetes tai valtimotauti, kolesterolin saannin enimmäismääräksi 200 mg päivässä. Näin ollen jos söisin sen yhden kananmunan päivässä, niin olisin juo ylittänyt tuon kokonaiskolesterolin määrän huolella. :)

 3. Pinkki Pingu says:

  Mikä teitä muuten niissä tarjouslihoissa epäilyttää?
  Itse ostetaan meidän taloudessa usein jos on muutama päivä ennen viimeistä käyttöpäivää (saa edullisemmin) ja jos ei jostain syystä käytetä, niin pakastetaan ja syödään myöhemmin. En oikein tajunnut sitä “pelottaa”-juttua. Samaa ruokaahan se on…?

 4. Outi says:

  Samaa ruokaa ehdottomasti, mutta aikaisemmin minullakin oli jotenkin sellainen olotila, että sehän on jo melkein vanhaa. Siinä on jotain psykologista. Mutta siis pari päivää tai päivän käyttöpäivämäärää jäljellä oleva liha on täysin hyvää, kunhan kylmäketju ei katkea.

 5. Pinkki Pingu says:

  Ahaa, okei. :) En ole itse miettinyt asiaa ikinä tuolta kantilta. Itse ajattelen niin, että lihatuotteet ovat täysin syötäviä kunhan pakkauksen pvm on tulevaisuudessa, oli se sitten muutama päivä tai viikko, kunhan se pvm on tulevaisuudessa. Mutta missään tapauksessa en kyllä lihaa söisi päivääkään sen viimeisen käyttöpäivän jälkeen. ;) Se on minusta pelottavaa.

 6. Outi says:

  Ja kuitenkin se päivämäärämerkintä on vaan päivämäärämerkintä. Kesällä voi kylmäketju katketa aika helpostikin ja lihan on ennen sitä päivämäärää jo heikossa hapessa ja talvella taas, kun niitä saa kylmässä kuskattua, niin takuulla ovat ihan viimeiseen päivään asti syötäviä ja varmaan olisivat jotkut pidempäänkin. Se päivämäärähän on, että ainakin tähän asti voi syödä.

 7. Fantti says:

  Ehdottomasti kananmunaa kannattaa käyttää, jos ei ole kolesterolin kanssa vaikeuksissa. Minä syön n. 4 kananmunaa viikossa eikä se näy kolesterolissa. Kananmunissa on paljon vitamiineja, proteiinia ja hyviä rasvoja. Suosittelen :)

  Meillä ostetaan oikeastaan lähes pelkästään “punaisen lapun” elintarvikkeita. Tästä johtuen on turhaa yrittää keksiä ostoslistaa etukäteen, koska ikinä ei tiedä mitä on kaupassa tarjouksessa. Leikkeleet ovat oikeastaan ainoita elintarvikkeita, joita en suostu ostamaan päivää tai paria ennen viimeistä myyntipäivää (ja kala, silloin harvoin kun sitä ostan, sekä maito). Mutta meidän taloudessa kyllä käytetään huoletta tuotteita, joiden “Parasta ennen” päivä on mennyt ohi, esim. juustoja.

  Ja huom! kananmunat säilyvät todella hyvin sen parasta ennen- päivän jälkeenkin.

  Ja nyt kaikki luulee, että meillä syödään puolimätiä elintarvikkeita :D No ei syödä. Olen todella nirso, enkä taatusti pistä suuhuni mitään, jonka arvelen menneen pilalle.

 8. Outi says:

  Kananmunien päiväys merkinnät on tosi käsittämättömiä. :)

  Tuo rasvojen osuus minut Kiloklubin “piirakassa” herättikin ajattelemaan sitä, että miten kätevä elintarvike kananmuna on. Ja proteiiniahan siinä tosiaan on paljon.

  Niin leikkeleitä minäkään en osta lähelläkään viimeistä myyntipäivää. Kinkkuleikkele paketti on pitkään auki ja meillä ainakin menee toisinaan vanhaksi, vaikkahan päiväys olisi minkälainen.

 9. Helou. Tulin vierailulle blogiisi. Zumba on vissiin ollut loistojuttu. ;) Minä laihduttelen myös omassa blogissani http://kesakuntoon-vaikkavakisin.blogspot.com/
  Näin opiskelijana voin sanoa, että ruokavalio on monipuolistunut HUOMATTAVASTI ale-lihojen ansiosta. Opiskelijabudjetilla jäisi yhtäänkään jauhelihaa kalliimmat lihat kyllä kaupan hyllylle.. Enkä kertaakaan ole saanut mitään oireita ale-lihoista, vaikka ne joskus saattaa pakkasessakin ikääntyä muutaman ylimääräisen päivän.. :) Ja uskoisin, että suurperheillä nämä ale-lihat kannattaa ehdottomasti. Siellähän syödään lihat suurin piirtein kerralla pois. Opiskelijakyökissä ruoka saattaa vielä olla jääkaapissa valmistuksen jälkeen pari päivää..

 10. Outi says:

  Opiskelijabudjetti pistää tosiaan kekseliääksi. Muistelenpa niitä aikoja Lappeenrannassa…

Leave a Reply

See also: