Pudottajien 10 vinkkiä juoksemiseen

Ajattelin tänään lähteä toisella tunnin lenkille samaan tapaan kuin toissapäivänä. Tiedossa on siis joka 4. tolpanväli juosten. Se ensimmäinen onnistui – ilman ennakko-odotuksia – niin hyvin, että nyt hämmentää, että voiko se oikeasti onnistua toisenkin kerran. :D

Tuli joka tapauksessa sopivaan aikaan Pudottajien uutiskirje, jossa linkitettiin artikkeliin juoksuharrastuksen aloittamisesta. Täytyypä vähän antaa ajatusten leikkiä noilla kymmenellä pääkohdalla:

1. Muista lämmittely. Mikä se on? En muuten lämmitellyt muuten kuin että kävelin alussa lähitalojen ohi ennen kuin aloin juoksemaan niitä tolpanvälejä. Kyllä se ehkä lämmittelystä käy.

2. Juoksu – kävely – juoksu. Minä en kyllä juossut saman verran kuin kävellyt. Pudottajien ohjeissa neuvotaan juoksemaan minuutti ja sitten kävelemään toinen minuutti jne. En minä olisi jaksanut noin paljon juosta! Joka 4. tolpanväli oli ihan riittävästi ja on takuulla riittävästi nyt pari viikkoa.

3. Säännöllisyys. Minä en juokse “ainakin kolme kertaa viikossa”, kuten Pudottajat neuvoo vaan yritän juosta kaksi kertaa viikossa. Kyllä zumba on ehdottomasti ansainnut kaksi viikkokertaa juoksentelujen kustannuksella. :)

4. Aikaa palautumiselle. Pudottajat neuvoo, ettei pitäisi uutena juoksijana juosta peräkkäisinä päivinä. Hetkinen, jos neuvo oli juosta vähintään (eli mielellään yli?) kolmena päivänä, niin eikös sitten ala tulla peräkkäisiäkin päiviä? Laskuoppini taitaa olla nyt jotenkin vinoutunutta… Mutta ehdottomasti en muuten aio käydä kävely/juoksu lenkillä peräkkäisinä päivinä.

5. Tasainen tahti. Kuin juna, höyryveturi tai kevyt elefanttikeijukainen, mutta tasaisella tahdilla. :)

6. Satsaa hyviin juoksukenkiin! En ehkä ostanut niitä tieteellisen tarkasti, tietäen yhtään mitään tai tarkoituksella, mutta osuin ostamaan mainiot Karhun kengät alennuskorista.

7. Juokse ajan, älä matkan mukaan! Ok, tämän uskon. Tunti on hyvä tavoite ja minkä verran siinä ehtii matkaa taittamaan, se muuttuu ajan mittaan varmasti.

8. Kaverin kanssa. Oma poika on nyt aluksi oikein sopiva kaveri polkupyörällään. Ehkä joskus vielä löydän jostain lenkkiseuraa?

9. Jäähdyttele. Kävelen lopun, siitä naapuritalojen ohi. Tuskin kehtaan juosta loppua vielä pitkään aikaan. Eiköhän se käy jäähdyttelystä. :)

10. Nauti juoksemisesta!
Ei se nautinto ihan automaattista ole, mutta kyllä minä sitä etsin. En usko, että kukaan voi noin vaan käskeä nauttimaan lenkillä käymisestä…

Did you like this? Share it:

8 Responses to “Pudottajien 10 vinkkiä juoksemiseen”

 1. anna says:

  kirjoittelitpa sopivaan aikaan tästä juoksemisen aloittelusta. itse tulin pari tuntia sitten kevään ensimmäiseltä juoksulenkiltä (jolle meinasin kuolla ;) . itse olen aina aloitellut tuon juoksun niin, että pienen kävelyn jälkeen olen lähtenyt juoksemaan ja juossut niin pitkään kuin jaksan. sitten kävelyä sen verran että hengitys tasaantuu ja taas juoksua niin pitkään kuin jaksaa. näin se juoksemisen määrä pikkuhiljaa lisääntyy ja jonkin ajan kuluttua ei enää tarvitsekaan kävellä. mutta huh, kyllä oli ensimmäinen kerta taas tuskaa…

 2. Outi says:

  Saa nähdä miten puolikuollut minä olen illalla lenkin jälkeen. :D Edellinen lenkki meni kutkuttavan uteliaisuuden voimalla. Mistähän tälle illalle löytyy inspiraatio, kun säästä se ei ainakaan tule.

 3. Tiia says:

  On muuten hölmö ohje toi nauti juoksemisesta. Entä jos siitä ei vaan PYSTY nauttimaan niin ihan kuin se olis vaan niin että päättää nauttivansa ja nauttii. :D Pikemminkin alkaa vaan ahdistaa!

 4. Outi says:

  Niin, siis nauttahan liikunnasta pitää, että sitä sitten tulee jatkettua. Joskus sitä nautintoa pitää etsiä ja parhaissa jutuissa se vaan jo on, mutta ihan kaikesta sitä ei löydy. Jokaisella meillä on omat juttumme!

 5. Pinkki Pingu says:

  Hihii, katsotaan vain miten puolikuollut minä puolestani olen, kun on kevään ensimmäinen ulkosalla juostu lenkki takana. ;) alkaa se kyllä vaan kummasti houkuttaa kerta kerran jälkeen enemmän, juoksentelu meinaan. Tuosta listalta puuttui omasta mielestäni tärkein juoksijan vinkki: etene kokonaisvaltaisesti omaa kehoa kuunnellen! Jos sitä lähtee riepomaan liikaa, voi tehdä hallaa ja jos riepoo liian vähän, voi turhautua. :) Itseä siis kuunnellen.

 6. Outi says:

  Siinä varmasti olikin vähän oman kehon mukaan etenemisestä ja hiljalleen enemmän juoksemisesta, mutta minä lyhensin ja poimin esille vaan nuo ydinkohdat ja selitykset korvasin omillani. :)

  Täällä on sataa tihruttanut vettä sillä tavalla pienen pienillä pisaroilla koko alkuillan. Nyt kuitenkin näyttäisi tauonneen. Melkein jo päätin jättää lenkin väliin, mutta ehkä sittenkin…

 7. ansku says:

  Mua ahdistaa ajatuskin, että pitäisi juosta, mutta olen pari vuotta jo miettinyt että voisi hiljalleen jopa kokeilla. Muualla en kyllä kehtaa, mutta työpaikan pururata menee semmoisessa metikössä, että jos siellä kehtais ottaa muutamat pyrähdykset jonkun työkaverin kanssa, kivempi puuskuttaa kaverin kanssa.

 8. Outi says:

  Ihmeesti se juoksuahdistus helpottaa, kun vaan alkaa juoksemaan. Tiedätkö, olin äsken lenkillä ja juokseminen oli suorastaan helppoa. Oikeasti, minä voin sanoa noin! Kun ei yritäkään liian pitkästi kerralla vaan pätkissä ja enemmän kävelyä kuin juoksua. Minusta tuntuu, että parin viikon tällä harjoittelusysteemillä saatan jo hinkua juoksemaan pitempiä pätkiä kerralla. ;)

  Oli ihana, että alkuillan tihkusade hellitti ja kun lopulta lähdin, niin oli vaan sellainen leppoisa ilta. Jos olisin lähtenyt siihen tihkusateeseen lenkille, niin olisin takuulla sitä mieltä, että hölmöläisen hommaa. Nyt tuli todella hyvä mieli ja olotila.

Leave a Reply

See also: