Zumba-villitys räjähti ennätyslukemiin

Kiitos Pingu vinkistä, että Taloussanomissa Mika Mölsä kirjoitti eilen zumbasta. Pureskelen tätä vähän enemmän illalla tai jo ruokatunnilla, mutta tässä on ensin koko juttu:

“Koko Suomi tuntuu olevan zumba-huumassa.

Fanaattisimpien harrastajien mukaan mitään näin mukavaa ei ole koskaan keksitty. Toiset uskovat, että Kolumbiasta Yhdysvaltoihin jo vuosia sitten rantautunut, tanssiin perustuva ryhmäliikunta jää kausiflunssan kaltaiseksi ohimeneväksi ilmiöksi.

– Uuden lajin murtautuminen Suomen kokoisille markkinoille vaatii ensi sijassa mediahypetystä. Suuria markkinointipanostuksia ei tämän kokoiseen kylään kannata juuri tehdä, toimitusjohtaja ja päätoimittaja Ari Katajisto sanoo.

Kunto- ja liikuntalehtiä kustantavaa KF Lehtiä johtava Katajisto arvelee, että zumban imu kestää pari vuotta, mutta harrastajamäärät jäävät lopulta joihinkin tuhansiin.

Tavaramerkit
jyräävät

Zumba on tuorein esimerkki liikuntalajista, joka pyrkii erottumaan muista kilpailtaessa kuluttajien ajasta ja rahasta. Arviolta 400 000 saleilla käyvää naista – kyse on lähes yksinomaan naisista – ovat ryhmä, joka saa eurotkin liikkumaan.

Kuntosaleista pyritään luomaan brändejä, joissa on tarjolla pilvin pimein erilaisia lajeja.

Yleensä konseptit on suojattu rekisteröimällä ne tavaramerkeiksi. Kukaan ei enää harrasta jumppaa tai aerobiciä, sillä tarjolla on Bodypumpia, Bailatinoa, Method Putkistoa, Bhakti-joogaa, JamBailaa, Niaa, Balletonea ja ties mitä. Jopa Suomen Voimisteluliitto on rekisteröinyt useita lajeja tavaramerkeiksi, kuten FlowGymnastic, HydroBic ja JumppaStartti.

– Konseptit ovat niin asiakkaalle kuin kuntosalillekin selkeitä ja turvallisia. Molemmat tietävät, mikä sopii kenellekin ja mitä tarjotaan, kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksen SKY:n puheenjohtaja P-C Nordensved sanoo.

Ohjaajien määrä
viisinkertaistuu

Kuntosalien zumba on saanut hurjaa vetoapua TVShopin myymistä dvd-kiekoista. Iloinen meno ja juhlimiseen kutsuva “Let’s party” -tunnus ovat tuttuja sellaisillekin, jotka eivät ole koskaan kokeilleet ryhmäliikuntaa.

Konseptiliikunta kerää rahansa yleensä ohjaajien koulutusmaksuina, salilisensseinä ja dvd-tallenteina. Zumban parin päivän ohjaajakurssi maksaa noin 250 euroa. Useimmat liittyvät ohjaajaverkostoon, josta he maksavat vajaat parikymppiä kuussa.

Kaiken taustalla on amerikkalaisyhtiö Zumba Fitness LLC, jonka lajin luoja Alberto “Beto” Perez omistaa kumppaneidensa kanssa.

Suomessa ohjaajia on tällä hetkellä vajaa viisikymmentä, joista osa on hankkinut koulutuksensa ulkomailla. Määrä viisinkertaistuu parin kuukauden aikana, kun kolme läntisellä Uudellamaalla järjestettävää kurssia on pidetty.

– Kurssi myytiin loppuun jo ennen kuin sinne oikeastaan pystyi ilmoittautumaankaan, Johanna Hellgren kuntokeskus Balanssista Vihdin Nummelasta sanoo.”

Did you like this? Share it:

Leave a Reply

See also: