Kuuluuko crossfitiin kahvakuulatempaus ja -työntö?

Haluaisin tietää, että kuuluuko crossfitin joihinkin WODeihin tempaus tai työntö kahvakuulalla. Jäin pohdiskelemaan sitä vakavasti tämänpäiväisen crossfitin jälkeen, jossa kahvakuula oli todellakin pääosassa ja oma kuula mukana.

Mietin pitkään minkä kuulan otan mukaan, kun kaikki vaaleanpunaisesta keltaiseen olivat autossa, mutta arvelin, että saan vain yhden järkevästi kannettua crossfit saliin ylös alas rappuja ja repun ja tykötarpeiden kera. 12 kg oli tänään juuri oikea valinta.

Tämän päivän WOD oli nimeltään Death by… jotain. Täytyy yrittää etsiä mikä sen nimi on. Ideana oli tehdä kahden käden heilautus niin, että kuula nousee pohja ylöspäin sinne ylös asti ja kroppa suoristuu hyvin yläasennossa. Toistoja oli tarkoitus tehdä 150 ja ideana oli, että kuula olisi niin painava, että koko sarjaa ei mitenkään jaksa kerralla. Niin no, huilaukseksi oli tarjolla aina 5 burpeeta eli yleisliikettä. ;)

Kun minä en koskaan harrasta kahden käden heilautusta, niin tuo oli äkkiseltään sopivasti rankka juuri 12 kg:lla. Kyllä minä siitä tuossa tilanteessa yksittäisenä kertana tykkäsin ja tein tasan 150. Ja juu, kyllä kädet tärisi kotiin ajellessa ja takuulla tämä tuntuu lihaksissa huomenna ja huomisen jälkeenkin. :)

Mutta ne työntö ja tempaus. Tein pienet sarjat molempia ennen crossfitin alkua, kun aikaa sattui sopivasti olemaan ja jestas ne tuntui hyvältä. Siis tempauskaan ei tuntunut ollenkaan selässä!

Varsinaisen crossfit tunnin jälkeen kysyin ohjaajilta, että miten he tekevät työnnön ja tempauksen. Kävi ilmi, että vauhtipunnerruksenahan sitä kuulaa ylöspäin liikutetaan ja tempausta muistuttava liike oli niin, että kuula lasketaan lattialle ja kiskaistaan siitä suoraan kohti korkeuksia. Jaa’a.

Eikö crossfitiin kuulukaan osana varsinainen työntö ja tempaus? Minä luulin, että ne nimenomaan löytyisivät näiltä tunneilta. Onko kukaan teistä tehnyt perus kahvakuulaliikkeitä crossfitissä?

Niin ja siis minä en tee heilautusta suorin käsin edes poikkeustapauksessa vaan pidän kiinni vartalon lähellä pysyvästä heilautuksesta, koska se on äärettömän oleellinen asia, että tempaus ja rinnalleveto onnistuu tekniikaltaan hyvin. Muita kaikenlaisia liikkeitä teen kyllä mielelläni crossfitissä WODeissa ja tsemppaan ne takuulla täysillä – ja tykkään niistä sillä hetkellä, vaikka en niitä harkitsisikaan useampaa kertaa tekeväni.

Crossfit tarkoittaa minulle vaihtelevaa, monipuolista, hulluttelevaa liikkumista porukassa. Tälle todella oli tilausta. :) No, kärrynpyörää ja käsillä seisontaa pitää harjoitella salaa… ;)

Did you like this? Share it:

10 Responses to “Kuuluuko crossfitiin kahvakuulatempaus ja -työntö?”

 1. Teea says:

  Olisko niin, et he olisivat työnnössä ja tempauksessa yhdistäneet kaksi lajia tavallaan, eli tekevät painonnoston tekniikalla kuulilla raakatyönnön ja/tai raakatempauksen?

 2. Outi says:

  Varsin raakaa oli tekniikka ja sillä omalla tavallaan hyvin tehokastakin. Mutta haluaisin kyllä tietää, että tehdäänkö jossain muualla crossfitin yhteydessä varsinaista työntöä ja tempausta.

 3. Teea says:

  Täältä vois varmaan saada vastauksen http://www.crossfittampere.com/
  Olis tosi hauskaa kokeilla crossfitiä, mut tuo polvi ei kestä boksihyppyjä ja syväkyykkyjä :-(

 4. Outi says:

  Minä luulin, ettei minun polvet sanoisi hyvää kyykyistä, mutta enpä luule enää. Hyvin toimii! :)

 5. Titta says:

  Ainakaan mä en ole törmännyt crossfitissä mihinkään muuhun kahvakuulalla tehtävään liikkeeseen kuin tuohon kahden käden heilautukseen ylös asti. Tempausta ja työntöjä tehdään sitten tangolla.

 6. Outi says:

  Juu, tangolla tehdään sitten kaikkea. Sitä on tiedossa ensi tiistaina. En malttaisi enää odottaa. :D

 7. Taina says:

  Crossfit on kiinnostanut ja kauhistuttanut (!) jo kauan… Kirjoituksiesi innoittaman, ehkä pian uskaltaudun kokeilemaan?!

 8. Outi says:

  Taina, kannattaa kokeilla ihan ehdottomasti! Minä jo huolissani mietin, vaikka kurssi on vasta puolessa välissä, että miten saan järjestettyä yhden crossfit kerran sen jälkeisiin viikkoihin…
  Niin ja kyllä se kauhistutti ja tavallaan kauhistuttaa vieläkin, mutta hirvittävä hinku on silti saada sitä lisää. :)

 9. Terhi says:

  Oliko kyseessä amerikkalainen etuheilautus, jos oli niin me teemme sitä aika paljon ja nykyään se menee 24 kg kuulalla. Itse en pidä käsiä heilautusvaiheessa täysin suorana koska se ei tunnu minusta hyvältä, eikä kukaan ole siihen puuttunut. Tavallisia tempauksia teemme harvoin ja jotka eivät ole harrastaneet kahvakuulaa, niin tekniikan oppiminen on vaikeaa. Yleensä treeneissä on tempaus maasta, joka onkin liikkeenä räjähtävä ja tykkään myös siitä. Tempaus tangolla kyykyn kautta on itselleni todella vaikea ja itse en pidä siitä yhtään. Työntöjä kahvakuulalla olemme tehneet parissa treenissä kahdella kuulalla ja kuulien painot ovat olleet määrättynä tehtynä 16 kg. Siihen eivät voimat vielä riittäneet. Itse tulen kahvakuula puolelta ja aluksi pelkäsin tangolla tehtäviä liikkeitä mutta voimaa ja liikkuvuutta on tullut paljon.

 10. Outi says:

  24 kg kuulostaisi tosi kovalta 150 kertaa aivan ylös asti heilautuksen tekemiseen. :) Mutta juu, kyllähän kahden käden heilautus pienempinä sarjoina tai kun ei nosteta kohti kattoa menisi kovallakin painolla. Teen omissa kahvakuulatreeneissä yhden käden heilautusta 20 kg:n kuulalla.
  Minä en ole tehnyt tangolla juuri mitään ja hingun sitä oppia. Harmi, kun täälläpäin ei ole mitään painonnostokursseja.

Leave a Reply

See also: