Onko hyvälaatuinen ruoka liian kallista?

Minä olen viimeaikoina yrittänyt syödä tosi monipuolisesti ja etsiä makuja sieltä ja täältä. Se tarkottaa liha puolelta kaikkea muuta kuin possua ja monipuolisuutta ihan kaikessa. Tuolla määritelmällä voisi pistää ruokaan rahaa niin että ranteet paukkuu. Mutta ei sen välttämättä tarvitse niin olla.

Tosiaan se Dukanin attack vaihe ei minulla olisi onnistunut kahta päivääkään pelkillä kananmunilla ja kalkkunanakeilla. K-kaupoissa oli tosi onnellisesti sen viikon kylmäsavulohi tarjous ja kaikki muukin tuli ostettua tarjouksesta, lähellä eräpäivää olevia lihoja -30% alennuksessa jne. Minä itse asiassa ostan todella paljon -30% ruokia ja siksi meillä on usein sunnuntaisin naudan paahtopaistia tms. Kas kun se liha on sitten heti tehtävä ja toisaalta siitä syö koko perhe kevyesti parikin kertaa.

Kylmäsavulohi on painoonsa nähden kallista tarjouksessakin, mutta siinä olikin se hienous, että sitä lohta pystyi käyttämään mausteena. Kyllä muuten kananmunatkin maistuu ihan erilaiselle, jos välillä suuhun osuu jotain aivan muuta. Itse asiassa ihan perus jutut ja liha varsinkin paljon -30% systeemillä ostettuna ei räjäyttänyt ostoshintoja taivaisiin vaan ne on pysyneet aika samassa.

Kun kunnon ruokia syö, ei syö makeaa ja sinne ei mene mitään turhaa. Ja just se makujen monipuolisuus ja riittävän täydellä mahalla kauppaan meno pitää houkutukset kurissa.

Jos joku juttu on ollut vähän vähemmän tarpeellista ja oman ajatusmaailman luvallisen rajamailla, niin se on ollut 12% leipäjuusto. Sitä olen ostanut enemmän kuin on ollut järkevää. :) Mutta pitäähän sitä järjettömyyttäkin jossain asiassa olla.

Minusta hyvänlaatuinen ruoka ei ole liian kallista. Kyllä niitä valintoja voi tehdä ja elää ei_liian_suunnitelmallisesti. Minä en päätä koskaan etukäteen, että mitä lihaa kaupasta kotiin tulee, mutta tulee niiden omien valintojen mukaan. Kalkkuna ja nauta on nyt ihan ykköset ja kala tietysti myös. Broilerinkin kulutus on selvästi laskenut, vaikka sitä tottakai menee. Possua on nyt ensimmäisen kerran näiden kolmen viikon aikana pikkupaisti (tarjouksesta sekin) jääkaapissa.

No joo, kyllä minusta naudanliha normaalihintaisena on liian kallista ja moni muukin. Joku tolkku sentään ja tulkoon sitten erääntyvien päivämäärien muodossa jos on tullakseen.

Mitähän tämä kaikki minusta kertoo? Pihi? Järkevä? Tuhlaileva? Normaali? Riippuu näkökulmasta, eikö?

edit: Minkä ihmeen takia muuten moni käsittelemätön liha on kalliimpaa kuin marinoitu?

Did you like this? Share it:

9 Responses to “Onko hyvälaatuinen ruoka liian kallista?”

 1. Naina says:

  Mun mielestä ruoka on kallista. Käytän luomua ja puhdasta ruokaa joka käänteessä, joten rahapussissa näkyy ja tuntuu kauppalaskut. Toisaalta sitten taas se hyöty, mikä ravinnerikkaasta ruoasta tulee, on kuitenkin kaiken tuhlailun arvoista. Luomulaatuinen liha on huiman hintaista, mutta ruokarajoitteisena en voi edes kuvitella syöväni tehotuotettua sika-nautaa. Pthyi!

  Ruokaan panostaminen on kuitenkin jostain muusta sitten pois. Ehkä se on niistä sipsipusseista, irtokarkeista, juopottelusta ja hampurilaisaterioista ja sairaskierteestä. Loppujen lopuksi ruoka ei ehkä sittenkään ole kovin kallista ;)

 2. Outi says:

  Minä en käytä luomuruokaa säännöllisesti, se on todettava. Ostan lihan kotimaisena, mutta väljemmillä perusteilla. Luomu tosiaan on kallista ja jos siinä yrittäisi pysyä, niin kukkaro varmaan alkaisi itkeä.
  Ja kyllä, olen aivan samaa mieltä irtokarkkien, pullien ja sipsipussien jne. ostamatta jättämisestä. :)

 3. Ruuan hintaa tosiaan kannattaa ajatella vähän isommalla näköalalla kuin pelkkänä numerona kuitin lopussa. Panostan puhtaaseen ruokaan minäkin, mutta ostan muutakin kuin luomua. Eineksiä en koskaan enkä marinoitua lihaa. Voi olla neuroottista vouhotusta. Tämä kuitenkin on mun valinta. Lapset saa ihan tarpeeksi lisäaineita kouluruuasta (vaikka keittiö toimiikin lähi ja luomu periaatteella niin periaate on eri asia kuin käytäntö) eikä sitä kuormaa kotona lisätä. Mutta totta tilaisuudet säästämiseen voi hyödyntää ja se on pelkästään fiksua!

 4. Outi says:

  Lähden juuri haukkaamaan eväitä eli kalkkunan filerullan siivuja siinä pääosassa. Nappasin sen sunnuntaina kaupasta 5,49 hintaan 1,2 kg. Ei paha. Ja lapset tykkää nykyään jo kaikkein eniten kalkkunasta, vaikka minä en sitä yleensä rullana teekään. Mutta, periaatteiden mukaan tein siinä nyt poikkeuksen.
  Jännästi muuten lastenkin maku muuttuu ja kehittyy sen mukaan mitä kotona syödään.

 5. Fantti says:

  Meidän kahden hengen taloudessa mennään hyvin pitkälti sillä periaatteella, että kaupasta ostetaan sitä, mitä halvalla saadaan. Eli juuri niitä -30% lihoja. Tämän takia minun on aika turhaa tehdä etukäteen mitään kauppalistaa. Meillä kyllä tämän takia meneekin kauppareissuilla aina melko kauan, koska joudun siinä sitten lennossa keksimään, että mitä ruokaa mistäkin lihasta tehdään. Ostetaanko perunoita, ja minkälaisia vihanneksia, tarvitaanko ruokakermaa tai tomaattimurskaa. Kauppalistattomuus kyllä vaarantaa hutiostoksille aina välillä.

  Mutta meillä syödään mielestäni paljon paremmin, kuin mitä voisi tulotasoomme nähden olettaa. Paahtopaistia jne. :)

 6. Outi says:

  Paahtopaisti minulla oli erityisesti mielessä tuota kirjoitellessani. :) Meillä siitä on tullut melkein sunnuntain “perinne”.
  Toisaalta tuohon kauppalistattomuuteenkin tottuu ja siihen, että tekee sen ruokasuunnitelman niiden tarjousten mukaan.

 7. Brego says:

  Marinoimaton liha on kalliimpaa, koska siinä on pelkkää lihaa. Usein esim. filesuikaleet uivat siinä marinadissa, jolloin 400g:n laatikossa on paljon marinadia, eikä lihaa. 400g marinoimatonta lihaa on 400g lihaa…

  Mä pyrin ostamaan kotimaista, luomuun ei todellakaan ole aina opiskelijabudjetilla varaa..

 8. Michelle80 says:

  Niin pieni palkka että ostan aina sitä halvinta. Kauppalista aina messissä..lähtis muuten järki ja tulis tyhjin käsin pois. =D

 9. Outi says:

  Iltalehdessä on näköjään juttua suurin piirtein samasta asiasta tänään.
  http://www.iltalehti.fi/ruoka/2011112314807919_ru.shtml
  Kun ruuan hinta on noussut, niin kulutustottumukset on muuttuneet. Tarjouksista ostetaan entistä enemmän, mikä minusta on pelkästään fiksua.
  Michelle, kauppalistan kohdalla minulla on kyllä tapahtunut ihan selvä muutos. Ennen se piti olla, mutta nyt on tosiaan opetellut ihan päinvastaisen systeemin. Jotain ihan ehdottomia juttuja voi olla listalla, mutta ei varsinaista “ruokalistaa”.

Leave a Reply

See also: