Treenijoulukalenterin luukku 20 Mika Lehtonen, keskivartalo kuntoon

Inspiraatiota ja ideoita on tullut näiden kolmen vuoden aikana monilta ja Mika Lehtonen on yksi heistä, jolta halusin erityisesti pyytää liikuntavinkkiä. Mika nimittäin opetti minut juoksemaan tai siis hölkkäämään ja on sellainen järjen ääni ja tiedon lähde, jolle yhä uudestaan palaan. Mika toimi personal trainerinäni erityisesti silloin, kun minä halusin ensimmäisen kerran testata mihin rahkeet riittää eli selviääkö sohvaperuna zumbaohjaajakoulutuksesta hengissä. ;) Mutta annetaan siis Mikalle puheenvuoro:

LankkuvariaatioitaLankkuja eri variaatioina

Kehoa ajatellen terveellisessä liikunnassa on oleellista, että vartalon asento kyseessä olevaan liikuntamuotoon nähden optimaalinen (hyvä ryhti!). Tämä vaatii hyvän lihaskunnon varsinkin keskivartalon syvissä vatsa- ja selkälihaksissa. Näiden lihasten toimintakunnon ylläpito ja kehittäminen vaatii erikoisharjoitteita (katso erillisenä liitteenä illemmalla ja kuvista), joita tulisi tehdä säännöllisesti useita kertoja viikossa.

Ajallisesti näiden harjoitteiden tekemiseen ei mene kauan, joten kukaan meistä ei voi sanoa, että “on ollut kerta kaikkiaan niin kiirettä, että ei ole ehtinyt tekemään näitä”. Tämä harjoitus vei vain n. 10 minuuttia kerrallaan, ja sen voi tehdä missä vain, hotelissa, olohuoneen lattialla, työpaikan kahvihuoneessa yms. paikassa, siis ihan aikuisten oikeasti missä vain. Näitä harjoitteita varten ei myöskään tarvitse pukeutua erityistesti, vaan liikkeet voi tehdä vaikka kravatti kaulassa tai jakkupuku päällä. Liikkeiden tekeminen ei aiheuta kovinkaan suurta hengästymistä tai hikoilua.

LankkuvariaatioitaLankkuvariaatioita

Kilpaurheilijat, aktiiviset kuntoilijat tai vaikka ihan tavalliset ”painonhallitsijat” voivat vahvistaa näitä lihaksia sekä saada lisätehoa harjoitteluunsa tiettyjen erikoisvarusteiden avulla.

MBT-kengät ovat fysiologiset jalkineet, joissa jalkineen pohja on pyöreä ja pehmeä. Tämä aiheuttaa luonnollisen epätasapainon kehossa, ja tätä epätasapainoa keskivartalon lihaksen joutuvat korjaamaan ja ylläpitämään koko ajan seistessä ja liikkuessa. Näin keho tekee näitä ”erikoisharjoitteita” automaattisesti aina kun on jalkojen päällä, ilman että asiaa pitäisi mitenkään erityistesti ajatella. MBT-kenkien käyttö parantaa ryhtiä, vahvistaa keskivartaloa, tehostaa tärkeiden lihasten aktivaatiota kävellessä sekä vähentää kävelyn selkään, lonkkaan ja polviin kohdistavaa kuormitusta.

Toinen tehokas tapa saada lisätehoa harjoituksiin, on lisäpainoharjoittelu. Lisäpainoharjoittelussa on oleellista se, että lisäpainon määrä on korkeintaan 5% kehon painosta, ja että lisäpaino sijoitetaan tasaisesti kehoon kiinni ilman että se muuttaa kehon painopistettä. Power Wear -tuotteet ovat tämän tyyppisessä harjoittelussa loistava apuväline. Power Wear -tuotteiden avulla saat sopivan lisäkuormituksen liikkumiseen ilman, että lisäpaino hidastaa liikkumista tai muuttaa sitä biomekaanisesti jollain tavalla, siis lajivoimaa luonnollisesti esim. kävellen, juosten, pyöräillen tai hiihtäen. Lisäksi lisäpainon käyttö esim. kävelyssä lisää kehon energian kulutusta merkittävästi, eli 60 min kävely lisäpainon polttaa kaloreita huomattavasti enemmän kuin ilman lisäpainoa. Tämä on hyvä vinkki kaikille, joilla on tarkoituksena alentaa kehon painoa tehokkaasti ja turvallisesti.

*******************************************************************

Lankkuja, lankkuja! Siinä on yksi ihan ehdoton suosikkiliikkeeni, jota en ole jostain syystä missään muodossa joulukuussa tehnyt. Jopas jotakin, tämä tilanne täytyy korjata heti tänään eli vinkki pääsee heti toteutukseen ja käyn kaikki nuo vinkkiliikkeet läpi.

Kiitokset Mika sinulle tästä treenikalenterin luukusta ja kiitoksia paljosta muusta. Se hengissä selviäminen zumbaohjaajakoulutuksesta ei olisi onnistunut ilman osaavaa ja tsemppaavaa apua sekä ymmärrystä siitä miten liikkumisessa piti pelkän zumbaamisen lisäksi lähteä liikkeelle. Se oli ihka ensimmäinen kerta, kun minä liikuin tavoitetta kohti ja tein järjestelmällisesti työtä liikkuen itseni hyväksi. Oli muuten lisäpainoharjoittelukin käytössä, että ehdin riittävään kuntoon! :)

ps: Mikä siinä muuten on, että kaikkein vaikeimmat versiot noista lankkuliikkeistä ovat ne, jotka tehdään “selällään”?

Did you like this? Share it:

Leave a Reply

See also: