Kahvakuula

(Lisäksi blogissa esim. 16.10.2010: Kahvakuulailun sanastoa, 16.11.2010: Kahvakuulan kahvan mankkaus ja vähän hiontakin)

Kahvakuula, englanniksi kettlebell ja toiselta nimeltään myös girya on metallinen kuula, johon on lisätty kahva. Alunperin kahvakuula on lähtöisin Venäjältä ja siellä se on ollut erityisesti voimailulajien harrastajien käytössä. Venäjällä on myös pitkään harrastettu kilpailutoimintaa kahvakuulan nostossa eli girevoissa. Nykyään kilpailuja järjestetään ympäri maailmaa. Girevoy sportin MM -kisat olivat Suomessa 12-14.11.2010 ja Suomen joukkue otti sieltä 12 mitalia.

Kahvakuula kuulostaa ja onkin lähtökohtaisesti erityisesti miesten harrastama laji, mutta nykyään sitä harrastavat paljon myös naiset. Siispä minäkin törmäsin ajatukseen Citymarketin urheiluosastolla useaan kertaan. Siellä niitä herkullisen karkin värisiä kahvakuulia oli rivissä ja oli jossain rivissä myös karumman näköisiä metallisia kahvakuulia. Myös Duudsonitkin olivat kantaneet kortensa kekoon 8 kg:n isäntä ja 4 kg:n emäntä kuulillaan. Mukaan tarttui lopulta eräällä kerralla keltainen 7,5 kg:n muovikuula ja vaikka se ei täytä kahvakuulaharrastajan tarpeita, niin koukkuun se muovikuula minut sai.

Kahvakuula ei ole vain painavan kuulan nostelua sinne tänne. Se on erittäin paljon tekniikkaan perustuva laji, jossa erilaiset nostot tehdään käyttäen hyväksi jalkoja ja koko kehoa. Liikkeitä löytyy moneen lähtöön, mutta kaikessa kahvakuulailussa tärkeintä on oikea tekniikka ja ennen harjoittelua tehtävä hyvä lämmittely. Lisäksi kahvakuulan harrastaminen on ehdottomasti parhaimmillaan silloin, kun kahvakuulailija harrastaa myös muunlaista liikuntaa. Esimerkiksi lenkkeily, pyöräily ja toisaalta liikkuvuutta ja venyttelyä sisältävä harjoittelu sopivat hyvin kahvakuulaharrastajalle.

Perus kahvakuulaliikkeitä ovat esimerkiksi heilautus, rinnalleveto, työntö ja tempaus. Liikkeistä löytyy hyvä aloittelijan opas Kahvakuula ry:n sivuilta. Liikkeitä voi harjoitella oppaan sekä youtube videoiden avulla. Ohjattua kahvakuulaharjoittelua löytyy lähes jokaisesta kaupungista, kun hieman tekee etsiväntyötä siitä, että mistä ne tunnit löytyvät. Myös kirjoja ja dvd:itä löytyy tiedonhankintaan.

Kahvakuulan harrastamista aloittaessa kannattaa edetä maltillisesti, koska kahvakuula todella haastaa koko kehon. Lyhytkin harjoittelu on tehokasta. Tekniikan oppimiseen kannattaa panostaa heti alussa.

Matkalla kahvakuulailun maailmaan,

Outi Parkatti 7.8.2010