Kahvakuula

Lähdin viime viikolla kesäreissulle kahvakuula takakontissa. Minähän en ole koskaan ollut ohjatulla kahvakuulatunnilla ja lähinnä Nathan Blaken inspiroimana olin kuitenkin ostanut ihanan herkullisen värisen ja muotoisen kahvakuulan (kettlebell). Olen minä kahvakuulailua muutenkin miettinyt, mutta Nathan oli se viimeinen tuuppaus oikeaan suuntaan.

Kahvakuulatunnille ei ollut pääsyä, mutta kun ystävä on harrastanut lajia jo jonkin aikaa, niin pidimme pikakurssin aurinkoisella takapihalla. Ihan ensimmäiseksi todettiin, että minun kuulani oli ihan eri tyyppinen ystäväni kuulaan verrattuna.

Isompi kuvassa on se minun ostamani hiekka tms. täytteinen iso kuula ja vieressä ystäväni paljon pienempi täysin metallinen kuula. Isompi on 7,5 kg ja pienempi 6 kg. Kokeilimme kuulia vuoron perään ja totesimme, että isommalla onnistui heilautukset paremmin ja pienemmällä taas jotkin asiat onnistuivat paljon automaattisemmin.

Siinä sitten kokeiltiin kaikkea mahdollista ja minä opettelin oikeita otteita ja sitä, että en moukaroinut itseäni tuolla kuulalla päähän. :D En minä olisi itsekseni keksinyt läheskään kaikkea sitä, mitä nyt kuulin ystävältäni ja matkin tekemään. Vatsa tiukkana, selkä hyvässä asennossa ja jalkojen avulla liikkeet sai hyvin tehtyä. Yllättävän helppoa se kokonaisuutena oli, mutta liikkeiden oikea tekeminen vaatii keskittymistä ja vielä aika tavalla harjoittelua. Niin ja olihan niitä ihan mahdottomiakin temppuja eli se turkish get up.

Tässä miten se tehdään ensimmäistä kertaa epätoivoisesti yrittäen ja teknisesti ihan pieleen. :D

Ja tässä kunnon selitys ja opastus siitä miten turkish get up onnistuu ja pitää siis tehdä. :)

Näyttääpä muuten helpolta, kun sen tekee joku, joka tietää mitä tekee.

Joka tapauksessa olen nyt ehdottoman vakuuttunut siitä, että kahvakuulan kanssa häärääminen on tehokasta, erittäin hyvää ja monipuolista harjoitusta ja sitä täytyy saada lisää. Ostin itselleni toiseksi kuulaksi samanlaisen kuin ensimmäisen kuvan punainen kuula ja niillä olen päässyt nyt hyvään alkuun. Aion kyllä päästä myös jonnekin ohjatulle tunnille harjoittelemaan, että en opi vääriä tekniikoita ja kuka tietää mitä tästä innostuksesta vielä seuraa. ;)

Did you like this? Share it:

24 Responses to “Kahvakuula”

 1. Linda says:

  Mä oon kerran ollu ohjatulla kahvakuula tunnilla. Nyt ne on tuolla Elixiassa kesän tauolla. Tykkäsin kyllä tosi paljon ja tunti oli tosi suosittu muidenkin keskuudessa. Varattiin nimittäin joka viikko loppuun heti, kun paikan tunnille pystyi vain varaamaan!

  Onnea kuulailuun! :)

 2. Ammi says:

  Minä olisin kans niin kiinnostunut kahvakuulasta! En vaan tiedä vielä, että mistä siihen saisi opastusta (paitsi palkkaamalla henkilökohtaisen treenarin, mutta sitä en raski tehdä).

 3. Ammi says:

  Niin ja tuo sun kuula on aivan mielettömän värinen! :)

 4. Mari says:

  Minä olen menossa elokuun lopussa alkaville kahvakuulatunneille tuohon paikalliseen fysikaaliseen. Tunnit on kyllä aika kalliita (minun mielestäni, ja paikalliseen hintatasoon nähden) mutta käyn ainakin muutaman kerran että liikkeet tulee varmasti tutuiksi ja osaan tehdä ne oikein. Muutamia kertoja teinkin jotain liikkeitä lainakuulalla, kun saisi hommattua sen oman (tai omat ;) niin voisi enemmänkin reenailla sen kanssa. Tykkään kyllä kahvakuulasta, mieluummin heilun sen kanssa kuin tavallisten punttien :) .

 5. Outi says:

  Minä en ole löytänyt vielä kahvakuulatunteja. Keksin kyllä juuri, että on eräs, joka niitä pystyy kai pitämään, joten ei kun kysymään…

  Kahvakuulassa on viehätystä, vaikka ei olisikaan noin herkullisen värisiä. :D Jos sillä pystyy tekemään tehokkaasti monipuolista kuntosaliharjoittelua vastaavaa hommaa, niin ei toisaalta ole ihme, ettei sitä hirmuisesti saleilla näekään. Olisikohan noin?

 6. Ammi says:

  Muistaakseni mun sali jossain vaiheessa ilmoitti, että kuntosalille on tuotu kahvakuulia. Mutta ei niitä siellä naisten salilla näy, missä minä käyn. Yhteissaleille en ole uskaltautunut vieläkään. Nyt kun yritin löytää asiasta tietoa, löysin ilmoituksen kahvakuulademosta. Ollut huhtikuussa :/ Joko en ole silloin ollut asiasta kiinnostunut tai sitten ajankohta on ollut minulle huono, koska homma on mennyt noin ohi.

 7. Tiia says:

  Tää innosti mua kyllä nyt vieläkin enemmän odottamaan sitä että elokuussa alkaa meilläkin ne tunnit! Oon välillä salilla kattonut sitä möhkälettä että tekis mieli kokeilla, mutta ei viitsi ihan sokkona alkaa sen kanssa riehuu niin hyvä että alkaa nyt tunnit. :D

  Mä tosin pelkään että toi tippuu mun päähän tai heitän sen jonnekin peiliin vahingossa!

 8. Outi says:

  Tiia, se kuula on kyllä aika veikeä oikein hikisissä käsissä. Oikeasti eilen mietin, että heitänköhän tämän nyt päin olohuoneen seinää. :D

  Ammi, se kahvakuulailu on kyllä varmasti mihillekin sopiva laji ja ehkä erityisestikin, joten ne tosiaan on siellä yhteisellä salilla. Voisiko kuitenkin kysyä, että voisiko niitä ottaa naisten salin puolelle? Tai sitten rohkeasti vaan kokeilemaan sinne yhteiselle salille. :)

 9. Ammi says:

  Ei pysty ei :D Minä tunnen olevani siellä yhteissalilla aivan väärässä paikassa rimpulakäsineni…

  Hanskat! Auttaa välineitä pysymään hikoilevissa käsissä :)

 10. Outi says:

  Sellaisia pyöräilyhanskoja minä kertaalleen jo mallailin käteeni kaupassa ja täytynee jossain vaiheessa ostaa.

  Minulla ei muuten ole edes mahdollisuutta täällä lähellä naistensaliin, joten kun ensimmäisen kerran meni kuntosalin kynnyksen yli, niin se oli sitten siinä. Että todistettavasti se kynnys ei ole mahdoton. ;)

 11. Linda says:

  Kaikilta kavereilta kuullu, et miten tehokasta toi kahvakuulailu on. Pitää kyl itekin harkita, että jos löytäis jonkun kurssin tai sitten vaan alkais treenaamaan kotosalla. Näyttää kyl niin raskaalta noi kahvakuulat. Mut ihanan söpöt noi molemmat sun kahvakuulat!

 12. Outi says:

  Ne näyttää tosi raskailta, mutta kyllä se 7,5 kg:n kuula aika helposti heiluu. :)

 13. Minna says:

  Omat kokemukset kuulista on se, että käsittelen niitä mieluummin paljain käsin kuin hanskojen kanssa. Hanskojen kanssa ei ote ole milloinkaan täysin pitävä, ja hanskojen paksuus vaikuttaa ainakin minulla otteeseen. Se ei haittaa laitteissa, käsipainojen tai tangon kanssa mutta häiritsee yllättävän paljon kahvakuulatreenejä.

 14. Outi says:

  Ohjausvideoilla ei hanskoja näe, tuli juuri mieleeni, kun tuon sanoit. Ehkä siis hikisten käsien liukkaus on pienempi paha? Ja toisaalta, eipä sitä aina sellaisissa heteissä huhki kuin viime aikoina.

 15. Flikka says:

  Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta tuo kahvakuulatreeni. Täytyy tsekata onko mun kuntosalilla täällä Vaasas ohjattuja tunteja.

 16. Pia says:

  Moikka, käyn satunnaisesti täällä hakemassa inspistä ja nyt on pakko kertoa: alat aika lailla näyttää Jay Lo’lta! Todella paljon yhtäläisyyttä-vartalonmuokkaus onnistunut hienosti :)

 17. Outi says:

  Flikka, minä en huomannut vielä missään Vaasassa tunteja. Laita tänne vinkkiä jos löydät!

  Pia, et vaan voi verrata minua vielä tavoitekuvaan. :) Okei, paljon on tapahtunut ja kesän aikana olen saanut niin hilpeyttä ja hyvää mieltä herättäviä kommentteja, että jotain on tapahtunut, mutta matka on vielä pitkä ja kivinen.

  Taidan lähteä hymyillen koiran kanssa iltalenkille tihkusateeseen. :)

 18. Minna says:

  Rispektiä muuten turkkilaisesta ylösnoususta. En saa sitä onnistumaan 4 kilon kuulallakaan.

 19. Outi says:

  No kyllä minäkin mietin siinä selälläni, että täältä ei todellakaan nousta. :D

 20. Sonea says:

  Mä en ole oikein vielä osannut yhtään käyttää kahvakuulaa ilman opastusta, mutta kauhean kivalta se vaikuttaa ja toisten innostumisesta saa kovasti motivaatiota :) Ehkä sen käyttöä voisi alkaa pikkuhiljaa harkitsemaan!

 21. Outi says:

  On se yllättävän tekninen laji alkuunsa eli olisin luullut paljon tylsemmäksi ideaksi. ;) Ja sitä kuulaa voi heilutella melkein missä vaan, että ei kun kokeilemaan.

 22. EevaM says:

  Hauska kuulla kokemuksia. Olen miettinyt ohjatulle tunnille menoa ja nyt innostuin todella, taidankin mennä tunnin varaamaan. Ei heti uskoisi, että kuulan heiluttelu vaatii harjoittelua ja tekniikan treenaamista!

 23. Outi says:

  No juu, kyllä tekniikan luulisi olevan mahdollisimman kaukana tuommoisesta möhkäleestä. :D

 24. [...] aloitin varsinaisesti viime kesänä. Olipa hullunkurista yrittämistä ensimmäisellä kerralla, mutta kiitokset kuuluu edelleen [...]

Leave a Reply

See also: