Penkkipunnerrus penkkipunnerruslaitteella vai tangolla?

Elixirissä on usein hyviä pikkujuttuja ja liikuntavinkkejä, mutta nyt meni naama mietteliäästi ruttuun.

Penkkipunnerrus kehittää koko ylävartaloa, mutta erityisesti rintalihaksia.

Penkkipunnerruslaite on turvallinen vaihtoehto tangolle ja vapaapainoille.

Jaa’a. Nyt en sano, etteikö penkkipunnerruslaite olisi varmasti hyvä kuntosalilaite muiden laitteiden joukossa, mutta minulla on mielessäni kaksi asiaa:

1. Olen aivan koukussa penkkipunnerrukseen vapailla painoilla, mutta laitteessa se ihastus olisi mennyt ihan ohi.

2. Lyhyenä ihmisenä suhtaudun kuntosalilaitteisiin aina varovasti, koska sana “säädä” ei yleensä yllä minun kokoluokkaani tai sanotaan pituusluokkaan.

Vapaat painot vai kuntosalilaite?

Minun suuntautumiseni on selvä, mutta olen oikeasti miettinyt sitä, että miten vaikeasti tai vähän tavallisia kuntosalilla kävijöitä ohjataan vapaiden painojen pariin. Kai se on vaan helpompaa sanoa, että mene ja tee noita liikkeitä tuolla hienoissa laitteissa. Se on turvallista ja tehokasta. Vapailla painoilla liikkeet taas tarvitsee paljon enemmän ohjausta, opastusta ja hyvää tekniikka.

Mutta eikö vapailla painoilla saavuta enemmän? Siinä on yhtä aikaa erilaista kehon koordinaatiota, tasapainoa, hallintaa ja sitten sitä voiman tuottoa. Ihan henkilökohtaisesti koen sen niin, että jokainen liike vaatii päätä ja silloin se tekeminen ei tylsistytä. Minulle ainakin pelkissä laitteissa istuminen tekee sellaisen efektin, että ei sitä jaksa junnata. (Tosin en muutenkaan malta pysyä pitkään paikallani.)

Vapaat painot ja kuntosalilaitteet – hyvä, että on vaihtoehtoja. Ihmisestä ja elämäntilanteesta riippuen valinnat varmasti vaihtelee, mutta se valinnan mahdollisuus pitäisi olla.

Riittääkö kuntosalilaitteiden säädöt pitkille ja pätkille?

Minä olen erittäin lyhyt. Piste. Harvassa on ne kuntosalilaitteet, jotka ottaa näin lyhyen ihmisen kaikessa huomioon. Jos sitten teet jotain liikettä ja ote on hieman väärässä kohdassa, niin siinä on aidosti vaarassa rikkoa itsensä.

Vapaat painot on olleet minulle vapautus, koska silloin ei tarvitse säätää ja tehdä sitä joka laitteen kohdalla aina. Vapaat painot, vaikka sitten penkkipunnerruksessa tangon tuominen oikeaan kohtaan on helpompaa, vaikka vaatii tiedon siitä miten se tehdään.

Olisi tosi mielenkiintoista kuulla, että onko hyvin pitkillä ihmisillä samaa ongelmaa, että säädöt ei riitä.

En tiedä miten tuossa penkkipunnerruslaitteessa säädöt olisivat riittäneet, mutta heti vaan särähti korvaan se “säädä oikealle korkeudelle” vai miten siinä sanottiinkaan.

Kunhan kipeänä paikallaan pysyen ja pitkästyen pohdiskelen. :)

Did you like this? Share it:

8 Responses to “Penkkipunnerrus penkkipunnerruslaitteella vai tangolla?”

 1. Pumpumkatti says:

  Mun mielestä penkkipunnerrus on sitä, mitä tehdään vapailla painoilla ja se laite on vain joku rintalihaslaite – ei sitä voi kutsua nimellä penkkipunnerrus!
  Myös laitteilla tehdessä pitää osata tehdä oikein ja tietää itselle oikeat säädöt, sillä jos ne on pielessä niin laitteessakin voi rikkoa itsensä. Mulla on usein vaikeuksia löytää laitteissa niitä oikeita säätöjä, vaikka olen keskimittainen.
  Vapaat painot rules!

 2. Terhi says:

  Olen joskus yrittänyt käydä kuntosalilla eli laitteissa mutta eivät olleet mun juttu. Mä jotenkin jämähdin niihin, enkä saanut mitään aikaiseksi. Vapaiden painojen parissa olen nyt touhunnut melkein vuoden ja on yllättänyt positiivisesti kuinka tehokasta se on. Voima ja liikkuvuus ovat parantuneet nopeasti vaikka tekisin mielummin treenit kahvakuulilla mutta levypainot ovat kehittäneet minua aivan mielettömästi. Itsenäisesti en tee treenejä vaan CrossFit salilla, jossa on valmentajat neuvomassa ja varmistamassa turvallisen suorituksen. En ole vielä aivan sinut tangon kanssa ja myönnän että se on hiukan pelottavaa mutta olen todella paljon nauttinut ja on ollut mielenkiintoista seurata omaa kehittymistä :)

 3. Outi says:

  Pumpumkatti tuo oli jotenkin lohduttava tieto, että normaalimittaisenakaan ne säädöt ei ole ihan helppo juttu eli vapaat painot tosiaan rules!
  Ja Terhi, minä niin odotan myös sitä, että saan nähdä miten tulokset paranee. :) Minäkään en ihan omin päin liikkeitä tee vaan saan salilla apuja ja tosiaan jo tällä viikolla nostin painoja ohjelman mukaan.

 4. Teea says:

  Ehdottomasti vapaat painot!

 5. Rahkamuija says:

  Vapaat painot tietenkin! Mun viha laitteita kohtaan saa jo lähes naurettavat mittasuhteet, mutta en vain tule niiden kanssa toimeen. Tavallinen tanko on kaikkialla samanlainen, mutta rintalihaslaite on joka paikassa erilainen ja eri säädöillä, joten on helppo valita, mikä on tumpelon vaihtoehto!

 6. Outi says:

  Tavallisissa tangoissa ei tosiaan paljon ole eroja. :)

 7. Elinainen says:

  Ah vapaat painot! Mutta se tekniikka korostuu niissä erittäin paljon. Kyllä meidät ihmiset on vaan tehty treenaa vapailla painoilla eikä laitteissa.:D

 8. Outi says:

  Minä uskon teitä jokaista ja onnessani intoilen, että huomenna pääsen salille. :D
  …koputtaa puuta ja päätä, että huomenna on terve olo…

Leave a Reply

See also: