Treenijoulukalenterin luukku 15 Kirsi Suomela, kahvakuulatempaus

Ihana kamala tempaus.

Kahvakuulalla tempaaminen ei ole vaikeaa. Mutta sen saa kyllä vaikeaksi liialla miettimisellä ja kuten ihmisillä monesti on tapana, väkisin tekemisellä. Unohdetaan helposti, että puoli voittoa on jo siinä, että malttaa ohjailla kuulaa,  jonka on saanut liikkeelle.

Rauhoittumisen lisäksi kehoittaisin miettimään, että miltä oma tempaaminen näyttää. Yleensä jo rauhoittuminen on auttanut siihen ettei tempaus ole enää sisällissota oman itsensä ja kuulan välillä.  Ottaisin tässä vaiheessa mukaan myös pehmeysajattelun. Vaikka kuulan kanssa pitää olla jämäkkä niin pitää olla myös pehmeä – oikeassa kohtaa. Tempauksen pitää mielestäni myös näyttää kauniilta. Jos joku asia tehdään kauniisti niin silloin siinä on mukana tyyneyttä ja tehokkuutta samaanaikaan eikä energiaa mene hukkaan.

Entä puristus? Puristatko kahvaa niin maan penteleesti ettei kuula vaan lennä seinään tai putoa omille varpailla kun otevoima loppuu? Kukaan ei kiellä puristamasta vaikka koko kylän voimin mutta se on rakkojen alku ja juuri. Nahka rullautuu kahvan alla ja lähtee lopulta irti. Lopeta se puristaminen. Ota pihtiote käyttöön. Roikuta kuulaa sormien varassa ja päästä kuula irti kämmenestä. Mikäli sormet ylettyvät sormilukkoon niin käytä, jos ei niin ei se haittaa.

Miten tämä kaikki sitten käytännössä tapahtuu? Tärkeää on se mitä tapahtuu kuulan lähtiessä ylhäältä alas.

Kun kuula tulee alas (se tulee kyllä, et tarvitse ajatella sen kummemmin mikä on ”optimaalinen kohta” tai muuta, se tulee aivan varmasti alas. Paitsi jos et päästä.) ota kuula kunnolla kiinni vasta hetki ennen lattialle putoamista. Tämä hetki voisi olla noin rinnan korkeuden ohittamisen jälkeen. Jousta hieman polvilla ettei kuula tule suorille jaloille alas. Muuten yleensä hyvä vauhti tyssää ja kuulan ylöslähettämiseksi joutuu tekemään ylimääräistä työtä. Mikäli olette nähneet moottorisahan käynnistämistä tempauksen yhteydessä niin silloin vauhti tai voimat ovat loppuneet. Välttäkää moottorisahaa kahvakuulaa nostaessa. Se ei edes näytä tempaukselta.

Heilauta reippaasti kuulaa takana jalkojen välissä. Päästä kuula rauhassa nousemaan suunnilleen rinnan korkeudelle ennen kuin alat tekemään kädellä juuri mitään. Samalla kannattaa painoa siirtää taaksepäin ikään kuin lennättäisit kuulaa ylös. Kun tunnet kuulan olevan painottomassa kohdassa niin ojennat napakasti kuulan suoralle kädelle ylös ja korvan viereen, jossa se ei liiku enää senttiäkään minnekään.

Ja siitä taas uudestaan alas. Rauhassa, pehmeästi. Repimättä, kiskomatta. Tekemättä yhtään mitään muuta kuin mitä tarvitsee.

Haasteen tempaukseen tuo se, että otetta ei voi saada lisää muuten kuin tempaamalla. Ja tekemällä raskaalla kuulalla heilautuksia (kuula on raskas silloin kun jaksat tehdä yhdellä kädellä kolmisenkymmentä heilautusta). Hapenottokyky kasvaa vaikka tekisit minuutin sarjoja per käsi. Toki niin että hengästyt. Kunnolla. Mutta otekestävyys ja käsien tottuminen tulee vain pitkillä sarjoilla. Mikäli kilpailet kahvakuulalla niin voit olla varma, että se mitä treenaat tapahtuu myös kisalavalla: jos teet lyhyitä sarjoja on kisasuorituksesikin lyhyt. Jos et käytä mangnesiumia et saa kunnollista kisatempaustakaan tehtyä. Olen huomannut, että jos ei mankkua ole käyttänyt ja sitä kokeilee niin helposti syytetään mankkua huonohkon tekniikan sijaan kun kädet ensin aukeavat. On selvää, että liukasta kahvaa on puristettava mutta mankutettua ei niinkään. Jos puristat niin kärsit jokatapauksessa.

Ei ole merkitystä sillä, oletko pieni vai iso ihminen tai kuulasi miten painava kokoosi nähden. Tempauksessa tekniikka ja kunto määräävät lopputuloksen. Tempaus on rankkaa kun sitä oikeasti alkaa tekemään ja kuulan paino on esimerkiksi naisilla 20 kiloa tai tahti nopea 16 kilolla. Ota haaste kuitenkin vastaan.

Tee neljä minuuttia rauhallisia toistoja vaihtaen kättä minuutin välein, sopivalla kuulalla. Kuulostele missä vaiheessa kuulaa kannattaa ohjailla enemmän tai vähemmän. Nauti isosta liikkeestä ja usko painovoimaan oman tekniikkasi lisäksi. Kohta huomaat että kahdeksan minuuttia menee puoliksi per käsi ja voitkin nopeuttaa tahtia. Tekniikka ei kuitenkaan saa muuttua hätiköimiseksi vaikka nopeutta tulisikin lisää.

Tulkoon Joulun rauha myös kahvakuulatempaukseesi!

Kirsi Suomela

http://www.youtube.com/user/melipoli1

Lift me Up Kettlebell Lifting Team

https://www.facebook.com/LiftMeUpKettlebellTeam

***************************************************************

Kirsi. Sinä kirjoitit juuri joulurauhan minun kahvakuulatempaukseeni. On monta syytä miksi minun tempauksessani tai siis pääni sisällä tempauksen aikana ei ole ollut rauhaa, joten nuo sanat oli tosiaan kuin minulle kirjoitettu.

Tänä iltana, kun sadat piparit on paistettu laitan painonnostokengät jalkaani, rannesuojat paikalleen ja seison siihen kuulakokoelmani viereen. Pari kynttilää on palamassa ja käyn vielä ajatuksella tekstisi läpi ja sen mitä tempauksessa tapahtuu. Ja tempaan – ajatuksella.

Kiitos Kirsi tästä treenijoulukalenterin luukusta, joka tulee olemaan minulle yksi useimmin luetuista. On mahtava tuntea niin päättäväinen, tehokas, nostamisesta nauttiva ja inspiroiva kuulannostaja kuin sinä ja onhan me kisattukin ihan vierekkäin. ;) Minä tietenkin omalla tasollani, mutta jokaisella on omat tavoitteensa. Toiselle se on maailmanmestaruus, toiselle aika paljon pienempi toistomäärä, mutta kaikille tavoitteena on itsensä voittaminen.

Voittajana on mahtava tuulettaa!

Voimanainen Kirsi Suomela

Did you like this? Share it:

3 Responses to “Treenijoulukalenterin luukku 15 Kirsi Suomela, kahvakuulatempaus”

  1. Outi says:

    Kirjoitin samantien facebookiin näin: “Ei hitsi, minä kirjoitin treenijoulukalenterin luukkuun, että tempaan illalla. Ei. Minähän tempaan nyt! Luukku aukesi ja kukaan ei kiellä ottamasta koko inspiraatiota vastaan heti.”

    Oho. Tämä on varmaan ensimmäinen aamutreenini kuulaa nostaen ikinä. :D Mutta eipä ainakaan aikataulut estä illasta!

  2. [...] perusta on kuitenkin aivan perus asioissa ja pehmeässä kuulan käsittelyssä. Ihan niin kuin Kirsi kirjoitti tempauksesta, siinä täytyy rauhottua, kuulan liikkeen täytyy näyttää kauniilta. Kun kuulan liike [...]

  3. [...] Treenijoulukalenterin luukku 15 Kirsi Suomela, kahvakuulatempaus Rauhassa, pehmeästi. Repimättä, kiskomatta. Tekemättä yhtään mitään muuta kuin mitä tarvitsee. [...]

Leave a Reply

See also: