Zumba®

Zumba® on tanssillista liikuntaa latinalaisilla mausteilla. Minulle (ja monelle muulle) se on ääretöntä hauskanpitoa, jossa ei tajuakaan liikkuvansa aivan äärettömillä tehoilla. Tai tajuaa sen sitten jossain vaiheessa, jos alkaa esimerkiksi seuraamaan sykemittarilla menoa ja kalorinkulutusta.

Zumba® sopii kaiken kuntoisille ja ikäisille ihmisille. Se ei vaadi tanssiosaamista tai vaativien askelkuvioiden hallitsemista. Moni joka on aerobic tunnilla kokenut putoavansa kärryiltä, huomaakin zumbatunnilla pysyvänsä hyvin mukana. Tyyliä ja tapaa zumbata on yhtä monta kuin on zumbaajaakin, joten ei tarvitse yhtään miettiä sitä, että miltä se minun zumbaamiseni näyttää. Aivan ensimmäiset kerrat saattaa mennä osin ihmetellessä, että mitä tämä oikein on, mutta kyllä zumba vie pian mukanaan ja lantiokin alkaa keinahtaa entistä helpommin.

Liikkeet sisältävät erilaisia askelia, vartalon monipuolista käyttämistä ja esimerkiksi käsiliikkeitä. Mitä enemmän zumbaa harrastaa tai jos pohjana on jo tanssiosaamista, niin sitä tehokkaammin liikkeissä voi käyttää vartaloaan. On zumbaajasta itsestään kiinni miten paljon zumbasta ottaa irti. Polvi voi nousta aina korkeammalle, lantio pyöriä enemmän ja enemmän sekä kädet tehostaa tekemistä. Aina voi tehdä enemmän ja hiki zumbassa virtaa takuulla.

Zumba tunti rakentuu niin, että alkulämmittelyn jälkeen välillä mennään kovempaa ja jotkin kappaleet ovat rauhallisempia. Sama tahti ei ole koko aikaa käytössä vaan tarkoituksena onkin saada sykkeeseen vaihtelua. Siinä on osa zumban taikaa kunnon kohottamisen mielessä.

Zumbassa on aivan suunnattoman loistavaa se, että se antaa täysin liikuntaa harrastamattomalle ja huonokuntoisellekin henkilölle mahdollisuuden aloittaa liikkumisen riemastuttavalla tavalla. Zumba on usein se aivan ensimmäinen laji, jonka avulla lähdetään liikkeelle. Se tarjoaa mahdollisuuden nostaa kuntoa ja laskea kynnystä muiden liikuntalajien kokeilemiseen.

Let’s Zumba! Eli eipä hauskempaa liikuntamuotoa juuri löydy.

Outi Parkatti 7.8.2010

Tärkein zumbamaailman linkki: www.zumba.com