Suomea uhkaa liikuntapommi

Kylläpä Konecranesin toimitusjohtaja ottaa kantaa vakavaan asiaan.

Lundmarkin mukaan työelämään tulevien nuorien fyysinen kunto on romahtanut.

- Aikapommi kytee, sillä fyysinen ja henkinen kunto riippuvat hämmästyttävän voimakkaasti toisistaan. Huonokuntoisimman neljänneksen sairauspoissaolot ovat moninkertaiset parhaaseen neljännekseen verrattuna.

Minä uskon tuohon, että fyysinen ja henkinen hyvinvointi kulkee käsikädessä. Minä en pääse mistään lukemaan Optiota ja Lundmarkin ehdottamia parannuskeinoja, mutta toisaalta niitä voi miettiä itsekin.

Huomaahan sen itsestääkin, että mitä paremmaksi kunto kasvaa, niin sitä valoisampia ovat omat asenteet. Ympärillään näkee enemmän mahdollisuuksia ja uutta tavoittelee hyvällä energialla.

Kuudes- ja ekaluokkalaisen pojan äitinä Lundmarkin ääneen toteama asia vetää hetkeksi vakavaksi. Mitä sitä itse osaisi vielä tehdä, että lapset oppisivat liikkuvampaan elämään?

Did you like this? Share it:

7 Responses to “Suomea uhkaa liikuntapommi”

 1. mitzy says:

  Minä uskon, että vanhempien asennoituminen ja esimerkki on lasten liikkumisen kannalta tärkeintä. Se, että kannustetaan löytämään sellainen tapa liikkua, joka tuottaa iloa. Minä olen ihan varma siitä, että sellainen on jokaikiselle ihmiselle löydettävissä.

 2. Jussi says:

  Täältä löytyy lisää mielenkiintoista ja tuoretta juttua aiheesta. Kyse on Nuoren Suomen tapahtumasta josta on sekä kalvomatskut että videot youtubessa. Suosittelen katsomaan esim Tommi Vasankarin esityksen ja kalvot.

  http://www.nuorisuomi.fi/ideamylly-i
  http://www.youtube.com/user/Tulevaisuus2020

  Jussi Räisänen
  HeiaHeia.com

 3. MissM says:

  Clisee mutta niin totta, kyllä kaikki liikunnallinen perusta luodaan lapsuudessa.Vanhempien esimerkillä ja YHTEISILLÄ liikunnallisilla harrastuksilla saadaan liikunta osaksi elämää, hauskasti, ilman pakon tunnetta.Nykyajan vanhemmat vaan ovat niin kiireisiä että on helpompi antaa lasten touhuta omiaan, joka usein sitten on kaikkea muuta kuin liikuntaa.Omassa lapsuudessani liikuttiin paljon, niin yhdessä kuin erikseen.Teininä lopetin kaiken liikunnan kuin seinään, siinähän tulee hiki :D , Mutta ikä toi viisautta eikä liikkumisen aloittaminen uudelleen ollut niin hankalaa kuin ehkä niille joille se ei ole lapsuudesta tuttua.
  Kannustus, yhteiset hetket ja onnistumisen tunteet , niillä eteenpäin.

 4. Outi says:

  Jussi, hyvä linkki, kiitoksia!
  Vanhemmuus ja liikkumisen ilon siirtäminen lapsille onkin se juttu. Ajatelkaapa vaikka minua. Vielä kaksi vuotta sitten kiersin kaukaa kaikki liikuntaharrastukset ja olin Väsynyt. Oli helpompi rojahtaa sohvalle kuin lähteä mihinkään, tehdä mitään kivaa ja liikkuvaista yhdessä. Minä en ole harvinainen eläin siinä mielessä, että sohvaperunavanhempia tästä maastakin löytyy pilvin pimein. Lasten saanti, työt, kiire,… Ne miljoonat tekosyyt ja elämäntapa vaikuttaa koko ajan niin niihin vanhempiin, jotka sairastuvat verenpainetautiin, diabetekseen sun muuhun ja sitten kaikkiin lapsiin. Ei koulu ole se mikä liikuttaa vaan vanhemmista se on kiinni.
  Vaikka vanhemmat sitten heräisivät ja muuttavat oman elämäntapansa, kuten minä olen tehnyt, niin sen muutoksen on tapahduttava myös lapsissa, lasten kanssa yhdessä. Ei ihan helppo juttu, vaikka esimerkiksi meidän perheessä asiassa on edetty varsinkin viimeisen vuoden ajan todella paljon. Paljon on tehtävä, että lastenkin kunto kasvaa ja liikunnan ilo löytyy.
  Tulipa ajatusryöppyä…

 5. Nelli says:

  Vanhempien suhtautuminen liikuntaan auttaa varmastikin lasten liikunnallisuuteen, mutta kuten Outi kirjoitit kyllä lastenkin täytyy tehdä jotain, ei auta vain vanhempien patistelu.

 6. Outi says:

  Ei patistelu auta, mutta olosuhteet, suhtautuminen, ilmapiiri, mahdollisuuksien luominen,…

 7. [...] sitä liikuntaa kertyy ja nyt varsinkin. Minähän vähän aikaa sitten pohdin vähän tähänkin liittyvää juttua eli lasten liikkumista ja miten vanhemmat siihen vaikuttaa. Eilen en tosiaan missään nimessä [...]

Leave a Reply

See also: