CrossTraining Magazine ja Sanna Elorannan loistava artikkeli vartalon puolieroista ja asennonhallinnasta

Onpa konkreettinen ja todella aiheellinen artikkeli kehon tasapainoisuudesta ja puolieroista CrossTraining Magazinessa. Minähän ostin FitBody lehden joku aika sitten ja totesin, että CrossTraining voisi olla enemmän minun juttuni ja että haluan testata sen. Onneksi ostin, koska siinä on aivan loistava artikkeli juuri “minulle” ja uskon, että siinä on pureskeltavaa monelle.

Selkärangan asennonhallinta arjessa ja treenissä

Artikkeli lähtee kysymyksestä “vaikeuttavatko puolierot treeniäsi?” Sannan mukaan “todennäköinen syy puolieroille on lantion asennonhallinnan pettäminen treenissä ja arjessa”. Artikkelissa käydään läpi miten asennonhallinnan puutteet huomaa treenissä ja tulipa tuosta mieleeni, miten taiji tunnilla joskus vuosi sitten(?) otettiin keppi kiinni selkään ja tehtiin liikkeet sen kanssa. Tasapaino löytyi. Samoin teen seuraavalla kerralla kyykyt peilin edessä kepin kera ja mietin miten liike todella menee.

Lihastasapainon parantamiseen Sanna puhuu erityisesti lonkan koukistajalihasten auki pitämisestä. Siinä on varmasti suuri totuuden siemen tai ehkä kukkanen.

Mutta kyllä se otsake “Selkärangan asennonhallinta arjessa ja treenissä” pysäytti minut totaalisesti. Istuma-asento on äärettömän tärkeä asia istumatyötä tekevälle ja senhän minä kantapään kautta olen kokeillut.

Keväällä sain selän kurjaan kuntoon, kun vasen puoli kipeytyi totaalisesti. Etsin syytä treenaamisesta ja ammattilaisen käsittelyssä selästäni löytyi huomattavaa epätasapainoa. Yllättäen vasen puoli oli vahvempi kuin oikea ja jestas se oli jumissa. Kesällä tilanne helpotti, mutta syksyllä tilanne palasi rytinällä, kun kesäloma loppui. Tajusin ilman ulkopuolista apuakin, että nyt on jotain pahasti pielessä työpisteessä.

Kirjoitin täällä blogissakin, miten laskin työpöydän ihan alimpaan asentoon. Oli se homma ruuvata jalat yksi kerrallaan. :D Vaan kylläpä kannatti. Se säätäminen, keskittyminen hyvään istumiseen sekä todella tasapuolisesti tehtäviin treeniliikkeisiin on saanut selän kuntoon. Olen koko pitkän syksyn tehnyt kaiken selän ehdoilla, enkä aio sitä unohtaa tästä eteenpäinkään.

Rangan luonnollisten mitkien säilymistä kannattaa harjoitella arjessa kiinnittämällä huomiota istuma-asentoon. Tämä voi tuntua todella tylsältä ja turhalta, mutta on oleellinen asia. Istuessasi paino istuinkyhmyluiden päällä lantiosi on neutraaliasennossa ja koko rankasi asettuu sen päälle optimaalisesti. Tässä asennossa myös syvät lihakset pystyvät toimimaan tehokkaasti.

Oh boy miten totta onkaan, että istuma-asento on nykyihmiselle yksi tärkeimmistä selän vointiin vaikuttavista asioista. Pienellä asialla voi pilata selän, kuten yritin itse aktiivisesti tehdä tai itsensä voi pitää toiminta- ja treenikykyisenä. Mikä voisi olla turhauttavampaa kuin itse aiheutettu kisa- tai treenitauko silloin, kun tsemppi olisi muuten ollut totaalisesti kohdallaan.

Osui ja upposi ja luen Sannan artikkelin vielä moneen kertaan ja ajatuksella.

Luen kyllä muunkin lehden, koska CrossTraining magazinesta puuttuu se pakkelikerros, joka pisti jättämään FitBody lehden telineeseen, vaikka sielläkin olisi ollut pari kiinnostavaa juttua. :)

CrossTraining magazine

Did you like this? Share it:

Leave a Reply

See also: