Treenijoulukalenterin luukku 12 Marko Suomi

Kiitos Outille kun pyysit vieraskirjoittajaksi! Olen Marko Suomi, pitkän linjan kahvakuulaurheiluaktivisti ja bloggaaja. Blogini “Totuus löytyy raudasta” löytyy osoitteesta http://marksgs.wordpress.com. Pidän liikunnassa yksinkertaisista jutuista, joiden periaatteet opettelemalla voi edistää omaa ja vaikka seuran treenaajien terveyttä ja kuntoa monella tavalla. Yhtenä esimerkkinä on kahvakuulan nostaminen, joka perustuu ihan vaan painovoimaan :) Toinen erittäin tehokas terveyttä ja hyvinvointia ja palautumista edistävä asia on mobbaus eli liikkuvuusharjoittelu.

Alla on mobbauksen huoneentaulu. Printtaa se muistia virkistämään vaikka salin tai työpaikan seinään.

Mobbaus

Miksi mobbaus? Se on ilmaista, voitelee niveliä, kehittää kehontuntemusta, palauttaa raskaasta harjoittelusta ja rentouttaa kehoa.

Tee tämä rutiini joka aamu, aikaa menee ehkä 10min.

1. Taulussa on kaksi kohtaa, ensin perusliikkeet kaikille nivelille. Idea on että punaisella merkittyjä kuvioita voi tehdä lähes jokaisella nivelellä. Lähde vaikka ylhäältä alas, ja tee ensin muutama ympyrä ja sitten muutama kahdeksikko rauhallisesti. Mobbauksessa on tärkeää ettei koskaan puske kohti kipua vaan kiertää sen.

2. Koko kehon liikkeet. Isot linjat on kuvattu punaisilla kuvioilla. Idea on että teet liikkeet toisella kädellä tai molemmilla käsillä “vieden”, niin että koko keho seuraa perässä. Esim. ympyrässä kuvittele piirtäväsi todella suuri ympyrä ilmaan, jolloin yläosassa joudut hieman varvistamaan ja alaosassa joudut hieman kyykkäämään. Tee jokaista kuvioita pari toistoa ensin pienellä liikeradalla ja kasvata sitten.

Nämä kakkoskohdan jutut toimivat lämmittelyliikkeinäkin ennen treeniä. Niissä tulee koordinaatiota, pientä venytystä, kyykkäilyä ja varvistelua automaattisesta. Voit kokeilla myös tehdä niitä yhdellä jalalla seisten.

Peruskuvioiden avulla liikkeet on helppo muistaa, ei tarvitse miettiä että “miten joku yksityiskohta menikään”, kun muistaa että piti piirtää iso U -kuvio ilmaan.

Kuvioiden idean olen ottanut Frank Forencich:n kirjoista, joita suosittelen kaikille liikkeestä kiinnostuneille.

Lisää mobbauksesta mm. Pekka Taipaleen videolla:

T.Marko

Marko Suomi

********************************************************

Kiitos Marko! Tämä oli hyvä muistutus siitä, että kropasta pitää pitää huolta. Minä esimerkiksi innokkaana alottelijana sain olkapään pahaan jumiin ja jonkinasteisen kiertäjäkalvosimen tulehduksen aikaan kuulaa nostaen. Hups. Mutta just tämän tyyppisillä niveliä voitelevillä liikkeillä ne ongelmat poistui. Ikinä en enää aloita kuulatreeniä ilman sellaista käsien “kasilämmittelyä”, joka voitelee nimen omaan olkapäitä. Mobbaus toimii!

Minulta on kyselty, jos voisin pitää vaikka keppijumppaa työpaikalla. En ole oikein innostunut siitä, mutta nythän minä tajusin mitä pitää tehdä. Ei tarvita keppejä, eikä kummempia järjestelyjä, mutta mobbaamalla työpäivä paranee takuulla! Heti tänäänkö testaukseen? No perjantaina viimeistään.

Kiitos Marko siitä, että olet huikea inspiraatio koko kahvakuulakansalle joka Suomessa vaeltaa ja monelle muullekin. Meitä kahvakuula nostavia on jo monia, mutta ilman sinun panostustasi lajiin tilanne olisi aivan toinen.

Did you like this? Share it:

3 Responses to “Treenijoulukalenterin luukku 12 Marko Suomi”

  1. Marko Suomi says:

    Kiitos tästä vierailumahdollisuudesta, hauska idea!

  2. Outi says:

    Idea, joka poikii hurjasti uusia ideoita ja sitä inspiraatiota!
    Kiitos itsellesi mainiosta vinkistä. :)

Leave a Reply

See also: