InBody kehoanalyysista ja kuntotavoitteista

Kävin kaksi vuotta sitten InBody kehon koostumusanalyysissä ja sama tehtiin tänään uudestaan. Olipa hyvä, että se vanha analyysikin oli tallessa, niin pääsin vertaamaan tuloksia.

Lihasmassaa oli tullut lisää, luumassaakin mittaus määritteli enemmän kuin ennen ja rasvaprosentti oli hieman alempi. Ei siis mitään järisyttäviä muutoksia, mutta erityisesti yhteen pieneen ruksiin huomio kiinnittyi. Kahden vuoden takaisessa InBody raportissa lihastyyppi arvio oli kohdassa sarkopeninen ja uudessa ruksi oli kohdassa normaali.

Google kertoo kaiken eli:

Sarkopenia on lähtöisin kreikankielisistä sanoista sarx ja penia, jotka tarkoittavat lihaa ja katoa.  Sarkopenia eli lihaskato tarkoittaa lihassolujen määrän vähenemistä, mikä johtaa lihaksen poikkipinta-alan pienenemiseen. Syinä tähän ovat hermo-lihasjärjestelmän muutokset, hormonaaliset muutokset, sairaudet, fyysinen inaktiivisuus ja heikentynyt ravitsemuksen määrä ja laatu.
30  ikävuoden jälkeen lihaksen massasta  vähenee  noin 3-8 % vuosikymmenessä. 60  ikävuoden jälkeen lihaksen väheneminen on vieläkin vauhdikkaampaa. Sarkopeniaa voidaan ehkäistä säännöllisellä lihasvoimaharjoittelulla.

Aikamoista luettavaa, kun ajattelee, että ilman elämänmuutosta lihasmassa olisi vähentynyt parissa vuodessa lisää.

Kun tuohon lisää vielä sen, että jossain luki, että noin neljän kympin tienoilla naiset lihovat keskimäärin neljä kiloa vuodessa (en muista missä), niin sehän tarkoittaisi, että puuskuttaisin rappusissa ja jaksaisin elää elämääni huomattavasti heikommin kuin nyt. Söisin takuulla myös verenpainelääkkeitä. Niin ja elämänmuutoksen aloittaminen olisi sellaisessa tilanteessa entistä haastavampaa. Lihaskuntoa voi alkaa parantamaan missä iässä tahansa, siihen ei ole takarajaa, mutta vaikeampaahan se aloittaminen olisi.

Vaikka jäikin mieleeni pyörimään, niin InBody ei ollut tärkein asia miksi tänään kävin moikkaamassa Mika Lehtosta. Mikahan on se henkilö, joka juuri silloin muutama vuosi sitten opetti minut juoksemaan ja auttoi personal trainerina todella paljon siinä, että sain liikkumiseen monipuolisuutta ja kunto kehittyi sen hetkiseen tavoitteeseen eli selvisin zumba ohjaajakoulutuksesta hengissä.

Nyt haluan ymmärtää enemmän sitä, että miten en vain liikkuisi liikkumisen riemusta vaan ymmärtäisin miten kunto oikeasti kehittyy. Kyllä minulla on omat käsitykseni peruskuntoharjoittelusta, lihaskuntoharjoittelusta jne, mutta ihan totta puhuen olen ollut kokonaisuuden suhteen aika hukassa. Miksi en liikkuisi niin, että tiedän asioista vähän enemmän. :)

Voin jo väittää, että kahvakuulien lisäksi rakastan polkupyöräilyä. Teen monenlaista, mikä sopivasti yhteensovitettuna vie minua pidemmälle kuin nykyinen tapa. Haluan tietää lisää! Tieto ei ainakaan lisää kuulienkaan painoa. ;)

Tavoitteellisemman eri liikuntamuotojen yhteensovittamisen lisäksi juteltiin siitä, että minulla oli selkä kipeänä keväällä. Mika sai minut houkuteltua Pentti Niemen (videolinkki) “käsittelyyn” ensi viikolla.

Minähän kävin hieronnassa jo viime viikolla ja aioin samaan käsittelyyn ensi viikolla uudestaan, mutta siihen suunnitelmaan tuli muutos. Pentti Niemi on erikoistunut huippu-urheilijoiden kuten Tero Pitkämäen huoltamiseen, joten minua nolottaa aika tavalla edes myöntää tätä, mutta kuntoilija Outi uskaltautuu siis kuulemaan todelliselta ammattilaiselta, miten on kovasti jumissa ja “tarttis tehrä aika paljon jotakin”. :D

Mutta jos tällä saan osaltaan estettyä sen, että kipeytän itseni syystä tai toisesta niin, että sitten en pysty pitkään aikaan kunnolla treenaamaan, niin maksaa todellakin vaivan.

Hitsi, vielä on muutakin erityisesti ensimmäisen kuvan Vemma pulloon liittyen, mutta eiköhän täydy jatkaa toisessa postauksessa. Tämä on jo ihan liian pitkä luettavaksi. :)

Did you like this? Share it:

6 Responses to “InBody kehoanalyysista ja kuntotavoitteista”

 1. Katja says:

  Onnea! Varmasti tuntuu hyvältä nähdä, että liikkumisella on ollut muitakin vaikutuksia kuin ne, jotka näkyvät peilistä ja kuvista :-)

 2. Outi says:

  Kun sitä aina tietäisikin mitä kehon sisällä tapahtuu. Ehkä jättäisi jotkin asiat tekemättä ja toisia taas tekisi enemmän. Mutta kyllä minä olen nyt sitä mieltä, että vaikka InBody testi ei kaikkea kerro, niin sen toistaminen vaikka parin vuoden välein voi olla oikein loistava juttu. :)

 3. Teea says:

  Saako kysyä, paljonko tuo kehonkoostumusmittaus maksoi? Olisi mielenkiintoista käydä katsastamassa omat arvot…

 4. Outi says:

  Täältä löytyy eri testausten hinnat: http://www.enduranceforlife.fi/hinnasto.php

 5. Soile says:

  Kuulostaa jännittävältä! :) Hienoa aina lukea miten sinulla on uusia juttuja tähtäimessä.

 6. Teea says:

  Ok, kiitos!

Leave a Reply

See also: