Kahvakuulan painosta

Ostan tänään 16 kg:n kahvakuulan. Uskomatonhan se on ajatuksena, mutta täyttä totta. Tosiasia on, että jos 6 kg:n kahvakuulan ostaminen silloin alkuvaiheessa oli suorastaan erehdys, niin nyt se 8 kg:n kuulakin jää pieneksi.

Tai kyllä 6 kg:n kahvakuulallekin on ollut käyttöä. Se oli hyvä pari kertaa tempauksen aloittamisessa, koska 6 kg:n kuulaa uskalsi heilauttaa pelkäämättä ja pääsi alkuun. Ensimmäisillä kerroilla 8 kg:n kuulalla temmatessa tein aina ensin pari tempausta 6 kg:n kuulalla ja kun olin varmistanut, että näin se menee, niin sitten jatkoin isommalla.

Tällä hetkellä jaksan 8 kg:n kahvakuulalla tehdä liikkeitä vaikka sen 10 minuuttia putkeen, mutta kun se on liian helppoa – niin liikkeet tekee vähän sinne päin ja sehän ei ole hauskaa. Sen kuulan kanssa tekniikkakin hajoaa helposti. Huomasin jopa, että kun luin jotain kommenttia täältä blogista ensimmäiseen työntövideoon liittyen, niin se sekoitti seuraavan kerran työnnöistä sen loppukohdan ihan täysin (mikä sen nimi onkaan? Hitsi kun olen toivoton kahvakuulailusanastossa).

Tuntuu todella omituiselta miettiä nyt 16 kg:n kuulaa, kun viime viikolla 12 kg tuntui melkein liian painavalta ajatukselta. Se melkein liian painava kuitenkin pakottaa tekemään asioita oikein ja kun 12 kg:n kuulan jälkeen ottaa käsiin 8 kg tehdäkseen jotain, niin se ei vaan tunnu riittävästi. Tai sanotaan, että kyllä se tempaukseen riittää juuri nyt, mutta ei muuhun.

Ei 16 kg ole aluksi käytössä kai kuin heilautuksissa, mutta mielummin teen sillä jotain kuin 8 kg:lla. Jokohan Kukkakin toteaa, että kahvakuulahullu tuosta on tullut, vaikka eilen lipsuikin harjoituksesta. :)

Illemmalla kauppareissun ensimmäisenä suuntana on siis Motonet. Tosi naisellinen ostospaikka vai voisiko se ollakin Tosinaisten ostospaikka? :D

Did you like this? Share it:

14 Responses to “Kahvakuulan painosta”

 1. Elina says:

  Heissan Outi! Mie olisin kovin kiinnostunut aloittamaan kahvakuulailun, mutta en tiedä siitä yhtään mitään. Ns. luontaiset liikeradat kuitenkin kuulostavat niin houkuttelevilta, varsinkin kun kuntosaleilla en viihdy. Mitä lihasryhmiä kahvakuulatessa harjoitetaan? (Keskivartalo?) Entä miten kannattaa aloittaa? Kauanko kuulailet kerrallaan?
  Asun Jyväskylässä ja luulisinpa, että täälläkin jotain kahvakuulausjuttuja on… Voi kiitos kovasti kuitenkin, jos voisit antaa pieniä vinkkejä! :)

 2. Outi says:

  Heippa Elina!
  Kahvakuulailussa harjoitetaan yhtä aikaa kaikkia suuri lihasryhmiä. Se siinä on niin mahtavaa, että ei tarvitse kitkuttaa jossain kuntosalilaitteessa yhtä juttua kerrallaan, kun näin saa kaiken. No, melkein kaiken ainakin. :)
  Minä kuulailen nyt tällä hetkellä yleensä noin 20 minuuttia kerrallaan, mutta aikaisemmin se oli yleensä 10-15 minuuttia. Ohjatut tunnit on tietysti pidempiä ja kyllä minäkin varmasti vielä pidempiä rupeamia teen kerralla, riippuu harjoitusohjelmasta.
  Kyllä Jyväskylän suunnalta kahvakuulailua varmasti löytyy. Tiedän tunteja Äänekoskelta, joten takuulla on Jyväskylässäkin.

 3. Katja says:

  Tuo kuulan paino on sellainen asia, joka minuakin askarruttaa. Nyt jo, ekan kokeilukerran jälkeen :-)

  Etukäteen ajattelin ottaa tunnilla kasikiloisen ja mietin, kuinka hyvin sillä jaksaa tehdä. Kun tuplasti painavammankin sai pakon edessä liikkeelle, niin tuli vähän mieleen että kannattaako kasikiloista edes ostaa itselle. Suunnittelin nääs sellaista, että käyn tunnilla tekemässä sillä kasilla ensin ja hankin kuulan sitten kun tekniikka alkaa oikeasti olla kasassa…

  Mutta ensimmäisen tunnin perusteella tuskin kannattaa tehdä kovin kauaskantoisia suunnitelmia :-)

  Tuo on totta, että vähän liian painavalla kuulalla on pakko kiinnittää huomiota siihen, miten ne liikkeet tekee!

 4. Outi says:

  Aika moni ajattelee, että ostaa ensimmäiseksi 4 kg:n kuulan ja eikö nyt ole myytävänä sitäkin kevyempiä. Onhan se 8 kg:n kuula painava ensimmäistä kertaa kotiin raahatessa, mutta hyvin sillä pääsee liikkeelle ja suosittelen ainakin yleisesti ensimmäiseksi kuulaksi. Heh, mikä asiantuntija. :D
  Mutta joissakin asioissa se 12 kg voi olla liian painava alkuun, jos on ihan tavallinen liikunnan aloittelija. Jossain asioissa taas vielä painavempi olisi parempi. Minä en olisi selvinnyt 12 kg:sta, mutta toisaalta yläkroppa ei ole vahvimmasta päästä.

 5. Katja says:

  Juu, pitää vähän harkita, kunhan ensin on käynyt muutamalla tunnilla ja näkee vähän, millaisella kuulalla jaksaa tehdä liikkeet :-)

  Oman kuulan osto ei varmaan tule ajankohtaiseksi vielä hetkeen, joten onhan tässä aikaa harkita.

  Onnea muuten uudelle kuulalle!

 6. Outi says:

  Kunhan nyt saan sen ensin kotiin raahattua, mutta täytyy ottaa kuvaa, kunhan sen saan. :)

 7. Michelle80 says:

  Itselläni on vain se 6kg:n kuula ja jo kaupassa pähkäilin että otanko 6 vai 8. Ikinä ennen pitänyt moista kätösissä sitä ennen ja siellä kun ei ollut yhtään “näyte” kuulia niin päädyin pupupöksyissä pienempään. Muutaman heilautuksen kotona tein sillä 6:n kuulalla ja tulin heti siihen tulokseen että olisin keveästi voinut ottaa 8:n. MUTTA minä kun tykkään tehdä pidempään (30min) kerralla niin kyllä pienelläkin saa tuntuman. Mieheni mulle vaan on komentoinut useampaankin otteeseen että “onkohan toi liian painava? Pitäiskö sun ostaa 4:n?” Olen painokkaasti sanonut “EI OLE ja HÖPÖ HÖPÖ, mutta se on kyllä tosi että useamman painoisia kuulia pitäisi olla valikoimissa…” En tosin ole sanonut että olen harkinnut painavamman ostamista enkä todellakaan keveämpää!! =D Kai se pelkää että musta tulee joku muskelimimmi kun ei sellaisista pidä. ;)

 8. Outi says:

  Ihan takuulla, jos ei ole kahvakuulilla mitään ennen tehnyt – ottaa sen kevyemmän.
  Tuo muskelimimmi juttu on sellainen, mitä olen miettinyt itse monelta kantilta ja mistä kirjottelen lähiaikoina paremmin. Tosiasia on, että muskelikkaita meistä ei saa oikein tekemälläkään ja hei, jos kurkistaa Kukan blogiin, niin en menisi syyttelemään Kukkaakaan liian muskelikkaasta ulkonäöstä vaan terveestä ja upeasta naisen kropasta. Vaikka itse en oleta pääseväni lähellekään vastaavaa, niin onpa taas yksi upea esimerkki. :)

 9. Qla says:

  Minä kävin kahvakuulatunneilla pari kuukautta ennen kuin hankin ensimmäisen oman kuulan. Tunneilla olin tehnyt siihen saakka 6 kg ja 8 kg kuulalla, mutta kun rupesin kotonakin treenaamaan ja treeniä tuli monena päivänä viikossa, niin 8 kg alkoi tuntua varsinkin kahden käden liikkeisiin aivan liian pieneltä. Kuula on liian kevyt, jos se etuheilautuksessa kädet rentoina pidettäessä heilahtaa silmien korkeutta ylemmäksi. Niinpä sitten hankin saman tien myös 12 kg ja 16 kg kuulan. Käytän kaikkia kolmea kuulaa edelleen vaihdellen liikkeiden mukaan. Uskoisin, että näillä kuulilla pärjään pitkään. 8 kg kuulalla tulee nykyään lämmiteltyä, 12 kg kuulalla teen varsinaisen treenin ja 16 kg kuulalla “herkuttelen” aina välillä muutaman toiston, ja palaan sitten 12 kg kuulaan, kun 16-kiloisen kanssa hyytyy. Omaan tasoon nähden raskaaseen kuulaan siirtyessä on kiinnitettävä tekniikkaan entistä enemmän huomiota, ettei riko itseensä. Nyrkkisääntönä varsinaisessa treeniosuudessa pidän ohjaajani neuvoa aloittaa aina huonommalla kädellä ja painavammalla kuulalla. Kun alkaa ottaa liian koville, niin sitten voi kesken sarjan vaihtaa kevyempään. Huonommalla kädellä aloittamisessa on se juju, että jos tekee toistoja aikaa vastaan, niin toisen käden toistot voivat jäädä vähemmälle (kun biisi loppuu tai kello piippaa). Näin huonompi käsi vahvistuu saadessaan enemmän treeniä.

 10. Outi says:

  Minä olen huomannut jännän piirteen tuosta “huonompi käsi” asiasta. Ensinnäkin teen aina molemmilla käsillä yhtä pitkät ajat eli jos on 2 minuuttia jotain liikettä, niin 1 oikealla ja 1 vasemmalla kädellä ja 4 minuuttia jakautuu kahtia jne. Aloitan aina oikealla, joka on vahvempi käsi, mutta vasen puoli taas tekee työn jotenkin paremmin ja siksi jaksan sillä yhtä pitkään.
  Ja oikeastaanhan sitä työtä ei tee kädellä vaan juuri silloin, kun väsyy, niin sen tekee enemmän ja enemmän alakropalla. Oman kehon toiminta jaksaa aina vaan ja joka kerta hämmästyttää – ja siis koukuttaa – lisää. :)
  16 kg saapui taloon illalla! :D

 11. Eija says:

  6 kg kuulakin oli olevinaan tosi painava. Kokeilin tänään salilla. Wau: Iron man jää teidän rinnalla kakkoseksi, kun heiluttelette 12-16 kilonkin kuulaa. Huh!

 12. Qla says:

  Outi: Onnea uudelle kuulalle!

  Eija: Kun tekniikan oppii, niin 6 kg kuula alkaa tuntua aika äkkiä liian kevyeltä. Kun voima pusketaan kuulaan aina jaloista asti, niin kyllä se käsi vaan menee siinä rennosti mukana, ettei huomaakaan.

 13. Outi says:

  Ne pienet kuulat tuntuu aluksi tosi painavilta. Kyllä minäkin säikähdin alussa sitä painoa! Mutta on se vaan kumma, että kun saa jalat ja koko kropan mukaan, niin pääsee hämmästyttämään itsensä ja monet muutkin… :)

 14. Eija says:

  Kiitos teille kannustuksesta: kokeilen siis uudestaan, kun seuraavaksi näen kuulan. En valitettavasti vielä ole niin kevyt, että lähtisin sen kuulan mukaan, kun heilautan… :)

Leave a Reply

See also: