Verenpaineet kuriin liikunnalla ja laihtumisella

Tämä viikko on ollut aika erikoinen muistutus siitä miten paljon olen tehnyt oman terveyteni eteen hyvää työtä kesästä lähtien. Sitä ennen oli verenpaineet erityisesti alapaineen suhteen ihan väärällä radalla. Lukema pysytteli yli 90 alle 100 välissä ihan normaaleina päivinä. Tottakai yli 100:n lukemia löytyi myös toisinaan. Olotila oli päänsärkyinen, muisti pätki ja väsymys oli valtava. Kesän jälkeen noista vaivoista ei ole ollut tietoakaan. Siis ei ennen kuin tällä viikolla.

Alkuviikosta sitten iski hurja olotila. Rintaa painoi ja ohimoja kiristi jne. Sanotaan nyt niin, että jos poika ei olisi ollut ihan kipeä, niin olisin lähtenyt päivystykseen keskellä yötä ihan vapaaehtoisesti. Mutta kun tilanne oli mikä oli, niin odottelin aamuun. Verenpaineet oli sitten alapaineen osalta vaatimattomasti 111 ja sillä hetkellä oli ihan hyvä olotila. Mitähän ne siis olivat silloin, kun olo oli huonoimmillaan.

Väliaikainen huono nukkuminen ja huolehtiminen tekivät temput. Verenpaine heilahti ylös ja kroppa ei kerta kaikkiaan meinannut kestää sitä. Ajatella, että vielä puoli vuotta sitten nuo paineet oli suht tavanomaisia ja olihan silloinkin paha olla, mutta siihen oli niin tottunut. Nyt kun lukemat lävähti yhtäkkiä pitkän hyvän kauden jälkeen, niin jestas sentään.

Nyt painon putoamisen ja liikunnan lisäämisen jälkeen olen tavallisesti ihan siellä normaaleissa paineissa jossain 83:n paikkeilla. Sitä ei ole tullut ajatelleeksikaan, miten suuren palveluksen on itselleen jo tehnyt. Lääkäri totesi, että parinkin kilon pudotuksella saa selvästi vaikutusta aikaan verenpaineeseen ja seitsemän kilon pudotus on jo todella hyvä. Kyllä tässä on taas yksi motivaatiotekijä lisää kevenemisen jatkamiseen.

Että pidetään paineet kurissa eli zumbailemisiin!

Did you like this? Share it:

6 Responses to “Verenpaineet kuriin liikunnalla ja laihtumisella”

 1. Keiju says:

  Samoissa kiloissa ollaan! :) Paranemista ja pian taas Zumbaa…

 2. Teea says:

  Mitkä paineet!!! =( Mut illalla zumbataan ja sitten vasta pikkujouluilemaan ;-)

 3. Pinkki Pingu says:

  On aika riskialtista kaikin tavoin tämä ihmisen elämä: vaikka syöt terveellisesti ja harrastat liikuntaa, niin voi silti kuulua riskiryhmään perimän ja sukurasitteisuuden vuoksi juuri verenpaineen ja pahan kolesterolin hieman kohonneisuuden vuoksi. Itselläni jossain vaiheessa muutama vuosi taaksepäin oli kohonnut verenpaine ja nythän kesällä todettiin kolesterolin olevan koholla. Toivon, että lakot nyt purevat toivotusti. Ikävä noiden kohonneiden verenpaineiden ja kolesterolien suhteen on se, että niitä ei (kai) voi lopullisesti parantaa, ainoastaan hoitaa, kontrolloida ja pitää kurissa. Sanon tämän nyt ihan suoraan, toivottavasti ette pidä minua ihan kamalana, mutta jokaisesta itsestä se terveys on pitkälti kiinni! Esimerkiksi jos olet ylipainoinen, niin aika paljon voit kyllä elämäntapamuutoksillasi tilannetta parantaa. Itseäni ainakin ihan oikeasti pysäyttää ajattelemaan jos terveydessä jokin mättää. Inhoan ihmisiä, jotka jäävät vellomaan itsesäälissä ja syyttävät muita ylipainon aiheuttamista terveysongelmista. Eihän kukaan muu kaada ja pakota juomaan sokeroituja juomia ja rasvaisia herkkuja kurkusta alas. Itse sen kukin tekee. Anteeksi… Angstipäivä.

 4. Outi says:

  Onhan noita paineita ja kun on sukurasitetta, niin ei niistä ikinä täysin eroon pääse. Näinhän se lääkärikin totesi. Silti, itsestäni on todella paljon kiinni se, että missä kunnossa itseni pidän. Nolottaa ajatella vuosia taaksepäin, kun olen antanut riskien kasaantua ja kasvaa. Erityisesti hirvittelen diabetespeikkoa, mutta nyt siis opettelen elämään sillä ajatuksella, että minulla on verenpainetauti, joka tosin pysyy aisoissa, jos pidän itsestäni hyvää huolta. Melkoinen ajatus.

  Mutta vaikka terveys on kultaakin kalliimpaa, niin pelkän terveys ajatuksen voimalla ei monikaan onnistu laihduttamaan ja muuttamaan elämäntapoja. Tarvitaan jotain muutakin motivaatiota. Elämän muuttaminen ei ole helppoa ja se onnistuu vasta sitten, kun joku naksahtaa omassa päässä kohdalleen.

 5. Sotanorsu says:

  Liikunta vaikuttaa tosi paljon verenpaineisiin, itselläni jopa enemmän kuin painonlasku. Vaikka tietenkin kaikki elämäntapojen parannukset. Mutta itselläni liikunnan aloittaminen ja säännöllistyminen laski verenpaineet jopa matalalle. Ja siellä ovat pysyneet, kun on suunnilleen säännöllisesti jatkanut liikuntaa, vaikka paino vaihtelee ja ruokavaliossa ei aina ole kehumista.

  Olet kyllä oikeassa tuosta, että pelkät terveysriskit eivät kaikille riitä laihtumisen motivaatioksi. Homma lähtee kulkemaan kun päässä naksahtaa. Itsellä taisi vain välillä “naksahtaa takaisin”. Mutta vaikka tiedän oman diabetesriskini, ja sukurasitteen siihenkin, se ei motivaatiolistalle ykköseksi päässyt.

  Tsemppiä kovasti verenpaineen kanssa painimiseen. Se on tosi hienoa, että se pysyy hanskassa, kun jaksat pitää itsestäsi huolta. Olethan sen huolenpidon ansainnut jo muutoinkin! :)

 6. Outi says:

  Minulla on vähän takaisinnaksahdusta myös ilmassa. Ei niin, että paino pääsisi nousemaan, mutta jotenkin nyt on laiska kausi menossa. Ehkä joulun lähestyminen vaikuttaa myös ja kun kotiväki kyselee, että “tehdäänkö jo joulutorttuja”, niin vääränlaisia houkutuksia on ihan liikaa.

  Mutta verenpaine nyt ainakin pitää saada pidettyä kurissa. Minä huomaan, että olen paljon kiukkuisempi ja äkkipikaisempi nyt, kun verenpaineet on mitä on. Vieläkään ei ole laskeneet ihan toivottuihin lukemiin.

Leave a Reply

See also: