Treenijoulukalenterin luukku 23 Julius Repo, double under hyppynarulla

Morjes! Olen Julius, opiskelija ja toiminnallisen harjoittelun valmentaja Vaasassa. Oma treenitaustani on melko monipuolinen, mutta täysipäiväinen Crossfit -harjoittelu alkoi kesällä 2012.

Nyt tarkoituksena olisi opettaa teille perusteet tuplanaruhypyn suorittamiseen. Crossfit termein kyseessä on Double Under, joka toistuu useassa WOD:ssa (work out of the day). Liikesuoritus on melko haastava jo teknillisesti, mutta varsinkin silloin kun hyppynaruun tartutaan WOD:ssa, joka on jo vetänyt maitohapot liikkeelle ja väsymys painaa päälle.

Hyppynarun valinta on ensimmäinen askel. Naruja on paljon erilaisia, oma mieleinen naru löytyy vain koettamalla. Tuplahyppyihin paras naru on mielestäni laakeroitu ja ohut naru. Nettihuutokaupoista näitä löytyy nimellä ”speed rope”. Tässä kuva omasta melko kevyestä narustani, jolla tuplahypyt on paljon helpompia kuin painavilla tai liian kevyillä naruilla:

Kevyt hyppynaru

Kaikki lähtee mielestäni liikkeelle oikeaoppisesta rytmistä. Ranteilla annetaan narulle liikettä, ei koko kädellä. Yleisin virhe johon törmään, on että harjoittelijalla molemmat kädet kokonaisuudessaan tekevät aivan liian suurta liikerataa, sellaista ei tarvita. Ensinnäkin siksi että se kuluttaa paljon energiaa ja toiseksi että koordinointi on vaikeaa.  Lähde harjoittelemaan yksittäisiä hyppyjä tasajalkahypyllä maasta, harjoittele alusta asti itsellesi sopivalla rytmillä. Katse tulee pitää mielestäni yhdessä pisteessä, suoraa edessä. Mikäli katse hakeutuu jalkoihin, menee rytmi sekaisin.

Käytä maassa vain päkijät. Älä hypätessä koukista jalkoja taakse, vaan pidä jalat lähes suorina, pienelle koukistuksella. Jalkapöytä olisi hyvä osoittaa kokoajan ylös.

Kun tunnet että yksittäiset hypyt onnistuvat hyvin, ja tekniikka esimerkiksi peilistä katsottuna on hyvä, niin lähde hyppimään korkeammalle, mutta muista säilyttää rytmi. Tarkoituksena on edelleen pitää jalkapöytä kohti kattoa ja jalat eivät saa koukistua taakse. Tarkoituksena ei ole hypätä boksin päälle äärimmäisellä voimalla, vaan hieman korkeammalle kun aluksi hypittiin.

Kun hyppy alkaa olla mielestäsi saavuttaa hyvän tason, voidaan lähteä koittamaan tuplahyppyjä. Hyppy vaatii paljon mielenhallintaa ja ajatuksen käyttöä, Jalkojen ja käsien tekemän työn rytmi on paljonkin erilainen kuin perushypyissä, mutta silti tuplanaruunkin löytyy oikea rytmi. Oikean rytmin löytäminen onkin salaisuus tuplanaruhyppimisen jatkuvuudelle ilman että naru sotkeutuu jalkoihin.

Itselläni aikoinaan tätä harjoitellessa tuppasivat jalat karkaamaan ja koukistumaan taakse, myös rytmi oli hukassa. Tajuttuani pitää jalkapöydän kohti kattoa ja käyttäen ponnistuksessa päkijää alkoivat hypyt luonnistumaan.

Kokemukseni mukaan muutamia tärkeitä vinkkejä:

Jalat:

- Hyppy Suoraa ylös, ei sivuille.

- Tärkeää on ponnistaa päkijöillä korkealle, ja pitää jalat suorana alaspäin, mikäli kantapäät hakeutuvat pepun lähelle hypyn ollessa ylhäällä, osoittavat jalkapöydät yleensä eteenpäin ja naru luultavasti tyssää siihen.

Kädet:

- Sivuilla, ehkä jopa hieman edessä, olkapäät lähestulkoon paikallaan, kädet eivät saa karata taakse.

- Pyörimisliike tehdään ranteilla.

RYTMI!

- Erittäin tärkeä, rytmi normaalissa hypyssä, sen jälkeen lähdetään hakemaan korkeampaa pomppua säilyttäen rytmi.

- Vasta tämän jälkeen narun pyöritysrytmi tuplataan ja hyppykorkeus pidetään korkeana.

- Suuntaa katse johonkin tiettyyn pisteeseen, yleensä pään kallistaminen alas jalkoihin vaikeuttaa rytmin hallintaa.

Naru:

- Speed rope, mielestäni tällainen naru kuuluu jokaisen treenikassiin, loistava väline alkulämmittelyyn, vaikka eivät tuplanaruhypyt olisikaan ensimmäinen prioriteetti. Pitkäikäinen hyppynaru.

Tässä olivat mielestäni tärkeimmät asiat, jotka tulee huomioida tekniikkaa harjoitellessa. Internetistä löytyy paljon juttua double undersista, mm. Youtube on täynnä opetusvideoita, joita katsomalla oppiminen pään sisällä tapahtuu mielestäni hyvin. Tässä linkki youtubeen ja tekniikkavideoihin.

(Outi: Lisään tähän suoraan yhden, it’s all about rhythm and technique)

Tsemppiä kaikille harjoitteluun! Sieltä se tuplahyppy lähtee!

Terveisin,

Julius Repo

Julius piste repo at hotmail piste com

http://crossfitjulppe.blogspot.fi

******************************************************************

Kiitos Julius! Sinä olet aivan tuoreimpana kolmen vuoden listallani ihmisistä, jotka ovat todella inspiroineet minua liikkumaan ja tiedän takuuvarmasti, että inspiroit monia. :)

Ennen kuin alan hihkua sattumasta, että ostin hyppynarun juuri ennen kuin sain sinulta sähköpostissa tämän jutun, niin kerron, että sinä sait minut ylittämään yhden kynnyksen.

Seisoin sen matalimman boxin vieressä ja epäuskoisena mietin,  miltä näyttää, kun kaadun rähmälleni, katkaisen koipeni, tarvitsen ambulanssin jne. Epäuskon taisi huomata. ;) No tulit siihen, näytit, että näin vaan, hyppy ylöspäin ja tällä tavalla (selitit sen hienommin). Okei, se näytti jo mahdolliselta. Vedin henkeä heilautin käden kropan vieressä pariin kertaan – ja pomppasin. Se oli ensimmäinen boxjumpini!

Pieni hyppy koko elämänsa liikuntaa harrastaneiden ihmisten maailmassa, mutta suunnaton loikkaus askel askeleelta etenevälle.

Vetämäsi tunnit on aivan loistavia, loistavan rankkoja, täydellisen mahdollisia toisinaan mahdottomine liikkeineen ja sinne hinkuu uudestaan. Olet mainio inspiroija!

Hyppynaru on hauska lämmittelyvälineNiin tuo double under. Mikään ei pidätellyt minua eilen illalla kokeilemasta. ;)

Kädet ei pysyneet niin aisoissa kuin piti ja hypyt hyppelehti hauskanpidon kannalta, mutta naru oli jo sopivaksi lyhennetty. Kahta kertaa se ei pyörähtänyt, mutta sain kyllä ideasta kiinni.

Jo crossfit kurssilla pääsi sen makuun, että eri tavoilla hyppimällä saa lämmöt helposti ja hauskasti. Minä vain olen niin lyhyt, että sopivaa hyppynarua ei helposti ole saatavilla kaikissa treenipaikoissa ja siksi ajattelin hommata oman vakiovarusteeksi treenireppuun. :)

Did you like this? Share it:

One Response to “Treenijoulukalenterin luukku 23 Julius Repo, double under hyppynarulla”

  1. Outi says:

    Elixirin viikon parhaissa sporttivinkeissä on myös naruhyppelystä. :) http://aamulehti.elixir.fi/uutiset/viikon-parhaat-sporttivinkit-top-3-8/

Leave a Reply

See also: