Hormonidieetti, Kaisa Jaakkola

Posti toi perjantaina Kaisa Jaakkolan kirjoittaman Hormonidieetti kirjan ja siitä seurasi todella mielenkiintoinen viikonloppu oman hyvinvoinnin mietiskelyn kannalta. Kirjan tilaushetki oli tarkasti mietitty siinä mielessä, että juuri nyt oli se hetki, kun ajattelin olevani valmis seuraavaan askeleen.

Kirja on kirjoitettu hyvin kansantajuisesti, mutta erittäin perusteellisesti ja se sisältää paljon enemmän kuin kirjan paksuus antaa olettaa. Monissa paikoissa kirjassa on viittauksia esimerkiksi nettisivuille, joista löytyy lisää tietoa. Lisäksi kirja saa aikaan tiedonjanon sellaisia asioita kohtaan, joita lukijana pitää itselleen tärkeinä.

Hormonit on koko kirjan ydin, kuten nimi lupaa. En ollut aivan vakuuttunut etukäteen siitä, että mitä tämä näkökulma toisi tullessaan, mutta kortisoli oli jo sanana etukäteen tuttu. Tai siis sellainen, jota olin googletellut ja miettinyt.

Alkuosa kertoo Kaisan omia kokemuksia ja perustietoa sekä ajattelemisen aihetta terveydestä. Hyvin tavallisiin haasteisiin tulee paljon käytännönläheisiä ehdotuksia. Sivulla 48 esimerkiksi kehotetaan tekemään lista ruoka-aineista, joita ovat omia suosikkeja ja osasia terveelliseen ruokavalioon ja joita kannattaa aina löytyä kaapista. Listaanpa tähän omani.

1. Vihannekset: porkkana, tomaatti, mietittävä kolmas…

2. Marjat ja hedelmät: puolukka, banaani ja kolmas vielä mietittävä…

3. Puhtaat proteiininlähteet: maitorahka, raejuusto ja hyvä liha (vaihtelen lihaa koko ajan)

4. Luonnolliset rasvat: pähkinäsekoitus, mietittävä…

5. Täysjyväviljat tai tärkkelyspitoiset hiilihydraatit: Tätä täytyy vielä miettiä

Niin ja tuo lista muuttuu takuulla vuodenajan ja elämäntilanteen mukaan, mutta oma maku on tärkeintä.

6. luvussa aletaan puhua suolistosta ja siinä on sitten asiaa todella paljon. Sitä seuraa maksan hyvinvoinnista huolehtiminen ja unen äärimmäinen tärkeys.

Mutta 7. luku ja insuliini toi minut oman ongelmani äärelle. Minulla on huono hiilihydraattien sietokyky. Vaikka kolman vuoden välein tehtävä sokerirasitustesti ei vielä diabetesta ole minulla todennut, niin kuulun riskiryhmään ja Kaisan luettelemat monet oireet ja ilmiöt ovat kuvaavia liian monella tapaa. Kun 8. luku pääsee sitten viimein stressin alkulähteille ja aiheena on kortisoli, niin 102 sivun kuva “Help” voisi kuvata omia tunteita. :)

Hormonidieetti kirjaa lukiessa oli mahtava huomata, miten monia asioita sitä on jo tehnyt itsensä hyväksi ja miten paljon on itse tehtävissä. En sano, että 110%:sesti uskoisin kaiken kirjoitetun nielemättä, mutta olen valmis kokeilemaan. Kirjan neuvot eivät ole ristiriitaisia tai epäilyttäviä.

Lukujen 7. ja 8. aikana aloin automaattisesti tekemään muistiinpanoja, koska asiaa on niin paljon. Moneen kertaan palasin jollekin aiemmalle sivulle ja luin asioita ristiin tarkistaen.

Oli siellä kirjassa viittaus Kukankin sivuille ja Maanantaisotureihin. Oli aika mahtava lukea, että Kaisa suositteli erityisesti kahvakuulanostamista ja harjoittelua erityisesti perus kahvakuulaliikkeillä: rinnalleveto, työntö ja tempaus.

Kilpirauhashormonit, naishormonit, mieshormonit ja kasvuhormoni käsitellään kirjan loppupuolella. Viimeisenä loppusanojen jälkeen on neuvottu vielä vatsahappotestin tekeminen ja sitä varten tuossa muistiinpanojeni viimeisellä rivillä lukee betaiinihydrokloridi. Aion tehdä sen testin ja katsoa mitä tulokseksi tulee.

Mitä muuten olen mieltä kirjasta ja mitä siitä hyödynnän?

Löysin kirjasta monta asiaa, joita jo toteutan, kuten esimerkiksi pellavansiemenrouheen käyttämisen aamuisin. Tosin kirja kehottaa lisäämään sitä myös iltaan ja vaihtamaan kuitulähdettä viikottain, ettei suolisto turhaan herkisty pellavansiemenelle. Monessa asiassa kirja toi vahvistusta ja ajatusta siitä, miten tästä jatkan. Syön jatkossa aika pitkästi niin kuin tämän viimeisimmän viikon olen syönyt.

Nykyisen lisäksi poikkean totaalisesti tavoistani ja hankin magnesiumia, D-vitamiinia, B-vitamiinivalmistetta, monivitamiinia, Omega-3:sta ja niitä vatsahappotestin tabletteja. Annan tablettien nielemiselle mahdollisuuden ja testaan niitä kuukauden ajan. Haluan nähdä miten ne vaikuttavat. Ja tuo lista oli siis poimittu nimenomaan insuliini ja kortisoli kappaleita pitkään tutkien.

Jaa’a. Kyllä kaikkein hienointa tässä kirjassa on, että ruuasta saa ja pitääkin nauttia. Hormonidieetti ei ole dieetti ja laihdutuskuuri vaan ruokavalio. Hyvä linja pitää pitää ja nauttia siitä, mutta pienessä määrin siitä voi ja pitää myös poiketa. Itsestään pitää pitää huolta niin, että voi elää hyvällä mielellä.

Sattumalta sunnuntain “kahvihetki” osui aika hyvin kirjan oppeihin. Vihreää teetä ja savulohiruusuke. :)

Eikä tuollainen ruusuke muuten maksa yhtään sen enempää kuin rasvainen viineri.

Did you like this? Share it:

5 Responses to “Hormonidieetti, Kaisa Jaakkola”

 1. Johanna says:

  Kylläpäs vaikutti mielenkiintoiselta kirjalta! Aika paljon löysin jo kertomasi perusteella aiheita, jotka koskettavat myös minua. Mm. tämän hetkinen diabetes (raskauden aikainen tosin) ja siihen liittyvä ruokavalio (joka on tosin “terveenäkin” havaittu hyväksi ja toimivaksi) kilpirauhasen sairaus, aikanaan “sairastettu” stressi, vitamiinit, vatsan toiminta ja liikunta ym. Yhteneväisyyksiä tuntui löytyvän. Kirja olisi varmaan hyvä hankinta myös itselleni.

 2. Outi says:

  Se raskausajan diabetes minullakin on ollut ja sen jälkeen seurannassa, koska arvot oli aikanaan aika kovat.
  Suosittelen tosiaan!

 3. Päivikki says:

  Kuulostaa tosiaan mielenkiintoiselta kirjalta, jospa saisin sen kirjastosta käsiini. Mikähän on vatsahappotesti?

 4. Outi says:

  Se oli aika jännä juttu. Pitää syödä ensin proteiinipitoinen ruokailukerta ja ottaa sen jälkeen 1 kpl noita betaiinihydrokloridi tabletteja tai missä muodossa ne nyt sitten on ja katsoa, jos tulee tietyt reaktiot. Jos oireita ei tule, niin joka ruokailulla lisätään 1 annos, kunnes oireet tulevat. Siitä päästään päättelemään vatsan happoisuus.
  Hormonidieetti ei muuten paljon maksa Bookplussassa. Olisko ollut alle 14 euroa?

 5. [...] apteekin hyllyltä tullut minulle magnesiumia tänään, kun olin sitä hakemassa. Minähän kerroin, että “hankin magnesiumia, D-vitamiinia, B-vitamiinivalmistetta, monivitamiinia, Omega-3:sta [...]

Leave a Reply

See also: