Miksi paino alkoi tippua kuin itsestään?

Tänä kesänä on tapahtunut jotain mikä vaikuttaa suoraan minun painooni vai sanoisinko tasapainooni. Pieniä asioita ja yksi suuri mullistus. Tosiasia on, että viimeisen reilun puolen vuoden ajan paino oli aika samassa, eikä ihan alimmillaan ja aavistuksia oli jo siihen suuntaan, että ei kai se lähtisi nousemaan. Ei se vieläkään aivan ennätyksellisen alimmillaan ole, mutta kyllä nyt näyttää kummallisen hyvältä.

11.6.-1.8. välisenä aikana paino on tippunut 2,7 kg ilman erityisempiä ponnisteluja. Mistä se johtuu?

Minä en ole tehnyt mitään suuria muutoksia. Aluksi kirjasin pari viikkoa syömiset pitkästä aikaa Kiloklubiin ja totesin, että proteiinia tulee syötyä hyvin, mutta päivittäiset syömiset heitteli aika tavalla, toisaalta ne meni myös liikunta-aktiivisuuden mukaan, joten annoin sen asian olla. Kiloklubia olen käyttänyt nyt vain siihen, että käyn välillä puntarilla ja laitan aamupainon sinne ylös.

Hiljalleen kesän mittaan jätin iltasyömiset tosi vähälle. Minkä takia sitä joskus yhdeksältä (tai vähän aikaisemminkaan) alkaisi syömään jotain liian raskaalta tuntuvaa ruokaa, jos ei ole nälkä? Siinäpä kysymys!

Aika itsekkäästikin jättäydyin pois perheen iltasyömisistä ja nappasin itsekseni ruisleivän, jonka päällä oli vaikkapa grillattua broileria ja vihanneksia tai otin vaan vaikka Skyrin tai mitä mieli teki. Ehkä tärkeintä oli, että pidin tarkemmin huolen siitä, että kaapista löytyy aina jotain sopivaa hyvää syötävää vaihtoehtona. Päivällä olen syönyt yleensä ihan tavallisesti eli ei perunaa ja riisiä tms vaan lihaa salaatilla tai ehkä raejuustonkin kera. Reissussa olen tietenkin syönyt mitä nyt on pitänyt syödä, mutta aika vähällä perunalla.

Olen syönyt jäätelöä, karkkiakin(!) ja pullaa kun sitä on ollut nenän edessä tyrkyllä. En ole juonut juurikaan alkoholia yhtä juhlintaa lukuunottamatta, vain joitakin viinilasillisia lähinnä. Siideriäkin olen ehkä kerran pari… Ei tee mieli kuin joskus ruuan kanssa sitä viiniä.

Liikuntaa on ollut runsaasti, mutta on myös ollut aitoja vapaapäiviä. Kuulat on nousseet ja polkupyörälenkit on pidentyneet paljon. Eilinen oli yksinään polkupyöräilty ennätys eli 51 km. Eilenkin päivällä söin todella suuren annoksen ja siinä oli muuten myös lasagnea ja hieman kermaperunoitakin. ;) Tiesin, että poljen pitkälle, joten silloin on aivan pakko syödä. Edellispäivänä söin vain suuren savulohisalaatin, kun oli kevyempi liikuntapäivä.

Liikunta ja energiansaanti on kai nyt ollut aika hyvin ja luonnollisella tavalla tasapainossa. Kropalla on hyvä olotila.

Ehkä yksi vielä lisäksi positiivinen juttu on se, että katselee avoimesti sellaisiakin harrastuksia, jotka eivät suoraan paranna kuntoa vaan antavat rentoutta ja pään sisäistä hyvää mieltä. Kyllä geokätköily ja uusi löytöni minigolf kuuluvat suoraan siihen kategoriaan. :)

Aivan viime aikoina on myös yksi erittäin suuri mullistus, joka näyttäisi vaikuttavan painoon suoraan ja aivan päinvastaisella tavalla kuin uskoin. Se “salaisuus” on estrogeeni.

Säikähdin kovasti elimistöni muuttuvaa toimintaa kevään mittaan ja siksi varasin gynekologille ajan. Miksi gynekologeille on muuten niin hirvittävän vaikea saada aikoja? Tai ainakin niitä saa odottaa! Käynnin seurauksena tultiin yhdessä siihen johtopäätökseen, että olen oman ikäisekseni varsin terve nainen, mutta kaikki asiat ei voi jatkua aivan niin vaan jotain on tehtävä, ainakin kokeiltava. Siispä nyt elimistöni saa vähän extraa eli lisää estrogeenia.

Alun kokemukset kallistuu ehdottomasti positiivisen puolelle, vaikka tottakai nyt vasta kokeillaan ja katsotaan ja kroppa totuttelee uuteen tilanteeseen. Voisin jo lyhyen kokemuksen perusteella sanoa, että painoon tämä vaikuttaa varmasti ja aivan ehdottomasti yleiseen hyvinvointiin.

Tosiasia on, että naisen keho reagoi vuosien kertymiseen. Hormonitoiminta muuttuu, aineenvaihdunta pyrkii hidastumaan, luuntiheys pienenee, lihasmassa vähenee,… ja niistä muutoksista johdattuu edelleen kaikenlaisia ikäviäkin vaikutuksia. Asiat muuttuvat ja varsinkin, jos itse ei tee niille asioille mitään.

Minulla on nykyään eräänlainen ohjenuora, jonka tajuamiseen on mennyt kauan. Näiden kolmen vuoden aikana sen on oppinut pieni askel kerrallaan.

Kukaan ei pidä sinusta huolta, jos et tee sitä itse.

Tosi on, sillä kukaan muu ei voi tietää mitä on meneillään, eikä kukaan muu oikeasti muuta asioita kuin sinä itse. Se pätee takuulla liikkumiseen, terveydestä huolehtimiseen ja elämään yleensä. Kukaan ei tee asioita sinun puolestasi, eikä niin pidä ollakaan.

ps: Onpa muuten tullut taas luettua Hormonidieetti kirjaakin läpi ja aion ehdottomasti ostaa myös Kaisan tulevan Hormonitasapaino kirjan. Kyllä, minä uskon, että hormoneilla on erittäin suuri merkitys.

Kuva, hetki meren rannalta tänä kesänä.

Did you like this? Share it:

2 Responses to “Miksi paino alkoi tippua kuin itsestään?”

  1. Eija says:

    Wau, kuulostaapa hyvälle! Tosin liikutkin hurjasti, hyvä että muistat syödä. Stressi, hormonit, iltasyömiset, juomiset kaikki tuntuu vaikuttavan painoon. Mun täytyy alkaa tehdä muutoksia, koska paino ei tosiaankaan putoa. Minigolf on muuten kivaa, pelattiin sitä Espanjassa silloin kun olin nuori. :)

  2. Outi says:

    Oi, Espanja ja minigolf kuulostaa huikealta yhdistelmältä. :)
    Kyllä vaan moni asia vaikuttaa ja kaikki yhteensä ja ristiin rastiin. Jännä juttu on, että jossain vaiheessa yritin ihan oikeasti tiputtaa painoa ja se ei tippunut juuri ollenkaan. Miten nyt sitten, kun kaiken on kuitenkin tehnyt tosi kevyesti – homma toimiikin. Mysteerejä…

Leave a Reply

See also: