Operaatio Joulu! – Selviydytään hyvillä mielin ilman hiilarimasennusta

Vakituiset liikuntaharrastukset tauolla, pimein aika vuodesta, ensin kiirettä ja stressiä, sitten herkkuja pöydät notkuen, puntari vapisee tai puntarille astuja ainakin, sohva vetää puoleensa ja terveellinen elämäntapa on monella tapaa uhattuna. Kuulostaako joululta?

Nyt tarvitaan selviytymis strategia ja positiivinen joulutsemppaus eli julistan OPERAATIO JOULUn alkaneeksi.

Meillä ohittui 12.12. määräpäivä eli isomman pojan syntymäpäivä, joka on ikävästi myös joulukuussa herkkuineen. Onneksi sitä ei juhlita viikko tolkulla kuten nuoremman pojan syntymäpäivää lokakuussa, joten tästä selvisi aika vähäisellä houkutusten määrällä. Mutta nyt on se hetki, kun ajatukset suuntautuu jouluun. Operaatio Joulu kannattaa aloittaa heti.

Viime jouluna koin ensimmäistä kertaa sen, että aktiivinen liikkuminen eli zumba jäi tauolle yli kuukaudeksi. Siitä seurasi hiljalleen lamaantuminen ja jos joulusta selvisinkin vielä syömisten kanssa hienosti, niin uutena vuotena sohvaperunauduin, lamaannuin ja puntari heilahti aika tavalla väärään suuntaan. Minä en yksin kertaisesti tiennyt, että miten olisin liikkunut ja kun en osannut harrastaa liikuntaa, niin olin vaan.

Operaatio Joulun idea:

Joulusta saa ja pitää nauttia. Kyllä suklaata voi maistella, piparinkin pistää poskeen, glögillä lämmitellä ja joulupöydän ruuista iloita.

Itse asiassa joulupöydän ruuat eivät ole pahin kaloripommi. Pahimpia jouluherkkuja taitavat olla joulutortut ja piparit sekä tietysti suklaa. Jos nautiskelun pitää enemmän jouluruuissa ja kahvipöydässä pysyy kohtuudessa ja nauttii enemmän vaikka ihanasta jouluteestä ja pienestä määrästä herkkua, niin on jo oikealla tiellä.

Jouluruokien osaltakin voi pitää huolen siitä, että lautaselta löytyy rosollia ja salaattia sopivasti. Syömisessä kannattaa myös asiat ottaa rauhassa, nauttia jokaisesta suupalasta. Jos ahmii kauheaa vauhtia, niin tulee syötyä paljon enemmän. Pienet valinnat vaikuttaa paljon kokonaisvaikutukseen.

Väliaikainen herkkujen vaikutus ei minusta ole joulun pahin ongelma, jos niitä nautiskelee iloiten. Jos taas päättää jo etukäteen masentua jokaisesta suupalasta, niin silloin takuulla repsahtaa mässäilemään koko masennuksen voimalla. (Mitä mieltä olette teorista?)

Kaikkein pahin asia on se, että kun jouluna on lupa hiljentyä, vetäytyä kirjan maailmaan, pysyä lämpimässä – ja siinä saattaa jo automaattiseksi muodostunut liikkumistapa lopahtaa. On todella helppo vaan jäädä… No kun ei ole sitä zumba tuntia tai kuntosali auki tai on liikaa pakkasta. Syyt on monet, eikö?

Operaatio Joulu on siis iloisen joulumielen ja jouluun sopivan liikkumisen operaatio.

Päätin julistaa Operaatio Joulun itseäni varten, että oppisin taas jotain lisää elämänmuutokseni. Haluan, että joulua ei tarvitse ajatella lopputuloksen kannalta ikävästi vaan iloisesti. En tahdo huokailla ja kasvattaa vatsaa, kuten Irwin Goodman laulaa vaan jotain aivan muuta. Ja kaikki joululiikkumisen ideat ja ajatukset on enemmän kuin tervetulleita!

En välttämättä tai todennäköisestikään kirjoita joka päivä tästä loppiaiseen asti, mutta useimmiten ja tiedän jo mistä lähden liikkeelle.

Operaatio Joulu lähtee liikkeelle Takaisin Minuksi blogin venyttelyhaasteeseen osallistumisesta. Venyttely jos mikä sopii rauhallisiin jouluhetkiin ja jokaiseen päivään. :) Venyttelystä tulee niin ihana olotila, keho muokkaantuu kauniimmaksi ja ei akillesjänteetkään pauku. Kiitos juuri oikeaan aikaan heitetystä haasteesta! Aion osallistua siihen joka päivä tällä viikolla ja mahdollisimman paljon koko joulun ajan.

Did you like this? Share it:

10 Responses to “Operaatio Joulu! – Selviydytään hyvillä mielin ilman hiilarimasennusta”

 1. Minä en tänä vuonna ole joulua kotona (vaan thaimaassa) joten toivon mukaan yltiörepsahduksilta selviydytään. Toki sielläkin on juhla-ateria mutta se rajoittuukin tasan siihen yhteen iltaan. Ja hyviä joulusuklaita ei taatusti ole tarjolla :D

  Mutta muutoin noin jouluna koiranomistajat on taas siinä hyvässä asemassa, että lenkkeiltyä tulee vaikka kuinka tekisi mieli käpertyä vaan sohvannurkkaan. Ainakin meillä se on välttämättömyys ja tunnin käppäily pistää ainakin murto-osan mässäilyistä liikkeelle :)

 2. Outi says:

  Kyllä, koira on ihan mahtava kaveri jouluna! Silti sekään ei aina riitä, jos on kova pakkanen ja lenkit lyhenee tai koira vaikka lähtee jonkun muun mukaan lenkille tai tai tai… Yksi ihan erityinen Operaatio Joulun juttu on tänä vuonna se, että koiran lenkitykset pitää pitää pitkinä eikä pätkinä.

 3. Tiia says:

  Oon kans huomannut että joulusta selviää vähemmällä turvotuksella, kun käy vaikka heti 25. päivä tekemässä edes jonkun pienen lenkin tai vähän tekee jotain! Että ei jää vaan just syömäään ja löhöilemään vaan lisää siihen jonkun pienen liikuntajutun niin heti on jo parempi. :D Mulla käy aina niin jouluna että muuten syön ihan normaalisti, kun en tykkää yhtään jouluruoista, mutta suklaata menee ihan liikaa ja niitä syö vielä tammikuunkin puolella…

 4. Outi says:

  Suklaa ja uuden vuoden tienoo on minulle pahinta. Silloin suklaata on ollut jo niin pitkään esillä, että helposti lipsahtaa syömään… Minä kun ei oikeastaan edes syö suklaata muuten kuin joulun aikaan, niin vielä jouluna siihen ei ole sellaista himoa.

 5. Louhi says:

  Minäkin olen pohtinut joulua ja hyvin samansuuntaiset on ajatukset kuin sinullakin! Kirjoitan niistä lisää blogissa tässä joku päivä… Mutta pääajatus on kait se, että joulu on niin ihanaa aikaa rauhoittua ja olla yhdessä perheen kanssa,että en halua pilata sitä syömällä itseäni huonovointiseksi. Ei sitä ylensyönyttä tylsyyttä, kun koura kaapaisee vielä lisää suklaata, vaikka se ei enää maistukaan miltään. Juuri se hyvillä mielin herkuttelu on kaiken a ja o. Haluan syödä niin, että voin nauttia joka suupalasta, en syödä vaan syömisen vuoksi! Ja minun jouluani piristää lisäksi ajatus siitä, että tapaninpäivänä pääsen todennäköisesti kokeilemaan minulle ihan uutta ryhmäliikuntatuntia. Jee!

  Hyvin se Outi menee! Operaatio Joulu tulee onnistumaan hienosti meillä molemmilla!

 6. Päivikki says:

  Käsitinköhän oikein, että sinulla on 12.12. syntynyt poika. Kas ei hassumpaa… nimittäin se minun autokoululainen täytti eilen 12.12.
  18 vuotta. Joulun poikia ;) syytetäänkö teilläkin äitiä myöhäisestä mopokortin saamisajankohdasta? Vai vieläkö siihen on aikaa?

 7. Outi says:

  Minun koululaiseni täytti 12.12. 12 vuotta eli ei vielä syytetä mopokorttiasiasta. :D Minusta tuntuu, että joulukuussa synttäreitään viettävät pojat syyttää aina jostain ja olisihan se varmasti mukavampi ollut, jos olisi syntynyt vasta/jo tammikuussa. Meillä niin olisi pitänyt ollakin, mutta molemmat pojat on syntyneet reippaasti etu ajassa.
  Louhi, minusta tuntuu, että Operaatio Joulu onnistuu meillä molemmilla varmasti. Viime vuonna joulu oli jotenkin epätoivoinen, kun en tiennyt mitä tekisin zumban tilalla. Tänä vuonna on ihan eri mahdollisuudet kokea erilainen joulu, kun tekemistä riittää takuulla. :)

 8. Pompokka says:

  Minusta jouluna kannattaa unohtaa kaikki normaali liikunta, jos nyt ei sitä koiraa ole ;) Sen sijaan kannattaa suunnata vaikka luistelemaan, pulkkamäkeen (hei, ihan aikuisille sallittua, ja voi sinne jonkun lapsenkin raahata muodon vuoksi ;) ) taikka pistää kunnon katulätkämatsi (pelataan siis muuten normaalisti, mutta kengät jalassa siinä omalla kotikadulla, perheelliset, vink, vink, tähän lähtee ne murrosikäsetkin helposti mukaan..) tai umpihankiultimatematsi pystyyn! Tehdä jotain, mitä ei tule muuten tehtyä. Ja noista hommista tuppaa muuten tulemaan perinne.. Tällöin liikunta ei tavallaan katkaise joulua, vaan se on osa joulun perinteitä. Sitten muutaman päivän päästä ehtii palata niihin arkirutiinitreeneihin. Ja väitän, että se on sitten kaksin verroin kivempaa, kun aito tauko on pidetty.

  Ja ei se haittaa, vaikka on kylmä. Jotenkin jouluun kuuluukin, että vedetään älytön kasa vaatetta päälle ja pyöritään kuin lumipallot pitkin kenttää!

 9. Outi says:

  Just noin! Joulu on epätavallisemman liikkumisen aikaa. :) Minä olen jo päättänyt, että haastan pojat hurjaan lumisotaan joulun aikaa, jos vaan tulee sen verran lämmintä, että palloja saa pyöriteltyä. Samoin voisi mummolaankin ilmestyä lumilinna tai muuta hauskaa. :)

 10. [...] Operaatio Joulu eli liikkuvainen joulun aika saikin melkoisen hauskuuden ihan vuoden vaihteeseen. Hannele Kaperi on silloin zumbaamassa Lehtimäellä, seurantalo Rientolassa ja pyysi minua mukaan zumba partyyn. [...]

Leave a Reply

See also: