Kahvakuula ergonomisin perustein?

Jo viime viikolla kävin eräässä urheilutarvikeliikkeessä muissa asioissa, mutta heti pääovea vastapäätä odotti lajitelma erikoismuotoiltuja kahvakuulia. Nappasin niistä kännykällä kuvan ja se on vaan ihan pakko laittaa näkyviin.

Nämä eivät ole siis niitä littanoita värikkäitä kuulia, joita esimerkiksi Prismassa tapaa, vaan kauempaa katsoen ihan ok perus kuulia. Vaan kun lähemmäs astuu, niin huomaa, että ne on muotoiltu ehkä ergonomisin perustein. Kuulassa on huomattava kuoppa, että ne asettuisivat hyvin ranteen päälle.

Kokeilin tuollaista kuulaa ja kyllä, hyvin se asettuukin ranteen päälle. Se lepää siinä niin tiiviissä asennossa, että kuulaa ei juuri saanut rinnalle lepäämään, ellei tosissaan yrittänyt kättään väännättää.

Hmm. Rinnalleveto, rinnalla kuula räkissä,… Mitäs sitten, jos kuulaa ei saa lepäämään muuta kuin koko painollaan siinä ranteen päällä. Nämähän ovat kooltaan sen verran pieniä, kuten esim. Motonetin perus kuulat, että ne ovat hyvinkin ranteen kohdalla. Perus normaalit kuulat tosin pienuudestaan huolimatta voi pitää sopivassa asennossa ja lepuuttaa rinnalla.

Siinä kuulaa tunnustellessa todellakin tuli sellainen olotila, että perus asennot oli estetty. Ylöspäin lähtevät liikkeet oli tarkoitettu lähteväksi “olkapään ulkopuolelta”. Kaikkein paras olisi ollut pitää kuulasta kiinni keskeltä kahvaa, ranne taaksepäin taipuen ja kuula siinä ranteen päällä. Tämän tyyppinen asento oli täydellinen mahdottomuus:

Kuvan ote ei ole täydellinen, se on siltä ajalta kun keltainen oli aivan naarmuton ja painoin käsissäni paljon enemmän kuin nykyään. :) Mutta idea siinä on se, että saa pidettyä kulmasta kiinni ja kahva tulee vinosti, kuula on takana vinosti eikä suoraan alaspäin ranteen suuntaisesti.

Ergonomiaa vai ei? Minä en miettisi kahden sekunnin vertaa, että haenko halvemmalla toisesta kaupasta perus kuulan vai käyttäisinkö rahani tällaiseen “ergonomiseen” ratkaisuun. Suosittelen turvallisen nostamisen ja minkä tahansa kahvakuulaliikkeiden tekemiseen ihan pyöreitä perus kuulia ja jos enemmän kuulaa nostaa, niin kisakuulia. Silloin ei erikoismuotoilu ainakaan pakota tekemään itselleen hallaa.

edit: Piti kurkata ergonomian määritelmä ja juu, ehkä sitä tuossa koverretussa kuulassa on tosiaan haettu. Kuula on sopeutettu ihmisen ominaisuuksiin, vaikkakin tuossa turvallisuuden parantamisessa onkin menty metsään. Onhan tämä määritelmä vähän enemmän työympäristöön tehty, mutta silti…

Ergonomia on ihmisen ja toimintajärjestelmän vuorovaikutuksen tutkimista ja kehittämistä ihmisen hyvinvoinnin ja järjestelmän suorituskyvyn parantamiseksi.

Ergonomian avulla työ, työvälineet, työympäristö ja muu toimintajärjestelmä sopeutetaan vastaamaan ihmisen ominaisuuksia ja tarpeita. Ergonomian avulla parannetaan ihmisen turvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia sekä järjestelmien häiriötöntä ja tehokasta toimintaa.

Did you like this? Share it:

4 Responses to “Kahvakuula ergonomisin perustein?”

 1. Tuire says:

  No huhhuh, täytyy todeta tähän klisee: kaikkea sitä näkee!!

  Eikös Fedorenkokin tai joku jenkeissä ollut myös valmistanut “kisakuulia”, joissa on vähän vastaava kovera idea.. Noilla menis kyllä mulla ranteet vähintäänkin p****ksi..

 2. Outi says:

  Minun käsityksen mukaan Fedorenkon kuulat oli vain lievästi viistetty. Nämä oli niin syviksi muotoiltu, että vain väärä asento oli mahdollinen. :(

 3. Teea says:

  Eli nää on vieläkin omituisempia kuin ne “puolikkaat” kuulat? Voi huoh…

 4. Outi says:

  Molempi pahempi, niin kai sitä pitää todeta. Tai nämä oli vielä kalliimpia, joten pahempi ehkä tosiaan.

Leave a Reply

See also: