Etusivu  |  Lehdet  |  Maanantaijutut  |  Keskustelu  |  Kilpailu  |  Sarjakuva  |  Kissablogi  |  Extraa  |  Sivukartta  |  Bannerit  |  Linkit
y
Kissanpäiviä ja Koiranunta

Ruokinta

Huom. Linkkilista lemmikkiruokien valmistajien sivuille ym.

Ruokinnan teemanumero K&K 7/2006 Mukana esimerkiksi kuivaruuat, sekaruokinta ja barf
Onko lemmikilläsi ylipainoa? 6.11.2006
Seison kaupassa lemmikkiruokahyllyn edessä...11.9.2006


Maanantaijuttu 6.11.2006

Onko lemmikkisi ylipainoinen?


Mitä riskejä ylipainosta seuraa?
Miten se hoikistuminen tapahtuu?
Ruuasta
Jokainen lemmikki on yksilö

Aika moni voi vastata otsikon kysymykseen, että “kyllä lemmikkini on ylipainoinen”. Noin kolmannes suomalaisista kissoista ja koirista on nimittäin ylipainoisia. Painon kertyminen on riski lemmikin terveydelle aivan samalla tavalla kuin painon kertyminen on riski ihmiselle.

Kestävä totuus on, että lemmikinkin pitäisi syödä sen verran kuin kuluttaa. Osa ylipainoisista lemmikeistä saa ylipainonsa jonkin sairauden tai lääkityksen sivuvaikutuksena, mutta suurimmalla osalla se kertyy liiasta ravinnon saannista. Ei tosin pelkästä liiasta ravinnosta, vaan ylipainoisuus kertoo liian vähästä liikunnasta.

Mitä riskejä ylipainosta seuraa?

Ajattele, että pukisit koirasi ylle liivin, johon olisi ommeltu paljon taskuja ja taskut täytetty vaikkapa hiekkapainoilla. Koiran olotila olisi kokonaisuudessaan raskas. Lenkillä sen jalkoja saattaisi alkaa särkeä ja tulisi huomattavasti kuumempi kuin ilman lisäpainoa. Kenties osa tavallisen lenkin varrella touhuttavista leikeistä jäisi kokonaan leikkimättä, koska ystäväsi ei yksinkertaisesti jaksaisi.

Ylipaino rasittaa huomattavasti lemmikin niveliä, jotka kuluvat muutenkin iän mukaa. Sairaudet joista esimerkkinä voisi mainita siveltulehdukset, jotka kevyemmillä lemmikeillä menisivät nopeammin ohi, vaivaavat painavaa lemmikkiä pidempään. Diabetes eli sokeritauti on mahdollinen seuraus myös lemmikillä ja turkki on huonommassa kunnossa, sydänsairauksien riskit ovat suuremmat ja esimerkiksi nukutusten riskit ovat suuremmat. Siinä on monta syytä pitää lemmikki hoikassa kunnossa tai laihduttaa terveelliseen painoon.

Miten se hoikistuminen tapahtuu?

Lemmikin ylipaino on sekä helppo että vaikea poistettava. Jos lemmikin ruokavalio ja liikunnan määrä tarkistetaan sopivaksi, niin laihtuminen alkaa välittömästi. Mitään rajua painonpudotusta ei ruuan vähentämisellä saa tehdä, koska se taas olisi vaarallista lemmikin terveyden kannalta.

Niin ja ne herkkupalat. Ylipainoiselle lemmikille herkkupalat ovat paha asia. Herkkupaloista ei yleensä tiedä minkä verran niistä energiaa saa, eikä niiden ravintosisältö ole aina lemmikille sopiva. Ruuantähteiden ja herkkupalojen yhdistelmällä ylipainoinen lemmikki tuskin laihtuu.

Lemmikin laihtuminen on kiinni omistajan käyttäytymisestä. Kun omistaja muuttaa omia tapojaan, niin laihtumista seuraa varmasti. Jos taas omistaja ei pääse omista tavoistaan irti, niin tilanne pysyy entisellään.

Ruuasta

Laihduttaminen erityisesti hyvin ylipainoisen lemmikin kohdalla kannattaa aloittaa lääkäärin vastaanotolta. Lääkäri kertoo minkä verran lemmikin pitäisi painaa, millä tahdilla laihtumisen tulisi tapahtua ja mitä pitää ottaa huomioon ruokavaliossa.

Vähäenergisemmistä valmisruuista on tarjolla useita vaihtoehtoja. Valmisruuissa on se hyvä puoli, että jos niiden annostusta seuraa, niin lemmikki saa ruuasta välttämättömät ravinteensa. Valmisruuat eivät kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto. Esimerkiksi BARF- ruokinnassa on kuitenkin oltava varma siitä, että omat taidot riittävät sopivan ravinnon suunnitteluun.

Jokainen lemmikki on yksilö

Sara

Säännöllinen ruokailurytmi ja omistajan käyttäytymisen muuttuminen yhdessä tarkan ruokavalion kanssa on lähtökohta laihtumiselle, mutta silti laihtumisessa on eroja. Yksi lemmikki on herkempi lihomaan kuin toinen ja muulla lemmikin terveydelläkin on merkitystä.

Oma Sara sileäkarvainen noutajani on nyt 10 -vuotias, eivätkä sen nivelet kestä läheskään samaa määrää liikuntaa kuin ennen. Ei enää pallon heittelyä tai rajuja etsintäleikkejä pihassa ja pitkiä lenkkejä. Saran paino on noussut aina herkästi ja nyt tasapainottelu on entistä vaikeampaa. Vaikeuksista huolimatta painonhallinta on nyt tärkein Saran terveyden hoitotoimenpide.

Onnea matkaan kaikille teille muillekin, jotka teette työtä lemmikkinne painon hallitsemiseksi. Vaivannäkö palkitaan varmasti - pidempänä ja onnellisempana lemmikin elämänä.
Maanantaijuttu 11.9.

Seison kaupassa lemmikkiruokahyllyn edessä...

Nirppanokkailija vai ahmatti?

Se koostumus
Sopiva ruokapussi

Millä perusteella teillä valitaan lemmikeille ostettava ruoka? Onko tärkeää, että se on koostumukseltaan juuri oikeanlaista vai sanelevatko kenties lemmikin makuhermot mukaan tarttuvan ruokapussin värin ja laadun? Ajatellaan nyt lähinnä kuivaruokaa, joka on oleellinen osa lemmikkien ruokintaa ja joku toinen kerta mitä kaikkea muuta ruokavalioihin kuuluu.

Ei ole aivan helppoa löytää ruokaviidakosta juuri sitä oikeaa ruokaa, joka saisi turkin parhaiten hohtamaan ja elämän eniten hymyilemään. Jos päättää lukea pussien kyljistä ruokien koostumuksia, niin monissa se on hyvin samankaltainen. Miten ostaja osaa varmasti tietää, että olisiko muutaman prosentin muutos jossain aineessa hyväksi vai ei niin hyväksi omalle lemmikilleen. Ja mikä olisi järkevä ostos omaa kukkaroaan ajatellen? Onko ostettava kalleinta laatua vai onko jokin edullisempi aivan yhtä toimivaa? Siinä sitä on jo kysymystä kerrakseen.

Nirppanokkailija vai ahmatti?

Koostumuksesta viis, mutta paljon löytyy niitä lemmikkejä, joille ei mikä tahansa ruoka maistu. Esimerkiksi vanheneva koira saattaa kieltäytyä täysin, jos kuppiin ilmestyy väärää merkkiä. Ruuan pitää olla juuri oikean kokoisia papuja ja ruokapussin mahdollisimman tuore. Nirppanokkailijalle on turha ostaa suurta säkillistä ruokaa, koska hänen mielestään ruoka voi olla pilaantunutta jo siinä vaiheessa, kun pussi on puolillaan.

Nirppanokkailijan elämä etenee hyvillä raiteilla ainakin siihen asti, kun sen oikean ruuan “koostumus on nyt muutettu entistä herkullisemmaksi”. Siinä vaiheessa ei omistajaa aina hymyilytä.

Ahmatti taas rouskuttaa ruokiaan joko hyvällä halulla tai käsittämättömän hyvällä halulla. Ahmattikin maistaa ruokien eron ja voisi syödä sitä herkullisinta laatua todella paljon ja salaakin. Se on sekä hyvä, että huono asia, kun vertaa ruokahalua nirppanokkailijan ruokahaluun. Ahmatin omistajan tehtävä pitää huolta lemmikkinsä linjoista. Siihenkin ongelmaan osaratkaisuna ovat kuivaruuat, jotka on tarkoitettu lihomaan taipuvaisille ystäville. Laihdutus on monille päivän sana ja täytyy ollakin, että pulskahkojen lemmikkien jalat ja nivelet kestävät mahdollisimman pitkään.

Se koostumus

Lammasta, riisiä, kanaa, vitamiineja, ... Ruokien kehitykseen käytetään käsittämättömän paljon rahaa, joten sillä on varmasti merkitystä ja eläimet voivat varmasti sen avulla nykyään paremmin kuin ennen. Vai voivatko? Kuinka tavallinen lemmikkiharrastaja voi arvioida asiaa?

Ruokaviidakossa täytyy kuunnella muiden kokemuksia ja kasvattaja varmasti osaa sanoa, mitä ruokaa hän lemmikille suosittelisi. Lemmikkitarvikeliikkeissä myyjillä on avainpaikka kuulemassa, mitkä ruuat tuntuvat maistuvan ja mitkä taas eivät niin hyvin. Heidän kokemuksensa ohjaa monia ruokakokeiluja.

Eri rodun harrastajilla on vielä hieman erilainen tuntuma siihen, mikä kyseiselle rodulle olisi parasta. Esimerkiksi suurilla ja nopeasti kasvavilla koiraroduilla ruokavalio on äärettömän tärkeässä asemassa, että kehittyminen tapahtuisi parhaissa mahdollisissa olosuhteissa.

Tosiasia on, että uuden ja pidempiaikaisenkin harrastajan valinnat ovat välillä vaakakupissa ja sitä miettii, että pitäisikö kokeilla jotain uutta vai pitäytyä jo valitussa ruuassa. Tuoteselostus ei silloin ole kuin pieni osa sitä valintaa, eikä siihen läheskään aina tule paneuduttua. Vähäiset erot koostumuksessa aiheuttavat enemmän hämmennystä kuin selvän vertailukohdan.

Sopiva ruokapussi

Kun kaupasta sitten kannetaan kotiin se sopiva pussi, jota kissa puskee heti eteisessä tai koira nuuskii häntää heiluttaen, voi omistaja huokaista helpotuksesta. Valinta tuli tehtyä omien tai muiden kokemusten avulla, mainosten avustamana tai sitten ei, sekä hyvässä uskossa, että tätä meillä varmasti syödään.

Itselläni on kokemusta sekä ahmatista, että nirsoilijasta eli cockerista ja sileäkarvaisesta noutajasta ja suursyömäri siperiankissoista sekä pieniruokaisesta kuriilien bobtailista. Ruuan valintaa ei helpota, että ne molemmat ääripäät löytyvät ruokakupin ääreltä, mutta aina jokin kultainen keskitie löytyy.

Bon appétit rakkaat lemmikit. Kyllä teille kelpaa raahata säkkitolkulla ruokaa ja aina sieltä se sopiva laatu löytyy – tavalla tai toisella.Juttuarkisto

Juttuarkisto kasvaa viikko viikolta ja kuukausi kuukaudelta.

Uusi maanantaijuttu ilmestyy lähes joka maanantai. Jos samalla viikolla tai lähipäivinä ilmestyy lehti, niin silloin saa maanantaijuttu odottaa seuraavaan viikkoon.

Nämä tekstit ovat vain osa asian käsittelyä, joten jatketaan keskustelua foorumilla. Useammasta mielipiteestä ja ajatuksesta kehittyy kenties se kultajyvä, josta löytyy ratkaisu omaan ongelmaan tai kysymykseen.

Jutut on kirjoittanut Outi Parkatti, ellei toisin mainita. Copyright © 2006- Ideametsä

Kaikki jutut hakemistona

Lemmikin hankinta

Ruokinta

Yleisesti lemmikin hoidosta

Terveys

Harrastukset

Ihmisen tärkeä ystävä

Lemmikkinä yhteiskunnassa

Muuta
lauta

Sivukartta    Mediakortti    Toimitus    Toimintaperiaate
Copyright © 2006 Ideametsä