Millä asioilla voi parantaa hyvinvointia?

Nyt pyydän teiltä apuja. Millä asioilla te saatte lisää hyvinvointia tai hyvää oloa? Tai mikä yksittäinen juttu tai tapahtuma on antanut teille potkua elämäntapamuutokseen, vaikka ihan pieneenkin tai pitää yllä sitä hyvinvointia. Oikeastaan sana on vapaa, että mistä asioista sitä hyvinvointia syntyy.

Minä olen vakavasti miettimässä suurempaa elämänmuutosta, joka on tehnyt tuloaan jo pitkään, mutta joka alkaa hiljalleen oikeasti konkretisoitua. Haluaisin, että se perustuu ajatukselle naisen hyvinvoinnista. Hyvinvointi, motivaatio, itsensä arvostaminen, jopa pieni itsekkyys siinä mielessä, että jokaisella on oikeus pitää itsestään huolta. Niin helposti nainen kadottaa itsensä vuodeksi, kahdeksi, kymmeneksi… Ehkä tiedätte mitä kadottamisella tarkoitan. Minä itse ainakin elin hyvin pitkään muita varten, työtä, työnantajia, perhettä ja jos ketä elämääni vaikuttanutta tahoa varten, mutta unohdin itseni ja oman hyvinvointini. Olin itse se viimeiseksi tärkein asia elämässä. Unohdin pitää itsestäni huolta niin monella tavalla! Siitä seurasi väsymystä, ylipainoa, verenpaineen nousua ja jo aika vakaviakin terveyteen liittyviä juttuja. Ja erityisesti – minä en voinut hyvin.

Minä muuten saan valtavasti hyvää mieltä siitä, että kuunliljani alkavat kukkia! Fyysistä hyvää sain illalla siitä, kun juoksin tasan 30 minuuttia ja tiesin, että olisin voinut jatkaa paljon pidempään. Sisäistä kipinää sain eilen siitä, kun Zin zumba levyllä oli aivan ihanan zumbattava kappale, joka pistää koko ajan hymyilemään ja autossakin sai keikkumaan niin, että mies jo totesi, että olisipa asuntoauto. Illalla ja aamulla sain todella ihanaa oloa vasta löytämästäni ihonhoitotuotteesta, joka tekee niin hyvää ja parantaa otsalleni liikunnan mukanaan tuomat reaktiot. Sellaiset tulee mieleen ihan viimeisimmältä vuorokaudelta. :)

Hannele kun heitit, että blogin lukijoille pitäisi kehitellä zumba tapahtuma, niin osuit sillä tavalla “herkkään” aiheeseen, että se sivuaa ihan pienesti isompaa asiaa. Kyllä, minä olen oikeasti ajatellut blogin lukijoillekin jotain erityistä. Saa nähdä kiinnostaako se…

Mutta siis, mistä asioista te saatte hyvää mieltä, hyvän olon tunnetta, hyvinvointia, elämään potkua ja kipinää? Minulle merkitsee todella paljon, jos jaksatte raapustaa pienen kommentin ja kertoa omasta pienestä hyvän olon hetkestä tai isommasta jutusta. Kiitos jokaisesta kommentista jo etukäteen!

Voit muuten laittaa sähköpostia, jos et halua kommentiksi kirjoittaa! Tai jos muuten haluat laittaa postia. :)

Did you like this? Share it:

19 Responses to “Millä asioilla voi parantaa hyvinvointia?”

 1. Päivi says:

  Hei!

  En ole aiemmin täällä käynytkään. Tämähän on hienoa! Onnea Sinulle!

  Olen fyysisesti rapakunnossa, mutta henkisesti ihan jees, kokonaisena jeessinä olisi luultavasti kivempaa ja sitä huonolla menestyksellä olen kokeillutkin sen tsiljoona kertaa :)

  Minulle on tärkeää saada vapaasti ilmaista itseäni ja se onnistuu parhaiten muiden samanhenkisten ihmisten parissa esim. teatteriharrastuksessa, jossa improvisoidaan ja hullutellaan mielin määrin ja yllin kyllin.

  Elämääni voimaannuttavat myös eläimet, kuten suomenhevosen käsittämätön vanha viisaus ja väkevän lämmin katse tai kissan esteettinen lumo, pennun tuoksu ja kehräyksen rutina. Eläinten kanssa saan hiljaista, seesteistä energiaa ja luovilta ihmisiltä puolestaan aktiivista, vahvaa ja inspiroivaa voimaa.

  Kiva, kun laitoit miettimään tätä.

 2. Outi says:

  Päivi, kiva kun tulit tänne “pyörähtämään”. :)

  Teatteri varmasti onkin sellaista touhua, että siinä saa hullutella ja irrotella. Ja on ystäviä ja tuttuja, eikä jää yksin nurkkiin pyörimään.

  Ja eläimet, sieltä suunnalta kyllä löytyy paljon hyvinvointia!

 3. Tiia says:

  Mulla lähinnä treenaminen ja huvittavaa tai ei, suihku. :D Mä rakastan käydä suihkussa ja voisin lillua siellä tuntikausia, koska se rentouttaa ja tulee heti parempi mieli! Samaten laittautuminen, vaatteiden valitseminen, ihon ja hiusten laittaminen, tuo jotenkin hyvän olon ja sellasen että siinä samalla jotenkin kummasti rentoutuu.

 4. Outi says:

  Suihku on hyvä. Suihkun voi ottaa aina just sen lämpöisen kuin tykkää ja veden kohinalla ja virkistys on ihanaa. Tai amme, jos sellainen olisi. :)

  Ja juu, itsestä huolehtiminen, nätiksi laitteleminen… Kyllä, ne myös tekee hyvää oloa.

 5. SlimHeidi says:

  mistä asioista te saatte hyvää mieltä, hyvän olon tunnetta, hyvinvointia, elämään potkua ja kipinää?

  Itse asiassa vaikea kysymys! Ainakin minulle. Piti oikein tarkkaan miettiä, ja asia jäi vielä edelleen mietityttämään.

  Ennen hyvän olon tunteen toi ruoka, karkit ja herkut. Mutta vain hetkeksi, koska ajan mittaa niistä seuraa paha olo.

  Nykyään hyvää oloa tuo treenaaminen. Se minkä tahansa urheiluruorituksen jälkeinen mahtava tunne, että minä tein sen. Minä pystyin siihen.

  Minun pitäisi paljon enemmän kiinnittää huomiota itseeni, mutta useinmiten valitettavati yhä edelleen ajattelen, että ei minulla niin väliä, kunhan lapset saavat mitä tarvitsevat.

  Eilen minulla oli tosi hyvä olo kasvohoidon jälkeen ja iloitsin oma kuvastani, kunnes minut “ammuttiin alas”: ” no paljonko maksoi? tuskin oli sen arvoista. Sillä rahallahan olisi ostanut monta pakettia vaippoja”

 6. Marika says:

  Hyvän olon tuo tanssimisesta ja musiikista tuleva flow, kun tuntuu että voisi jatkaa ikuisuuden. Suihku myös (rauhallinen sellainen ilman oven takana hoputtavia lapsia), hiljaisuus, päivätorkut. Pieniä asioita.
  Ja SlimHeidi, seuraavalla kerralla ammu takaisin samalla mitalla, kommentoija ei ole todellakaan ymmärtänyt mitä on suustaan päästänyt!

 7. Soile says:

  Kyllä yksi parhaimmista hyvänolon tunteista on juuri jonkun urheilusuorituksen jälkeen; hikisenä ja mitä enemmän kaloreita on saanut poltettua sen parempi olo;) Myös se kun lapset ovat kertoneet onnistuneensa jossain tai saaneen jostain tekemisestään kehuja muilta ja kertovat niistä…siitä tulee myös hyvä olo. Esimerkiksi just eilen nuorimmainen kertoi, että joku hänen työkaverinsa oli kehunut, että kesätöissä oleva poikani osaa hitsata paremmin kuin yksi vakituinen työntekijä ja pojallani on vielä opinnot kuitenkin kesken:) Tuollaisista jutuista tulee jotenkin äidille niin hyvä mieli. Paljonhan niitä on asioita, joista tulee hyvä mieli, mutta tuossa nyt pari ensimmäisenä mieleen tullutta.

 8. kikka says:

  sauvakävely ja vesijuoksu saa minut rentoutumaan. Ja samalla saan siinä omaa aikaa kun käyn lenkeillä yksin. :O)

 9. Outi says:

  SlimHeidi, tuo “minä pystyin siihen” on muuten hyvä ajatus, koska sehän voi tulla niin monenlaisesta jutusta, eikä pelkästään urheilusuorituksesta. Tuotapa täytyykin miettiä vähän enemmän.

  Ja juuri se, että kunhan muut saavat, on minullakin ennen ollut 100% ohjenuora ja edelleen monesti se minkä mukaan elää. Hyvähän se on, että äiti tekee kaikkensa, että lapsilla on kaikki ensin, mutta joku tasapaino tarvitaan, että äitikin jaksaa…

  Ja vielä tuo alasampumis juttu. Sitä tapahtuu paljon! On ihmisiä, joilta se käy luonnostaan. He eivät tosiaan ymmärrä mitä tekevät, koska se on jatkuvaa tuhoa.

  Marika musiikki, hiljaisuus, ne kuulostavat tosi hyviltä!

  Soile, positiiviset jutut tuo aina lisää positiivista oloa. :)

  Kikka, oma aika lenkillä on kyllä ihanaa.

 10. Sirkkeli says:

  Tuota, tuota, pakkohan tätä on on kommentoida.
  Hyvä olo tulee monestakin asiasta (joo liikkuminen kanssa mutta palaan vielä siihen). Tästä tulee varmaan pitkä teksti:)
  Musiikki ja erityisesti rakas idolini jo liki 30 vuoden ajalta, Cliff Richard. En ihaile pelkästään miehen musiikkia vaan hänen elämäänsä ja asennettaan. Siitä ei tässä kohtaa enempää menis niin pitkäksi.
  Lukeminen.
  Ja kyllä niinkin kliseinen juttu kuin onnistuminen työssä.

  Mutta sitten lempiaiheeni nykypäivänä. Zumba. Liikkuminen. Mutta mielenkiintoinen on ollut sen tie:
  Kaikki alkoi 1,5v sitten kun ostimme kaksospojillemme Nintendo Wiin lahjaksi. Siinä tuli mukana Wii Fit. Uskaltauduin tekemään testin ja se oli KAAMEAA KATSOTTAVAA. Fitillä voi tehdä tasapainoharjoituksia, joogaa ym ja niin se alkoi. Kunnes noin puoli vuotta tuon aloituksesta (rutiinitarkastuksessa) huomattiin kohonneet verensokerit. Olin siis laihtunut jo 15 kg joten luoja yksin tietää mitä ne olivat alunperin. Siinä alkoi kova taistelu diabetesta vastaan -lääkitykselle mut laitettiin heti.
  Olin lisännyt liikuntaa, hankkinut uuden ohjelman Wiille, My fitness coach. Kyllä ne sokerit alkoivat pikkuhiljaa laskemaan siitä.
  Viime elokuussa tajusin yhden asian: Mikä onni, että mulla on diabetes, koska se tarkoittaa sitä etten koskaan voi palata entiseen! Koskaan en voi antaa itseni enää repsahtaa.
  Viime maaliskuussa aloitin zumban ja kävin juhannuksen alla mittauttamassa sokerit ekaa kertaa zumban aloituksen jälkeen. Ja kyllä, kyllä -paastoa-arvo 6 ja pitkäsokeri 5.9!! Näillä näkymin lääkitys voidaan purkaa syksyllä!!! Tämä on asia, josta tulee ihan voittajafiilis.

  Suora kysymys, toivottavasti kukaan ei loukkaannu (jos kukaan on jaksanut lukeakaan näin pitkään): Itse olen huomannut zumballa vaikutuksen myös seksielämään, siis piristysruiskeena, muita samassa veneessä?

 11. Outi says:

  Sirkkelihän nostin lopuksi varsinaisen kissan pöydälle! :D

  En ehkä ole ajatellut seksielämästä täällä jutustella ;) mutta tässä mielessä aihe on ihan aiheellinen. Kyllä zumballa ja tietysti kaikella muullakin liikunnalla on hyviä vaikutuksia. Se, kun kroppa kiinteytyy ja paranee, niin se parantaa jo sitä, että ei häpeä omaa kehoa. Sillä on PALJON merkitystä, minusta ainakin. Ehkä sillä on suurimmat vaikutukset? Ja eipä haittaa pätkääkään, että vartalon liikkuvuus ja kunto kasvaa. :) Ja juu, kyllä seksielämä vaikuttaa hyvinvointiin, ehdottomasti.

  Uskaltaakohan kukaan muu kommentoida asiaa?

  Meillä on muuten yhteinen huolenaihe. Minä olen saanut kuulla tuomion tulevasta diabeteksestä jo useita vuosia sitten ja sitä peikkoa vastaan tämä myös on esitaistelua. Onneksi viimeisimmässä sokerirasitustestissä arvot oli vielä luvalliset ja nyt ei ole edes tullut mieleeni mennä uuteen testiin, mutta täytyypä miettiä syksyn mittaan. Ihan loistavaa, että sinä olet saanut noin mahtavia tuloksia sokeriasiassa!

 12. Zi says:

  Olen opetellut uudestaan pysähtymään myös ajatusten tasolla hetkeen. Lämmin kesätuuli iholla, avantouinti pakkasella, iltauinti näin helteellä, krassin tuoksu jne. Tietysti liikunta, ravinto ja ihmissuhteet ovat vahva perusta hyvinvoinnille kuten moni on todennut.

  Kiva palata mieluisien “kesäkiireiden” jälkeen näin mielenkiintoisen aiheen kera blogisi pariin. Huomenna aioin lukea lisää:)

 13. Outi says:

  Pysähtyminen hetkeen. Pienistä yksinketaisista, mutta niin hyvistä asioista nauttiminen. Juuri niin. :)

 14. Sirkkeli says:

  Outi, tämä sun blogisi on koukuttava:) Nytkin mun tarttis tehdä jotain ihan muuta, esikoisen muuttopäivä jne mut täällä mä vaan roikun -mutta ihan pikapikaa tällä kertaa.
  On hienoa, että sulla on herätty tarkkailemaan sokereita jo ennenkuin mitään varsinaisesti hälyyttävää on. Nimittäin tuossa vaiheessa diabetekseen ehkäisyyn ei tarvita ihan niin paljon esimerkiksi liikuntaa kuin itse taudin hoitamiseen. Tai realistisesti ajatellen ehkäisyssä selviää puolella liikuntamäärällä. Toisaalta olisi ihan mielenkiintoista tietää mitä mun sokeriarvot olivat joulukuussa 2008, siis ennenkuin aloitin mitään liikuntaa.
  Nyt mun tarttee mennä.

 15. Outi says:

  Sirkkeli heippa vaan ja hauskaa muuttopäivää. :D

 16. Piivi says:

  Mulle hyvänolon hetket tulee (kaikkien huolien keskellä) noista lemmikeistä ja luonnosta. Omaa puutarhaa on rauhoittavaa katsella. Ja oikeaan metsään on pakko päästä säännöllisesti, kesät talvet. Kesäisessä metsässä kuljeskelu on erityisesti mun hermolepoa ja akkujen täyttöä.

  Mulle ei nuo ryhmäliikuntalajit maistu, olen sen verran erakko että viihdyn parhaiten pururadalla yksin hölkkäillen, luonnon ääniä kuunnellen. Puhelin ja mp3- soittimet jää taatusti kotiin. :)

  Hyvä kirja tai elokuva ja kupponen teetä on semmoinen pieni nautinto mitä harrastan melko usein.

  Nyt kun luen tuota kirjoittamaani, niin mä näköjään pyrin rauhoittumaan monin tavoin. Tällä stressivatsalla se on varmaan parasta, turha hätköily pois ja hissuksiin elämää eteenpäin. Päivä kerrallaan.

 17. Outi says:

  Piivi, kiva kun tulit kirjottelemaan tänne. :)

  Meillä on selvästi samanlaisia tapoja, nimittäin minäkin yritän kulkea ilman puhelinta ja vaikka mietin mp3 soitinta jossain vaiheessa, niin enää en kaipaa sitä ollenkaan. Lenkillä katselen pilviä ja auringonlaskussa lainehtiviä viljapeltoja sun muuta. Ne on parasta!

 18. [...] kirjoittelin jo heinäkuussa hyvinvoinnista ja hyvästä olosta. Viimeistään nyt on siirryttävä suunnittelusta ja haaveilusta askelia eteenpäin. Suunnitelmat [...]

 19. Hannele says:

  http://www.mtv3.fi/helmi/minisaitit/artikkeli.shtml/2010/10/1213008?risteily/ohjelma

  Outi palaillaan asiaan Blogin – lukijoiden ja toki muidenkin hyvinvoinnista kiinnostuneiden ihmisien yhteistapamiseen inspiroivien esitysten: omia muutoskokemuksia, onnistumisia, epäonnistumis-tarinoita.. kivaa liikuntaa, ravintoa, kauneutta&terveyttä! Haleja kaikille ihanaan alkutalveen!

Leave a Reply

See also: