Minkälainen polkupyörä kannattaa ostaa?

Päätin eilen hakea Seinäjoen ohikulkumatkalla pyöräilyhanskat, uuden sisäkumin ja satulan Nishikiin ja samalla kävin katsomassa ensimmäistä kertaa polkupyöriä “sillä silmällä”. Kysyin myyjältä, että minkälaista pyörää hän minulle suosittelisi.

Pieni pyörähdys fitness pyörien kohdalla ja siitä mentiin suoraan maantiepyörien(?) puolelle. Siitä myyjä nosti eteeni Trek merkkisen pyörän, jonka hinta oli noin 700 euroa tarjouksessa. On ne renkaat vaan huikean kapeat, kun on tottunut kurvailemaan maastopyörälevyisillä renkailla. Hui. Lukkopolkimista sanoin heti, että niistä ei minulle sitten kannata edes puhua, mutta kyllä se myyjä silti niistäkin esityksen piti. Juu, en lähtisi sellaiseen heti, mutta jos pyörä kuitenkin löytyisi sellainen, että sillä voisi huidella pitkälle ja vauhdilla.

Tässä on kuvassa juuri Supersportin pyöriä heidän verkkokaupastaan ja alarivin toinen on se, mitä katsottiin. Kyllä myyjä puhui hiilikuituisten polkupyörärunkojen eduista myöskin, miten ne vaimentavat tärinää tai joustavat niin, että pyöräily olisi entistä miellyttävämpää. Toisaalta minä en aio laittaa pyörään tuhansia ja kyllähän se myyjäkin sen ymmärsi. Haluan polkea, mutta pitäisi löytää sellainen itselle hyvä ja järkevä ratkaisu.

Minkälaista pyörää te minulle suosittelisitte? Olen edelleen aika pihalla asiassa… Ostaminen on ajankohtaista aikaisintaan syksyllä, mutta mielipidettä on kai alettava muodostamaan.

Mutta onneksi nyt on tarvikkeet, joiden avulla pääsee fillaroimaan entistä paremmin. Ehkä kädet ei enää puudu ja takapuolikin tottuu kapeampaan satulaan, kun mukaan lähti myös pyöräilyhousut. Ne on sellaiset “alushousu” malliset. Tämä kasa oli suunniteltu investointi.

Niin sitten vielä pieni kevennys tai lähes närkästys.

Satuin toteamaan ääneen, että Nishikillä varmasti Botnia pyöräilyyn vielä lähden ja myyjältä tuli sellainen puolittainen tuhahdus, vino vilkaisu ja epäuskoinen muutaman sanan kommentti. Hän vaikutti suorastaan järkyttyneeltä. Miksi? Kyllähän jokaiseen liikuntatapahtumaan voi lähteä omalla varustuksella ja omalla vauhdilla ilman täydellisiä varusteita! Välineisiin saa uppoamaan hurjasti rahaa, mutta ei se ole kaiken edellytys. Osallistuminen on hauskaa ja palkitsevaa ja voi ihanuus sitä onnistumisen tunnetta, kun jossain pääsee maaliin vaikka tunteja voittajia myöhemmin. Se se on todellista voittoa, kun voittaa itsensä, vaikkahan sitten tyhmänrohkeasti vähemmän hyvällä pyörällä polkien. Vai olenko tosiaan liian tyhmänrohkea tässä asiassa?

Minä ajattelen niin, että sitten jos suuren koitoksen jälkeen polkupyöräily vielä kiehtoo ja kutkuttaa, niin kunnon hankinta ei varmasti mene hukkaan vaan niitä kilometrejä kertyy entistä enemmän seuraavana vuonna ja sitä seuraavina vuosina.

Mutta siis minkälaiseen pyörään tässä kannattaisi tähdätä?

Did you like this? Share it:

21 Responses to “Minkälainen polkupyörä kannattaa ostaa?”

 1. Jaanaba says:

  No lukkopolkimet sun on ainakin otettava ja sillä sipuli. =D

  Munkin polkimiin saa semmoset jutut, että voi polkee tavallisilla kengilläkin jos haluaa, toimii ihan normaalipolkimena silloin. Aluksi arkailin lukkopolkimia, mutta totuttelin niihin ja nyt en muita käyttäisikään.

  Alushousumalliset pyöräilyhousut on varmaan hyvä ratkaisu. Voi sitten pukea päälle mitä tahtoo.

 2. Outi says:

  Ai että on otettava!? Apua! Eikös kaikki kaadu joskus lukkopolkimien “avustuksella”? :D

  Alushousumallisiin pyöräilyhousuihin tosiaan päädyin ihan sillä, että kelit vaihtelee ja ne ainakin vaikutti sellaisilta, että olisivat kätevät erilaisten housujen alla. Saa nähdä, tänään testaan ensimmäistä kertaa.

 3. Minna says:

  Mulla on pyörässäni samanlaiset lukkopolkimet kuin Jaanaballa. Ja kyllä, olen kaatunut klossit kiinni. ;) Joka kerta nollanopeudesta ihan oman mokan ansioista. Irrotin toisen jalan ja aloin kallistua juuri toiselle puolelle. Tiukan paikan tullen jalat ovat aina irronneet.

  Klosseilla saa tehostettua polkemista. Joissain kokeiluissa huomasin keskisykkeiden putoavan vauhdin silti noustessa.

 4. Outi says:

  Minä niin voin kuvitella, että mätkähtäisin maahan just jotenkin noin. :)

 5. ansku says:

  Mä en ikinä ottais lukkopolkimia, tosin poljen lähinnä työmatkaa 10km suunta ja satunnaisia muutaman 10 kilsan retkiä. Mulla auttoi käsien puutumiseen, se että satula ja tanko laitettiin oikein mulle sopivaksi, en osaa sanoa tarkkaan miten ne pitäisi olla. Kyllä polkeminen ja Botnia reissu onnistuu pienemmälläkin varustuksella, ei tarvita superhienoa kallista pyörää. Mulla on Crescent, 6v vanha citypyörä ja hyvin sain poljettua 5v sitten polkupyörämarssin, 88km tuli sille päivälle. Pyöräilyalushousut ja hanskat oli silloin, mutta muuten en noita housuja käytä ollenkaan. Mun takapuoli ei ihme kyllä tule kipeäksi edes kevään ekalla reissulla (pehmusteet omasta takaa ;) . Eipä tästä nyt paljon apua ollut, mutta tee niin kuin sinusta itsestä tuntuu parhaalta, vähempikin varustelu riittää kunhan on nestettä ja evästä reissuilla.

 6. Outi says:

  Ansku osasit sanoa niin juuri ne asiat mitä olen itsekin tuumaillut. :)
  Kävin jo testaamassa hanskat ja housut ja uuden satulan, joka siis tuli hommattua sen takia, että vanha oli rikki ja imi sisuksiinsa sadevettä kuin pesusieni – ja päästi vedet minun takamukseeni, kun siihen sitten istahdin. Ihan loisto juttu oli nuo hommaamiset ja vaikka polkupyöräretki päättyi onnettomasti takarenkaan hajoamiseen, niin noin 12 km polkeminen jo kertoi, että nyt ei kädet puudu ja itse asiassa Nishiki on hieman lyhyempi pyörä ja oma ajoasento on parempi, joten näillä poljetaan hyvin ja vielä pitkälle. Itse asiassa kokonaisuus tuntui paremmalta kuin hyvältä.
  Nyt vaan täytyy keksiä, että mistä saan huomenna avun takarenkaan kanssa, kun mies lähtee reissuun…

 7. ansku says:

  Niitähän on myös sellaisia spraypulloja mitä voi ottaa reissuun, truuttaa sen vaan renkaaseen ja voi sitten ajella kotiin ja vaihtaa kumin.

  http://www.bikeshop.fi/index.php?module=ekauppa&type=2&product=660130&listpos=2

 8. Outi says:

  Hei tuollaisista en ole tiennytkään!

 9. Ammi says:

  Voihan niillä lukkopolkimilla kaatua, toisenkin kerran, kun ei ekasta kerrasta viisastu ;) Mutta tosiaan kaatumiset taitaa pääasiassa tapahtua lähes paikaltaan, kun vauhtia ei enää ole tarpeeksi tasapainon pitämiseen ja jalat on syystä tai toisesta kiinni edelleen polkimissa. (Ainakin toinen, kun voi se tasapaino tosiaan heilahtaa sinne kiinni olevan jalan suuntaan…)

  Kannattaa tosiaan miettiä, mihin tarkoitukseen pyörää on hankkimassa. Itse en harkinnutkaan maantiepyörää, koska haluan pystyä tarvittaessa ajamaan muuallakin kuin siellä maantiellä. Lisäksi ajan pyörällä talvellakin, cyclocrossiin saa nastarenkaat. Cyclocrossissa on mulle muutenkin tällä hetkellä ihan tarpeeksi maantiepyörän ominaisuuksia :)

 10. Ammi says:

  Ai niin, se vielä, että mulla on sellaiset polkimet, joissa toisella puolella on lukko, toinen puoli on normaali. Jalat voi siis irrottaa vaikka kesken lenkin, jos siltä tuntuu. Viime viikkoisten kaatumisten vuoksi tulin tänään töihin ihan lenkkareilla :D

 11. Outi says:

  Mikä on maantiepyörän ja cyclocross pyörän ero?
  “Kaatumisten” kuulostaa sanalta, jota ei haluaisi kuulla. :) Toivottavasti ei käynyt pahasti.

 12. Ammi says:

  Wikipediasta kopsattua: “Cyclocross-pyörät poikkeavat maantiepyöristä siinä, että niiden taka- ja etuhaarukat ovat tilavammat, niissä käytettävien leveämpien ja voimakkaammin kuvioitujen renkaiden takia, koska vaihtelevissa olosuhteissa tarvitaan hyviä pito-ominaisuuksia.” Lisäksi pyörissä on leveämpi tanko ja enemmän maavaraa kuin maantiepyörässä. Lisäksi löytyy mahdollisuus tarakkaan ja lokasuojiin. Jälkimmäiset vastauksia eräältä pyöräilyharrastajalta minun esittämiini kysymyksiin.
  On kait joku loukannutkin itsensä kaaduttuaan paikaltaan, mutta mulle ei käynyt mitenkään :) Eikä pyörälle! Se on tärkeintä :D

 13. Ammi says:

  Mitenkään = mustelma lonkan alueella sellaisessa kohdassa, että pilateksessa oli tuskaa maata kyljellään + kolhu jalkovälissä, niin että penkillä istuminen sattui eikä ihan vähään aikaan huvittanut kovin pitkää matkaa polkea ;)

 14. Outi says:

  Kuulostaa järkevältä, että renkaat olisivat hieman leveämmät. Minä en kulje koko ajan viimeisen päälle hienolla asfaltilla ja sitä olen miettinyt, että miten rosoisella tiellä maantiepyörällä pääsee.
  Mustelmainen lonkka ja kyljellään oleminen ei takuulla sovi yhteen!

 15. Minna says:

  Mun työmatkani on samaa luokkaa kuin Anskulla ja siltikin vannon lukkopolkimien nimeen. ;) Kun niihin tottuu ja alkaa luottaa itseensä, ei halua takaisin entiseen. Itse asiassa tunnen nykyään oloni jotenkin huteraksi ja turvattomaksi jos mulla jalat eivät ole kiinni polkimissa..

 16. Outi says:

  On se hyvä juttu, että polkupyöräänkin saa lisävarusteita sitä mukaa kun uskallusta riittää! :)

 17. ansku says:

  Joo, noi polkimet vaatii varmaan totuttelua.

 18. Pia says:

  Jos nyt pitäisi ostaa se ainoa pyörä, ostaisin Ammin tapaan varmaan cyclocrossin. Aika samoista syistä myös; maantiepyörän ominaisuuksia ja nastarengasmahdollisuus ja sitten tietenkin se, että voisi ajaa myös soralla.

  Lukkopolkimien puolesta minäkin, mulla on fitness-pyörässä just sellaiset, jotka on normaalit toiselta puolelta ja toisella puolella on spd-klossit.

  Hanskat kannattaa pitää aina kädessä kun pyöräilee. Kaksi kertaa olen kaatunut, molemmat melkein paikaltaan ja ilman fyysisiä vammoja. Psyykkisiä tuli toisella kerralla kun kaaduin suoraan punaisissa valoissa pysähtyneinä olleiden autojen lähelle :) Nolotti. Ihan turhaan tietenkin.

 19. Outi says:

  Cyclocross alkaa kuulostaa entistäkin kiinnostavammalta. Siitähän täytyy alkaa ottaa selvää…

 20. prefecta says:

  Mulla on Kalkhoff-merkkinen fillari jonka sain … ööö… 6 vuotta sitten Mieheltä lahjaksi. Maksoi tuolloin 550 eur ja on semmonen fillareiden mersu, ei tosin näytä niin kalliilta että kelpais varkaille.
  Parasta siinä on se, että runkokokoja on useita. Mäkin sain ihan justiin sopivan kokoisen!
  Suosittelen!

 21. Outi says:

  Runkokoosta se myyjä oli minulle heti tiukkana ja tajusin samantien, että en osaisi itse pyörää valita. Minä olen niin pätkä, että olen kaukana keskimääräisestä ja siksi kuulemma pyörien kokeilukaan ei kovin hyvin toimi, jos ei ole oikean kokoisia pyöriä juuri näytillä.
  Googletti heti Kalkhoffia. :)
  http://www.kalkhoff-bikes.com/int/en.html

Leave a Reply

See also: