Kahvakuulan ostaminen ja Kukalta opittua

Tajusin juuri, että kun nyt moni on menossa ostamaan ensimmäistä kahvakuulaansa, niin teillä on just samat ongelmat kuin minullakin. Mikä koko? Mistä? Minkälainen sen olla pitää?

Metallia, ei muovia. En suosittele sellaista marketin muovikuulaa, koska oikeasti sillä ei pysty tekemään kovin pitkiä sarjoja. Ainakaan minä en siihen pysty muuten kuin sitten hanskat kädessä, eikä hanskat kuulu kahvakuulailuun.

Naisille, en suosittele 4 kg:n “emäntä” kuulaa, vaikka se onkin punainen. ;) Se on ylihintainen ja liian pieni. Lisäksi sen kahva on maalattu eli sitä joutuu hiomaan. 8 kg on todennäköisesti hyvä valinta, vaikka sen kantaminen kaupasta tuntuukin tosi raskaalta, mutta tottakai voi vaikka 6 kg:n kuulan ostaa hieman turhana ostoksena, kuten minä tein. Tai ei se turha ole, koska en olisi uskaltanut aloittaa tempaamista ilman sitä pientä kuulaa + hikinauhoja käsien pehmukkeena. Ja voinhan lainata sitä pikkukuulaa nyt työkaverille, jota kahvakuulailu vähän arveluttaa… ;) Niin ja siis 8 kg:n kahvakuulan jälkeen tarvitset tosi nopeasti 12 kg:n kahvakuulan. Miehille en osaa sanoa hyviä neuvoja, mutta eilisen perusteella se 12 kg voi olla hyvä paino alussa ja seuraavahan taitaa olla 16 kg.

Kahvakuula ry:n foorumilta löytää kaivamalla kaikenlaisia vinkkejä. Siellä on puhuttu, että Prismasta saa ihan ok kahvakuulia. Itse en ole niitä kokeillut, kun ostin omani Motonetista. Motonetin kuulien kahvaosa on kai jotenkin lakattu. Sitä kun ihan kevyesti pyyhkäisee hiomapaperilla, niin kahva tuntuu tosi hyvältä ja sillä vinkillä minä säästyin kokonaan rakoilta eilen eli ei ollenkaan huono vinkki. Joku sellainen kuula, missä oli maalattu kahva, tuntui tosi kamalalta, kun kokeilin välillä.

Motonetinkin kuulat on aika pieniä. Kisamallin kuulat on tosi paljon suurempia kooltaan ja ne tuntuu jotenkin paljon kevyemmiltä ja lempeämmiltä. Ison kuulan paino jakautuu paljon suuremmalle alalle ja siitä olisi kyllä etua. Aion ostaa 12 kg:n kisakuulan heti sitten, kun selviän järkytyksestä, että ne maksaa 69 euroa.

Netistä kahvakuulia myy esimerkiksi Voimaharjoittelu.fi

Mitähän vielä. Minä en suosittelisi ostamaan sellaista kolmiokahvakuulaa. Olikohan se nimitys ihan noin? No joka tapauksessa kahva on kolmion mallinen ja siinä se poikittainen osa on aika pitkä. Minusta sillä on vaikea tehdä liikkeitä oikein. Tästä asiasta voi olla muut eri mieltä. Mitäpä minä vielä mistään tiedän. ;)

Sitten oleellisimmat Kukan opit, mitä minulla on mielessä. Nämä nyt on tietysti omaan tilanteeseeni sovellettuna ja jollekulle muulle jäi varmasti jotkut muut jutut päällimmäisenä mieleen.

 1. Peukalo edellä! Minä en tosiaan tiennyt ja mistä olisinkaan tiennyt, että heilautuksessa kuula palaa taakse peukalo hieman edellä eli tavallaan 45 asteen kulmassa. Tuota joutuu oikein miettimään, että tulee tehtyä niin.
 2. Harjoitussarjat ajan mukaan, ei toistoja laskien. Kyllähän minä tuota olin lukenut ennenkin, mutta oikeasti on vapauttavaa vaan antaa heilua tai nousta ja kun aikaa on kulunut 30 sekuntia, minuutti, kaksi minuuttia tms., niin sitten vaihtuu käsi tai liike.
 3. Selkä suorana. Ok, siis tämä on perusasia, mutta oli tosi hyvä tarkistaa oma asento ja käsitys siitä.
 4. Rinnallevedossa kuula tulee käden muodostamaan kolmioon. Rinnalleveto on minusta ollut vaikeaa, mutta jotenkin se naksahti kohdalleen heti, kun näin Kukan näyttävä mallia. Ei vaikeaa ollenkaan! Kuulan pitää tosiaan tulla hyvin siihen käsivarren muodostamaan kolmioon ja käsi nojaa oikein kunnolla kylkeen, niin kevyesti kulkee.
 5. Hyvä rytmi! Siis mahtava juttu, kun saa mihin tahansa liikkeeseen hyvän rytmin. Siinä ei muuten zumba ole ollenkaan paha lähtökohta.
 6. Tempaus lähtee alaspäin pikkurilli edellä ja tulee alas peukalo edellä. Hmm. Tätä minä en vielä sisäistänyt selkäytimeen asti ja tein eilen välillä ihan pieleen. Toistoilla siitä varmasti selvitään ja asia ei missään nimessä enää häivy mielestä.
 7. …lisään tänne mitä tulee vielä mieleen…
 8. Rinnalleveto ja työntö kilpailutyyliin tehdään loppujoustolla, kun kuula menee ylös. Niin tärkeä juttu, että sen näki livenä ja pääsi itse kokeilemaan. :)

Asioita tosiaan oli paljon muitakin, mutta mietin tosiaan niitä, mitkä itselleni osuivat erityisesti kohdalleen.

Did you like this? Share it:

8 Responses to “Kahvakuulan ostaminen ja Kukalta opittua”

 1. Mari says:

  Kiitos vinkeistä :) . 8 kg:n kuulaa olen ajatellut, 12 kg on vielä liian painava, ja haluan ehdottomasti ostaa sen livenä niin että pääsen kokeilemaan sitä. Minulla on nimittäin sen verran isot kädet (töissä joudun pitämään koon 9 hanskoja :D ) että ihan kapeasta kahvasta en saa kunnolla kahdella kädellä kiinni ;) . Työkaverit kertoivat että Mikkelissä olisi Säästötalossa kahvakuulia, sinne siis tieni perjantaina vie :) .

 2. Outi says:

  Tuosta oli puhetta, että kädet on hyvin eri suuruisia. Itselläni on kai sitten sormet lyhimmästä päästä. :)

 3. ansku says:

  Minuakin on alkanut tämä kahvakuulailu hieman kiinnostaa, mutta eripainoisia kahvoja työpaikan salilla kokeilleena (ihan vaan jotain yksinkertaista liikettä) tiedän, että mun on aloitettava jollain 4kg:n kuulalla. Niitä onneksi hankittiin meille naisille. Liikuntavastaava oli sitä mieltä, että jos käsivoimat on 0, pitäis alkaa aika pienestä. Tosin nopeasti sitä varmaan voi siirtyä pikkuhiljaa painavempaan, luulenpa että jos yrittäisin 8-12kg kuulaa heilauttaa, saattaisi tämä mamma tyrmätä itse itsensä kuulalla päähän :) Meillä on töissä kerran viikossa kuulailua, mutten ole uskaltanut vielä mennä mukaan, katselin perjantaina heidän kuulailuaan urheilukentällä ja näytti siltä ettei mulla ainakaan ole sinne asiaa…mut mieli tekee kokeilemaan kuitenkin, olis vastapainoa zumbaamiselle.

 4. Outi says:

  Kyllä sillä 12 kg:n kuulalla tulisi tyrmäys! Sen tosiaan mojauttaisi päähän, jos saisi ylös nostettua. :D Niin olisi käynyt ainakin minulle.

  Minä olen ollut tosi tyytyväinen sellaiseen 15 min kuulailuun kaikessa rauhassa. Ei mitään kummallista, eka kerralla melkein pelkästään heilautusta. Se löytyy sieltä kahvakuula ry:n aloittelijan oppaasta vaikkapa. Ei edes kannata yrittää ainakaan montaa liikettä kerralla. Helpoimmasta on hyvä aloittaa ja se ei muuten saa sitten sattua selkään. Kun selkä on suorana, niin sitten on hyvä. Ja muutenkin nämä liikkeet tehdään enemmän takareisillä ja takapuolella, todella vähän käsillä, vaikka sitä on aluksi mahdoton uskoa. :)

  http://kahvakuula.fi/kahvakuula/aloittelijan-opas/

 5. Outi says:

  Hei Kukan seuraava kurssi on muuten Turussa!

 6. Marko Suomi says:

  Outi, tosi hyviä vinkkejä kuulaharrastuksen aloittaville, kiitos! Linkitän samantien foorumille :)

 7. Outi says:

  Ajattelin nyt ihan täsmälleen siltä kannalta, kuin itse olen asioita ihmetellyt. Toisaalta tosiaan moni pähkäilee ihan samoja.

 8. ansku says:

  Juu kiitos hyvistä vinkeistä minunkin puolestani. Inspiroit meitä muitakin :)

Leave a Reply

See also: