Treenijoulukalenterin luukku 10 Jukka Rajala

Hei kaikille! Nimeni on Jukka Rajala ja omistan yrityksen nimeltä CompactFit (www.compactfit.com). Osalle saatan olla tuttu kahvakuulapuolelta, joka onkin ollut yksi tärkeä osa harjoitteluhistoriaani lähes kymmenen vuotta. Muutamat kisatkin on tullut koluttua ja jonkin verran menestystä niistä kerrytettyä.

Viimeiset pari vuotta olen opiskellut ja käynyt monien eri ammattilaisten opeissa etsien erilaisia tapoja kehittää omaa fysiikkaa puhtaasti omalla kehonpainolla. Apuvälineistöön on kuulunut lähinnä voimistelurenkaat, nojapuut, kiipeilyköysi ja puolapuut, jotka tulisikin kuulua kuntosalien perusvarustukseen! Kahvakuulat ja levytanko ovat erinomaisia apuvälineitä näiden rinnalla.

Viimeisen kahden vuoden aikana olen tullut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että mitä enemmän tukeudutaan välineistöön, sen kauemmaksi ajaudutaan siitä, mitä harjoittelun tulisi olla ja kehittää. Onneksi nykytrendi on käyttää mahdollisimman paljon vapaita painoja, kuten kahvakuulia ja levytankoja. Itse veisin asian ja olen vienytkin, vielä astetta pidemmälle. Reilusti yli puolet ”harjoittelusta” on puhtaasti erilaista oman kehon liikuttamista. Loput tehdään levytangolla ja / tai kuulilla. Ajattelenkin asiaa enemmän itsensä kehittämisenä, kuin harjoitteluna.

Jos haluat valmiiksi pureskellut progressiot ja hyviä ideoita harjoitteluusi, tervetuloa Bodyweight Training –leireille, josta on tulossa ensi keväänä myös koulutusohjelma niille, jotka haluavat syventyä  tähän todenteolla.

Vaikka Youtube on pullollaan erilaisia videoita, olen aina ollut sitä mieltä, että yritä kehittää ajatukset omassa päässäsi (vaikka ne on 100% varmuudella jo keksitty!), jolloin joudut miettimään paljon syvällisemmin liikkeiden progressioita ym. Jos vain kopioit muiden tekemistä, on lopputulos yleensä parhaimmillaankin tyydyttävä.

Videolla esiteltävä liike on yksi liikeblokki, jota lähdin kehittelemään yksinkertaisesta sammakkoseisonta-asennosta.  Jos sammakkoseisonta (eng. Frog stand) ei ole tuttu, voit opetella sitä ensin omana harjoituksena. FS on enemmän tasapainoa, kuin voimaa vaativa liike. Yksinkertaisin tapa on istua syväkyykyssä, kädet lattialla, josta lähdet rauhallisesti nojaamaan eteenpäin. Kädet koukistuvat samalla kun nouset käsien ja päkiöiden varaan. Jalat tukevat käsiä vasten. Irrota ensin toinen jalka lattiasta ja sen jälkeen toinen. Jännitä käsillä kevyesti ulospäin jalkoja vasten ja jaloilla sisäänpäin käsiä vasten. Näin luot lisää jännitystä mm. keskivartalon lihaksiin ja saat asennosta tukevamman. Kun pysyt asennossa 5-10 sekuntia, olet valmis seuraavaan harjoitukseen:

Mukavaa Joulunodotusta kaikille ja nähdään ensi vuoden leireillä!

Treeniterveisin,

Jukka Rajala

CompactFit

*****************************************************************

Kiitos Jukka! Minä jo mietin etukäteen, että mitähän pääsen nyt opettelemaan ja kun näin videon, niin alkoi naurattaa. Nyt pääsee opettelemaan sammakkoseisontaa ja enemmän :) ja se on mainio juttu. Ihan loppupuolelle tuota videota en varmaan hurjallakaan harjottelulla uskaltaisi, mutta alku ja perus sammakkoseisonta, siinä on minun juttuni.

Bodyweight training on ehdottomasti sellainen minua kiinnostava suunta. Siihen suuntaan jo crossfitkin vie ja lisää tekee mieli oppia. Erityinen haaste siinä on varmasti se, että kyse ei ole vaan kunnon ja voiman kohottamisesta vaan liikkuvuus ja notkeus on oma osanta. Minä en ole notkea, joten haastetta on tiedossa.

Jukka sinut kuten  aika monet muutkin täältä kalenterista muistan mistäpä muusta kuin kahvakuulakisasta. Toivottavasti ensi vuoden puolella aikataulut osuu sopivasti ja pääsen kurssillesi. Takuulla en tule pääsemään helpolla, mutta kuka sitä nyt helpolla haluaisikaan. :) Ehkä olet nähnyt muitakin yhtä jäykkiä tapauksia kuin minä, joten en aio jänistää tässä asiassa. :)

Did you like this? Share it:

5 Responses to “Treenijoulukalenterin luukku 10 Jukka Rajala”

 1. Outi says:

  Jukka, jestas minkä treenaustempun annoitkaan! Tästä tuli nyt äiti – poika projekti, että kumpi onnistuu ensin ja siis ihan vaan tuossa ensimmäisessä versiossa videolta. :D Poika kyllä osaa pomppia äärettömän sammakkomaisesti ja se on iltakokeilun paras onnistuminen. :D
  No jaa, minä pysyn joitakin sekunteja ihan sammakkoseisonnassa, mutta totesin, että ehkä liukkaimmat juoksuhousut ei olekaan paras lähtökohta. Nämä treenit jatkuu huomenna. :)

 2. Jukka says:

  Todella mukava kuulla! Tämäntyylisten liikkeiden yksi oleellinen tekijä mielestäni onkin motivoida liikkumaan(koko perheen voimin!) ja tehdä totisesta puurtamisesta hauskaa.
  Naurun ja itkun raja on näissä jutuissa usein aika häilyvä! :)

  Tsemppiä treeneihin ja mukavaa Joulunodotusta!!

 3. Outi says:

  Me lyötiin pojan kanssa tuossa ennen saunaa kättä päälle, että jumppaillaankin yhdessä joka ilta. Poika itse asiassa kehitti siinä sivussa jo ihan oman liikkeen jumppapallolla. :)
  On se hämmästyttävää, miten tällaisilla asioilla saa oikeasti naurua elämään ja samalla koko kroppa saa erilaista liikettä.
  Aivan äärettömän suuri kiitos tästä vinkistä!

 4. [...] facebook sivuilta löydettynä. Aion muuten tehdä tämän tänään tai huomenna illalla samakkokävelyharjoituksien jälkeen. Olisin kokeillut jo keskiviikkona, mutta olen laittanut rullan liian hyvään [...]

 5. [...] on jumppapallokäsilläseisonta. Keksin sen ehkä viikko tai kaksi sitten, kun me harjoteltiin sammakkokävelyä. Se oli aika erikoista ja jumppapallolla oli helpompi tehdä [...]

Leave a Reply

See also: