Mitä pähkinöitä ja siemeniä kannattaisi syödä?

Nyt tarvitsen apua. Mitä siemeniä ja pähkinöitä kannattaisi kokeilla? Mitä te syötte? Mihin syömisiin te pähkinöitä ja siemeniä laitatte?

Minä olen hommannut vasta joitakin kokeiltavaksi ja tällä hetkellä ei oikeastaan ole kuin noita pinjansiemeniä.

Itse asiassa ongelmana on, että minä olen aina ollut hieman skeptinen sen suhteen, että mitä hyvää ja kaunista sitä ja tätä syömällä saavuttaa. :) Toisin sanoen en ole koskaan oikein kokeillut mitään erikoisempia pähkinöitä ja siemeniä. Pistetään tämä sitten samaan kategoriaan kuin liikuntakin eli ei mitään ennen ja kun uteliaisuus ja kipinä herää, niin sitten on saatava aina vaan enemmän. Siispä pitää päästä tutkimusmatkalle siemenien pariin ja pähkinöistäkin pitäisi ottaa selvää.

Pähkinöistä tiedän oikeastaan vain sen, että rasvaisia cashew pähkinöitä ei kannata syödä liikaa, koska silloin alkaa naama kukkia. :D Ei siis makeaa mahan täydeltä sitäkään lajia.

Googletellessani osuin muuten suomen olympiakomitan sivuille ja siellä sanotaan samaa pähkinöistä ja siemenistä, mitä nyt taas puhutaan lihasta sun muustakin eli käsittely ja jalostus heikentää ravintoarvoja ja nekin kannattaa syödä sellaisenaan. Tottakai niin. Tällaistakin siellä vinkataan:

Näin käytät pähkinöitä ja siemeniä:

 • Ripottele puuroon, pirtelöihin ja jogurttiin pähkinärouhetta tai siemeniä
 • Lisää puuroon keittovaiheessa pellavansiemeniä tai pellavansiemenrouhetta
 • Lisää kotitekoiseen mysliin erilaisia siemeniä ja pähkinöitä
 • Korvaa karkit pienellä määrällä jogurttipäällysteisiä pähkinöitä
 • Korvaa sipsit pienellä määrällä kuivalla pannulla kevyesti paahdetuilla, kevyesti suolatuilla pähkinöillä, pinjansiemenillä tai auringonkukansiemenillä.
 • Valitse pähkinäinen myslipatukka suklaapatukan sijaan
 • Lisää pähkinöitä wokkiruokiin ja salaatteihin
 • Syö pinjansiemeniä esimerkiksi peston muodossa

No nuo oli aika urheilullisesti valittu lista. Minä ehkä kaipaan tietoa myös vähän eri kantilta. Pitäisi löytää jostain tieto siitä, että mitä kevyemmin eläen kannattaisi pähkinöistä ja siemenistä ottaa irti.

Hei tällaista vielä löysin:

Pähkinät hellivät sydäntä

Terveyttä siemenistä

Ja vegetaristiseura kertoo:

Kaikista siemenistä auringonkukan siemenet kuuluvat ravintopitoisimpiin. Paitsi valkuaisaineita niissä on runsaasti muita vitaaliaineita, kuten rasvoja, rautaa, kaliumia, kalsiumia, fosforia, B-ryhmän vitamiineja, E- ja D-vitamiinia. Liotetut auringonkukan siemenet sopivat hyvin tuoresalaatin kera. Makua voi tehostaa soijakastikkeella. Paahdettuja auringonkukan siemeniä voi napostella vaikkapa sellaisinaan.

Aika hapuilua pimeässä, kun alkaa ensimmäistä kertaa tosissaan ottamaan selvää. Samalla kertaa hieman kaksijakoista, kun kodissa asuu myös pähkinälle allerginen poika, jonka suuhun pähkinät ei sitten ikinä saa joutua. Poika tosin itse tietää erittäin hyvin, ettei mene mitä tahansa suuhunsa laittamaan ja tähänkin asti sellaiset vaaralliset ainekset on säilytetty tarkasti poissa ulottuvilta.

Mutta hei, mitä vinkkejä teillä olisi? Syöttekö paljon pähkinöitä ja siemeniä? Niin ja miksi syötte tai miksi ehdottomasti ette syö niitä!?

Did you like this? Share it:

14 Responses to “Mitä pähkinöitä ja siemeniä kannattaisi syödä?”

 1. Naina says:

  Parapähkinöissä on seleeniä ja magnesiumia. Aivan loistavia <3 Pekaanipähkinät sisältävät kasvisterolia ja antioksidantteja. Ja ovat syntiset hyviä :)

  Siemenistä henkiökohtaisesti suosin seesaminsiemeniä sekä chia-siemeniä (antioksidantteja, proteiinia yms.).

 2. Outi says:

  Minä en varmaan ole koskaan parapähkinöitä maistanut, enkä chia-siemeniäkään. Pekaanipähkinöitä on ollut ainakin jäätelon seassa. Hei miten minä tekisin tähän sellaisen punastelevan hymiön. :D

 3. Flikka says:

  En itse syö juurikaan pähkinöitä, mutta siemeniä sitäkin enemmän. Eniten syön auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä, mutta myös seesamin ja pellavansiemeniä. laitan niitä mm. maustamattoman jogurtin joukkoon marjojen lisäksi, sekä salaatteihin, sämpylätaikinaan, kastikkeisiin. Ne sopii melkein mihin vaan, ja esim. kun auringonkukansiemeniä vähän paahtaa, niihin tulee ihana, vähän pähkinäinen maku.

 4. Minna says:

  Maistele kaikkia, mitä löydät, niin tiedät enemmän.

  Älä turhaan mieti ravintosisältöjä, tunnustele suussa ja mahassa, ja syö sellaisia, jotka maistuvat ja joista tulee hyvä olo.

  Itse en syö paljoa pähkinöitä, sillä ne eivät oikein tunnu sulavan.

 5. Outi says:

  Minna, hyvä neuvo. En vain ole oikein ehtinyt kunnon etsintäkierrokselle, mutta tulevalla viikolla siihen on taas aikaa. Saa nähdä mitä kaikkea lähtee matkaan!
  Flikka, minä melkein maistan suussani siementen makua, kun noin kerroit. :) Paahtaminenkin on vähän vielä uusi ajatus, mutta sehän tarkoittaa, että pian pääsee kokeilemaan sitäkin.

 6. Tiia says:

  Mä en syö kumpiakaan, en vaan tykkää. Pari kertaa oon jotain pähkinöitä ostanut ja yrittänyt syödä, mutta ei vaan nappaa yhtään! :D Mitään siemeniä en kyllä ole kokeillut, vois kyllä testata jos tulis jotain hyviä löytöjä.

 7. prefecta says:

  Mä syön kaikkia pähkinöitä, tosin suolattuja macadamioita en yleensä uskalla ostaa kun menee kerralla koko pussi/purkki. Lidlissä on hyvät valikoimat asialliseen hintaan.

  Yhteen aikaan tein itse “karppimysliä” mantelilastuista, hampun- ja auringonkukansiemenistä, pähkinä- ja omenarouheesta, kuivatuista marjoista jne.

  PS. Senkus linkität, ei haittaa! :D

 8. Outi says:

  Lidlissä tulee käytyä nykyään äärimmäisen harvoin, kun ei ole yhtään Lidliä automaattisesti kulkureittien varrella, mutta ehkä kannattaisi tarkoituksella pyörähtää katsomassa. Kiitos vinkistä!
  Ja hei Tiia, minä kerron kyllä viimeistään ensi viikon puolella, että mitkä iskee minulla makuhermoon. :)

 9. Minna says:

  Pidän pähkinöistä, mutten oikein osaa kohtuutta niiden kanssa. Pekaanipähkinät ovat suurin herkku, mutten nikottele saksanpähkinöiden, pistaasien, makadamioiden tai manteleidenkaan kanssa.

  Seesaminsiemenet ovat hyviä (kokeile broiskun päällä). Pellavansiemenrouhetta pistän puuroon ja iltajugurttiin. Pellavansiemenissä on kadmiumia, eli suosittelen etsimään niistä enemmän tietoa.

  Pinjansiemenet uppoavat myös. Loistava lisä mm. salaateissa. Muistelin, että näiden paahtamiseen olisi muukin syy kuin maku, mutten löytänyt sitä. Anyone?

 10. Minna says:

  Paahtaminen parantaa sulavuutta, ainakin kiinalaisten mukaan.

 11. Minna says:

  Vaikka näyttääkin ehkä siltä, että Minna keskustelee yksinään, ei sentään. Meitä on (ainakin) kaksi. ;)

  Maapähkinää (joka ei ole pähkinä -joka on jo toinen juttu) kiinalaiset myös suosittavat paahdettavaksi.

 12. Outi says:

  Onneksi Minna ja Minna teillä on erilaiset nuo kuvakkeet. :) Mutta kyllä välillä on vähän ajatukset solmussa, kun aika tavalla sitä hahmottaa nimen perusteella joitakin juttuja ja jos nimi on täsmälleen sama, niin ei oikein muista kumpi on kirjoitellut mitäkin.
  Ja kiva kun kirjottelette! :)

 13. ansku says:

  Pirkalla on pähkinäsekoituspussi, missä on ainakin, saksanpähkinää, maapähkinä, pistaasia ja cashewia. SYön niitä kourallisen päivässä, joskus heitän salaatin sekaan tai smoothieen. Kurpitsansiemeniä olen välillä ottanut töihin kun jotain tekee mieli napsin niitä . Mulla on sellainen salaattisekoituspussi myös jossa on kurpitsan ja pinjansiemeniä sekä jotain punakuorisia (ovat liian kovia), heitän joskus kuivalle pannulle ja paahdan ja laitan hieman chilijauhetta päälle ja salaatin sekaan, pehmenee samalla hieman ne liian kovatkin.

 14. [...] siemenistä se juttu mikä toimii minulle. On niitä paljon muitakin tullut nyt kokeiltua ja pähkinät ne vasta onkin [...]

Leave a Reply

See also: