Mitä on hyvä kunto?

Törmäsin Marko Suomi – Kahvakuulaloki -blogissa todella ajatuksia herättävään kysymykseen, joka on pyörinyt omassakin mielessä. Muotoilin tuohon sivupalkkiin nimittäin viime viikolla omaa kuvaustani hieman uusiksi, kun mietin “matkalla kohti elämäni kuntoa” kohtaa. On nimittäin ihan pakko tunnustaa, että minä olen jo elämäni kunnossa, vaikka en ole mikään huippukuntoinen.

Mitä on mielestäsi hyvä kunto? Entä huono? Entä sinulle tarpeeksi hyvä? Mitä sinun pitää pystyä tekemään että voit sanoa olevasi kunnossa?

Minä en tiedä mitä on hyvä kunto. On huonoa kuntoa, parempaa kuntoa, vielä parempaa kuntoa ja jossain siellä kaukana huippu-urheilijan kunto. Toisaalta huippu-urheilijatkin ovat hyväkuntoisia todennäköisesti eniten juuri siinä omassa lajissaan.

Fit.fi sivuilta löytyy aika hyvä ja ajatuksia herättävä vastaus siihen, mikä on hyvä kunto. Vastaushan ei voi olla kovin yksiselitteinen, mutta se on varmaa, että hyvä kunto koostuu “erilaisista kunnoista”. On kestävyyttä, voimaa, tasapainoa ja koordinaatiota ja varmasti muutakin.

Olen miettinyt Cooperin testin tekemistä jo pitkään ja melkein jo sain miehen houkuteltua mukaan ajanottajaksi ja kierrosten laskijaksi. Heh, positiivista ajattelua, kun sanoo kierrosTEN. ;) Cooperin testissä sentään on olemassa taulukko, josta voi lukea, että onko hyvässä vai huonossa vai ehkä jopa erinomaisessa kunnossa. Helppoa kuin heinäntekö! Tai sitten ei.

Eli jos minä juoksisin 2000 m 12 minuutissa, niin olisin hyväkuntoinen. Hmm. Tiedän jo sen, että 12 minuuttia jaksan juosta ja paljon enemmänkin, mutta mitäs, kun en ole vielä juuri harjoitellut kuin sitä hidasta juoksua. Sehän tarkoittaa, että en tiedä ollenkaan minkälaiseen metrimäärään voisin kyetä. Aika pelottava ajatus mennä kokeilemaan, mutta kyllä minä sitä vielä syksyn aikana voisin kokeilla. Taulukko on muuten otettu wikipediasta.

Mutta mikä minulle oikeasti olisi hyvän kunnon mittari? 2 tuntia super zumbaa putkeen, reipas hiihtolenkki x km, 15 km juoksua putkeen, … Sehän voi olla mitä tahansa. Kirjoitin tuonne Markon blogiin vastauksen, joka saattaa olla aika lähellä totuutta, mutta ilman mittareita.

Ehkä voisin sanoa olevani hyvässä kunnossa, jos pystyn luomaan itselleni monipuolisen tavan liikkua ja jota pystyn sitten ylläpitämään ja nauttimaan paljosta liikkumisesta.

Mitä teille on hyvä kunto? Onko olemassa joku sellainen juttu, jonka jälkeen voit sanoa, että nyt on kunto kohdallaan?

Did you like this? Share it:

4 Responses to “Mitä on hyvä kunto?”

 1. Sanja says:

  Tämä oli hyvä pohdinta! Kirjoitin juuri blogiini juoksemisesta tai lähinnä siitä kuinka tuskaista se on aina ollut omalla kohdallani. Aivan tervanjuontia. Ja siitäkin huolimatta, että olen aina liikkunut paljon ja pitänyt liikunnasta. No, omalla kohdallani asia on selviämässä. Olen ilmeisesti tietämättäni sairastanut rasitusastmaa ja nyt toivonkin, että pystyn vielä joskus juoksemaan niin, että nautin siitä! Jännä, miten aina olen salaa haaveillut juoksemisesta ja nähnyt jopa unia siitä.

  Hyvästä kunnosta vielä. Olisiko se mitattavissa oman energisyyden perusteella? Sillä, että tuntee jaksavansa aamusta iltaan ja on hyvä olo? :)

 2. Outi says:

  Oma energisyys on varmasti tosi hyvä kunnon mittari.

  Juoksemisesta unien näkeminen on kyllä todellista kaipuuta lenkille. :) Toivottavasti saat hyvän avun tuohon rasitusastmaan ja luulisi ainakin, että nykyään hoitokeinoja riittää ja lääkkeet on hyvät.

 3. Flikka says:

  Mulle hyvän kunnon mittari on monen muun seikan joukossa juoksukunto. Olen aikoinaan ollut hyvässä juoksukunnossa ja juossut muutaman kerran puolimaratonin. Nyt tavoitteenani olisi pystyä juoksemaan tunnin lenkki kevyesti, silloin voisin sanoa olevani hyvässä kunnossa. Toki hyvään kuntoon kuuluu myös hyvä lihaskunto, energisyys jne. mutta jotenkin ensiksi ajattelen nimenomaan juoksukuntoa.

 4. Outi says:

  Puolimaratoni, vau. Ohhoh. Minä en vielä pysty käsittämäänkään sellaisia matkoja. :)

  Mutta tunnin lenkki kevyesti voi kyllä olla aika hyvä mittari. Vauhtihan siinä voi olla kullakin omansa.

Leave a Reply

See also: