Kerro kerro kuntotohtori, miksi painoni on jumissa

Eikö tämä voisi kuvata minunkin tilannettani?

Kehosi on sopeutunut runsaaseen aerobiseen liikuntaan ja ruokavalioosi. Viikoittaisella liikuntamäärälläsi ja vähärasvaisella ruokavaliollasi monen muun paino lähtisi laskuun. Kuitenkin sinun elimistösi pitkäaikainen aineenvaihdunnan taso määrittää juuri sinun kehosi vallitsevan painon.

Minähän olen liikkunut pari kuukautta hurjasti, mutta puntarilla ei ole tapahtunut juuri mitään. Kroppa pitää jostain syystä jokaisesta grammasta kiinni kynsin ja hampain. Olen syönyt tyypillisesti hyvinkin tarkasti ja vaikka yhdessä vaiheessa lisäsin syömisen määrää aika tavalla – silti paino pysyy samassa. Syömiset on olleet aika samanlaisia päivästä toiseen ja liikkumisviikotkin melkein toistensa kopioita.

“Aineenvaihdunta tarvitsee uutta ärsykettä tehostaakseen energiankulutusta rasvavarastoista.” Ehkä tuo sairausviikko antaa nyt jonkinlaisen uuden ärsykkeen ja sen lisäksi jotain on tehtävä toisella tavalla. Mitähän se olisi ja millä lailla? Olen yhtä suurta kysymysmerkkiä…

Miten ihmeessä osaisin ravistella itseni pois totutuista tavoista ja vielä oikealla tavalla? Siinäpä melkoinen kysymys.

Jos olisin Hollywood tähti, niin palkkaisin personal trainerin Rihanna tyyliin. Tai no, ehkä vähän kohtuullisempikin panostus riittäisi. :D Minullahan ei ole noin pitkiä sääriä tai täydellistä tavoitetta. Mutta totuus on, että en tiedä miten pääsen eteenpäin ilman apua. Minä jatkan tottakai, mutta on erittäin todennäköistä, että avustettuna saisin paljon enemmän tulosta aikaan.

edit: Iltalehden sivuilla on sopivasti juttua siitä, miten personal trainerin on mukana elämäntaparemontissa. On ihan pakko ottaa siitä tähän lopputeksti, joka on just täsmälleen sitä mihin minä pyrin. :) Voisi olla oikein minun mottoni vähän sovellettuna.

“Tee elämäntaparemontti, joka on mahdollista säilyttää koko loppuelämän ajan. Terveelliseen kotiruokaan perustuva ruokavalio on helpointa toteuttaa.”

Did you like this? Share it:

15 Responses to “Kerro kerro kuntotohtori, miksi painoni on jumissa”

 1. Pinkki Pingu says:

  Miten tuttu kommentti! Uutta ärsykettä… Eikös joku kysynyt tuota muistaakseni Iltalehden sivuilla siltä kuntotohtorilta?

  Itse sain jälleen (?) pudotusvaihteen päälle silloin 3en päivän Atkinsin kautta, kun jätin hiilarit ihan minimiin. Turvotukset lähti ja kroppa tuntuu nyt jälleen luottavan siihen, että saa tarpeeksi ravintoa eikä joka grammasta tarvitse pitää kynsin hampain kiinni. Olisiko tästä apua? On ainakin shokkihoitoa kropalle jos ei muuta. :)

 2. Outi says:

  En ole ajatellut kokeilla pariakaan päivää Atkinsia, mutta hieno juttu, että se toimi sinulla. Jotain minunkin on tehtävä. :)

 3. ansku says:

  Jospa sun elimistö kaipaa oikein kunnollisen rasvaisen pizzan ja ison oluen päälle, johan olis ihmeissään että mitä nyt tulee :) Joskus olen kuullut että tilapäinen mässäily voi vaikuttaa positiivisesti eli vois olla se kaivattu ärsyke.

 4. Outi says:

  Pizza ja siiderit tuli hoideltua lauantaina. :D

 5. Pomppula says:

  Mun kroppa on ilmeisesti jotenkin kykenemätön käsittelemään hiilareita, ja mulla ei paino meinannut lähteä laskemaan millään, alhaisista ja koko ajan pienenevistä kaloreista huolimatta. Siinä vaiheessa kun hiilareita ruvettiin karsimaan rankalla kädellä, rupes tapahtumaan. Sen jälkeen myös koko olo kropassa muuttui täysin toisenlaiseksi. Ihan samaa mitä Pinkki Pingu sanoi; jatkuva vatsan turvotustila katosi tyystin. Nyt kun olen ollut tuolla kuurilla vuoden alusta, voin sanoa, et pari päivä hiilareita tekee TOSI tukkoisen ja turvonneen olon. Toki niitäkin sit aina välillä on ihan hyväkin tankata, mutta luulen kyllä että oma henkilökohtainen ruokavalio painonpudotuksen jälkeenkin tulee olemaan vähähiilarinen. Tällä hetkellä mun hiilarit tulee puurosta ja vihanneksista, mutta leipä, pasta, riisi ja peruna yms. on karsittu pois mun ruokavaliosta. En ois ikinä uskonut että suostun siihen, että pystyn olemaan ilman ja että siitä tulee näin hyvä olo. En oo koskaan uskonut mihinkään vähähiilarisiin ruokavalioihin, mutta pakko se vaan on uskoa kun näkee miten se toimii.

 6. Pomppula says:

  Niin mä en ole ns. Atkinsilla, syön hyvin kevyttä lihaa ja kanaa, kasviksia, jogurttia, maitorahkaa, hedelmiä, puuroa, raejuustoa, salaatteja yms. tietysti ruokavalioon kuuluu myös vitamiinit (jokapäiväinen berocca) sekä kalaöljy ja muut hyvät rasvat (pellavansiemenöljy, rypsiöljy ja soijalesitiini).

 7. Outi says:

  Minä olen koko ajan pitänyt kiinni siitä, että syön monipuolisesti kaikkea ja ehdottomasti myös rakasta ruisleipää. Erityisesti siksi ajattelin syödä tavallista kotiruokaa, koska joka tapauksessa joudun syöttämään kahta ikuisesti nälkäkuoleman partaalla olevaa poikaa. Niin ja maistuuhan miehellekin hyvä ruoka. :)

  Kyllä täytyy löytyä ratkaisu muuten kuin ilman hiilareita. Töissä syön itse asiassa aika usein vähähiilarisesti ja se tulee jotenkin automaattisesti. On jotenkin kivempi kulkea kevyemmällä ololla päivän mittaan. Kotona sitten tilanne on toinen.

  Täytyy tuumailla ja miettiä, mutta joka tapauksessa nyt on tavoitteena syödä riittävästi, eikä liian vähän.

 8. Pomppula says:

  Joo ajattelin vaan kans että vinkkaan kun oot pitkään puhunut siitä, ettei paino oikein meinaa tulla alaspäin, mulla ei nimittäin tullut ei sitten millään mutta kun tätä ruvettiin soveltamaan, ja ajattelin että en kyllä ikinä maailmassa pärjää ilman pastaa, perunaa, leipää jne. Tosi hyvin näemmä pärjään. Syön välillä ns. “vapaa-päivinä” näitä ja on kiva syödä silloin tällöin, mutta heti jos syön paljon niin tunnen kyllä kropassa ja olossa. Mutta näinhän se on, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

 9. Outi says:

  Ja hyvä vihje se onkin. Jotenkin minusta vaan tuntuu, että normaalisyömisillä ja tällaisella liikunnalla pitäisi jotain tapahtua. Tosin siis oikeita valintoja tekemällä. Just nyt tosin otan ihan mielellään kunnon kohoamisen ja jätän kevenemisen jonnekin tulevaisuuteen, mutta eihän tämä voi olla ihmetyttämättä kerrasta toiseen.

  Se että on perhettä ja varsinkin nälkäisiä poikia, on saanut miettimään, että samoilla ruuilla pitäisi pystyä elämään terveellisesti. Kyllähän monet perheen äidit ovat tosi sutjakoita (ei kaikki!) ja syövät sitä samaa ruokaa. Jos tekisin eri ruuat itselleni enemmän kuin nyt, niin siitä seuraisi kovasti houkutuksia ja lankeamisia. Siksikin pitäisi löytää asioille tasapaino niin, ettei mene turhaa energiaa ja joudu pureskelemaan kynsiään houkutusten vastustamiseksi. :)

 10. See says:

  Meinasin tammikuussa kokeilla taas jotain Dax Moyn kotkotuksia, mutta ei sitten aika riittänyt. Neljän viikon ohjelmassa oli jos jotakin ja tosi vaihtelevasti. Kuitenkin sellainen jäi mieleen, että parin viikon jälkeen otettiin käyttöön carb rotation, eli kolmen päivän sykleissä syötiin yhtenä päivänä niukasti hiilareita (tosi niukasti), toisena normaalisti ja kolmantena runsaasti. Ehkä sellainen kokeilu sopisi sinulle, säästät yhden päivän leivät ylihuomiselle tjsp :)

 11. Outi says:

  Leivättömät yksittäiset päivät voisivat tosiaan toimia. :)

 12. Keiju says:

  Nauratti, kun vanhassa Kuntoplussassa oli otsikko “kuluta 250 kcal päivässä, laihdut 6 kg kesään mennessä”. Jotenkin tuntuu ettei se ole IHAN noin yksinkertaista!

 13. Outi says:

  Olisikin niin yksinkertaista! :D

 14. Pomppula says:

  Hyvin mä oon kirjottanu, jääny vissiin jotain asiaa tuolta välistä pois kun toi mun vika viesti vaikuttaa noin sekapäiseltä :D “ettei paino oikein meinaa tulla alaspäin, mulla ei nimittäin tullut ei sitten millään mutta kun tätä ruvettiin soveltamaan, NIIN JOHAN RUPES TULEMAAN (piti varmaankin lukea)”… :D

  Joo, oispa se tosiaan noin yksinkertaista. Tommonen carb rotation kuulostaa ihan mielenkiintoselta. En mäkään hiilareista oo lopullisesti luopumassa, mutta että söis niitä sit laihduttua vähemmän (esim. muutamana pvänä viikossa) ja mahdollisimman hyvälaatuisia, täysjyvää jne.

 15. Outi says:

  Täysjyvää ehdottomasti. Siitä minäkin koitan varsinkin leivissä pitää huolta ja hissukseen olen saanut pojatkin opetettua niin, että kaikista äidin valitsemista vaaleista leivistä (joita en itse tosin syö) ei tule valitusta.

Leave a Reply

See also: