Ensimmäistä kertaa geokätkölle – ohje geokätköilyn aloittamiseen

Tässä on 24PolkeePolkee joukkueelle ja tottakai muillekin ohje siitä, miten pääset geokätköilyn alkuun tai kokeilemaan. :) Minähän heitin kisan alussa haasteen ilmoille, että jollain pyörälenkillä hakisitte yhden geokätkön.

Ohjeesta tuli aika pitkä ja se perustuu täysin siihen miten minä aloitin, mutta jospa sillä pääsisi hyvin liikkeelle. Puhelimeen kannattaa heti alkuunsa ladata joku kätköilyohjelma, mutta ensimmäistä kätköä pääsee siis etsimään jopa ilman sitä.

Rekisteröi ensin nimimerkki geocaching.com sivustolle. Rekisteröi sitten sama nimimerkki ja samalla salasanalla geocache.fi sivustolle.

Etsi lähistöltä löytyvät geokätköt geocache.fi sivustolta. Valitse siis kätköt -> kartalta.

Kartalla voit klikata hiirellä vaikka omaa paikkakuntaa ja klikkaa sen jälkeen kartan alalaidasta “suora haku – keskipiste”. Kartta näyttää silloin lähimmät kätkösi ja voit zoomata ne lähemmäs ja alkaa tutustua vaihtoehtoihin. :)

Klikkaa hiirellä sellaista laatikkoa (valitse aluksi vain vihreä tavallinen) ja saat näkyviin seuraavanlaisen popupin.

Klikkaa siitä viimeistä eli GC.COM kohtaa ja saat näkyviin kätkön tarkemmat tiedot.

Jos sinulla on sopiva kätköilyohjelma puhelimessasi, niin löydät kätkötiedot suoraan puhelimestasikin, mutta ohjelmasta riippuen näet siellä ehkä vaan osan tiedoista.

Tietokoneella katsottuna näet nyt kätkön tietoja. Tämä kätkö on aiemmassa kuvassa alimpana oleva Guardian eli ensimmäinen oma kätköni.

Sivulta kannattaa lukea tieto siitä, että minkä kokoinen kätkö on kyseessä, mitä siitä kerrotaan ja ehkä vihje “additional hints” kohdasta. Aivan alimpana on mitä muut kätköllä kävijät ovat löydöstään kirjoittaneet.

Jos sinulla ei ole gps ohjelmaa:

Valitse kätkö, joka on kartalla vaikka joen kohdassa tai risteyksen lähellä tai muuten niin, että sen näkee kartasta helposti.

Selaa sivu kuvauksen loppuun ja valitse sieltä “For online maps… kohdasta Karttapaikka.fi. Nyt ollaan siis juuri sen kätkön sivulla mitä haluaisit etsiä ja sieltä tuo karttapaikkalinkki.

Saat näkyviin kartan, jota voi zoomata lähemmäs ja voit katsoa kartan paitsi tavallisena tiekarttana, niin myös satelliittikuvana. Selvässä paikassa esim. sillalla, rakennuksen kulmalla jne. sijaitsevat kätköt näkee usein näinkin riittävän hyvin. Guardianin löytäisi varmasti.

Sitten vaan polkupyörälenkille ;) ja etsimään kätköä! Tai no, moni kulkee autolla, mutta 24PolkeePolkee tietysti polkee. :)

Kätköjä on tosiaan eri kokoisia ja kätkökuvaus kertoo yleensä jo hyvin mitä on lähtemässä etsimään. Pienissä kätköissä ei ole kynää läheskään aina, joten ota kätköreissulle kynä taskuusi.

Etsi kätköä niin, että ihmiset ei huomaa mitä olet tekemässä. Tai siis se on tavoite. Kätköä ei paljasteta ulkopuolisille. Esimerkiksi pienen ja aika julkisella paikalla olevan kätkön löytäessäni teen usein niin, että otan kätkörasian ja siirryn vähän sivummalle sitä avaamaan rasian ja kirjoittamaan nimimerkkini lokikirjaan.

Kuvassa on yksi kätkörasiani. Se sisältää lokikirjan, kynän, terottimen ja kätkökuvauksen. Rasia voi olla hyvin erilainen riippuen kätköstä.

Kun kätkö on löydetty, logattu lokikirjaan ja laitettu huolellisesti takaisin paikalleen, niin kotona (tai sillä gps laitteella) logataan myös sinne kätkökuvauksen kohtaan.

Otin taas kuvan sieltä Guardianin kuvauksen oikeasta ylälaidasta. Valitse siis “Log your visit”.

Sinne vaan viesti, joka kertoo, että kätkö tuli löydettyä. Pari hyvää lyhennettä, joita siellä näkee.

KK = kiitos kätköstä

TFTC = thanks for the cache

Ja aina on kätkön tekijälle hauskaa, jos sinne kirjoittaa enemmän kuin yhden sanan. :)

Enpä voi kun suositella tätä harrastukseksi. Polkupyöräily on aina vaan hauskempaa, jos välillä voi hakea kätkön ja pidemmät autoreissut saa kummasti lisämaustetta, kun voi poimia kätköjä vaikkapa eri kuntien alueelta ja muuten vaan jaloitella hyvän syyn ansiosta. Puhelimessa ne kätkötiedot kulkee aina mukana ja monesti tulee ihan yhtäkkisestä päähänpistosta kurkattua, että onkos täällä lähellä kätköjä…

Did you like this? Share it:

2 Responses to “Ensimmäistä kertaa geokätkölle – ohje geokätköilyn aloittamiseen”

  1. Brego says:

    KIITOS! Mun on pitänyt jo hetken aikaa kysellä, että kuinka tässä pääsisi vauhtiin, sen verran osasin, että pikkuisen jo katselin missäpäin täällä kätköjä olisi. :) Mitä kätköilyohjelmaa suosittelet puhelimeen (androidille)?

  2. Outi says:

    Minullahan on Nokia C7 ja siihen ei juuri muita vaihtoehtoja ole kuin CacheMe, joka maksaa 3 euroa. Olen kyllä aika tyytyväinen siihen nyt, kun se on viime kuukausina kehittynyt aika tavalla. :)
    Androidille voisi olla kai sellainen kuin Neongeo. Maksanee pari euroa.

Leave a Reply

See also: