Pari sanaa ratagolfista

Ratagolf on nyt minun hurahdukseni siinä missä kahvakuulakin ja siksi siitä haluaa kertoa vähän lisää. Erityisesti, kun eilen illalla tein jo ihan kunnon kahvakuulatreenin ja silti pystyin tänään lyömään toiseksi parhaan tulokseni Vaskiluodossa (48), niin tuntuu siltä, että nämä kaksi sopivat lopulta mainiosti yhteen ja olen löytämässä niille keskinäisen tasapainon.

Mutta ratagolfiin eli minigolfiin siis. :)

Nämä kuvat on huoparadalta ja se on minun lajini tämän syksyn. Tämä rata on nimeltään kalanruoto ja se on tehty ylämäkeen. Kyse ei ole helpoimmasta radasta, vaikka se alunperin oli minulle jostain syystä helppo. Vasta kun kuulin kokeneemmilta pelaajilta, että se on oikeasti vaikea – niin siitä tuli vaikea minullekin. :D

Ratagolfissa oleellista on löytää rento lyöntiasento. Polvet pitää olla hieman koukussa, katse pallossa ja lyönnin tekee yläkroppa niin, että kädet eivät kiskaise tai työnnä mailaa.

Kädet on mailassa esimerkiksi suurin piirtein noin kuin alemmassa kuvassa. On makuasia kumpi käsistä on alempana ja kummalta puolelta rataa lyö. Minä lyön vasemmalta puolelta.

Täytyy myöntää, että ratagolfiin ei tule pukeuduttua mitenkään tyylikkäästi vaan lähinnä lämpimästi varsinkin nyt syksyllä ja sopivan väljästi, ettei mikään vaate haittaa rentoa keskittymistä. Yhtään ei saa tulla kylmä, koska jäykistyä ei saa.

Jalassa kannattaa olla tukevat kengät, minulla on nykyään lenkkarit. Lippistä pidän, ettei aurinko häikäise tai itse asiassa se jäi tavaksi, kun ensimmäisessä viikkokisassa huomasin, että jännitin paljon vähemmän, kun en nähnyt liikaa ympärilleni vaan pystyin keskittymään siihen palloon. :) Hiuksetkin pysyy helpommin aisoissa.

Oma maila on ratagolfiin ihan välttämätön, aivan yhtä välttämätön kuin omat pallot. Alla kuvassa ovat pojan ja äidin maila.

Ratagolfissa käytetään putteri mailaa. Minun mailani oli alunperin liian pitkä ja lyhennytin sen pari viikkoa sitten. Lyhentämisen avulla pelaaminen helpottui selvästi, koska nyt mailaa ei tarvitse yrittää pitää liian alhaalta kiinni, se ei esim. takerru takkiin ja muutenkin asento parantui ja olo rentoutui selvästi.

Ihmettelin aikani miten sen olisi voinut lyhentää itse, mutta loppujen lopuksi lyhennyttäminen maksoi vain 10 euroa ja sain samalla entistä paremman oteosan mailaan. Kyllä tuo pojan mailan oteosakin on hyvä, mutta minulla on nyt jotenkin enemmän käsissä pysyvä ja onhan siinä punainen häivähdys. ;)

Mikä ratagolfissa on minusta parasta? Siinä tulee keskityttyä rauhallisesti, mutta täydellisesti johonkin, joka kadottaa takuulla mielestä tavanomaiset kuviot. Jokainen rata on haaste.

Minä en voi ajatella rataa kiertäessäni sitä, minkälainen tulos on tulossa. Joudun keskittymään vain siihen yhteen rataan kerralla: minkä pallon valitsen, mihin suuntaan lyön ja millä nopeudella, mistä kohdasta tämä rata lyötiinkään ja mihin suuntaan rata palloa yrittää viedä. Siinä on valtavasti pieniä asioita, jotka pistävät miettimään ja keskittymään juuri siihen hetkeen.

Keskittyminen on muuten yhteinen asia kahvakuulan nostamisen kanssa. Ilman kunnon keskittymistä minä ainakin voisin vaikka heilauttaa kuulan päähäni. Ei, ajatukset on pidettävä kasassa ja elettävä liikkeen mukana niin, että tekee asiat oikein.

Ratagolfissa pallot on suuri juttu, mutta niistä kerron sitten, kun saan kolme uutta palloa ja pojalle yhden pallon Ruotsista. Toivottavasti ne tulevat ensi viikolla.

Minun mielestäni ratagolfin pariin on aika vaikea löytää. Jos menee vaan radalle kokeilemaan, niin saa kyllä mailan ja yhden pallon, millä kiertää ratoja, mutta siinä ei saa ollenkaan aitoa kosketusta lajiin. Jos yhtään tekee mieli päästä jyvälle siitä, miten erilaista eri ratojen lyöminen on erilaisilla palloilla ja miten niitä lyödään, niin pitää nykäistä hihasta jotain kokenutta minigolfaajaa. Takuulla siellä on joku, joka oikeasti voi auttaa ja silloin aukeaa aivan uusi maailma.

Lisää joskus toisella kerralla. :)

Alimmassa kuvassa muuten on yksi aivan ehdottomista suosikkiradoistani. Ylimpien kuvien kalanruotoon minulla on vähän sellainen epätoivo-rakkaus suhde. :D

Did you like this? Share it:

2 Responses to “Pari sanaa ratagolfista”

  1. M says:

    Sinä todellakin paneudut lajiin upeasti. Määrätietoisuudellasi pääset varmasti pitkälle. Uskon ettet aio vastaisuudessa lähteä kisoihin vain osallistumaan. Kehitys näyttää tosi nopealta.

  2. Outi says:

    Hmm. Olet tainnut kurkata “kehityskäyräni”. On se hieno, mutta vielä hienompaa on se, miten hauskaa tuolla ratojen varrella on ja miten paljon sieltä saa poimittua jaksamista jokaiseen päivään. Näin tänään. :)
    Ja minulla on tosiaan tapana paneutua sellaiseen asiaan, josta todella pidän ja joka antaa paljon.

Leave a Reply

See also: