Avoimesti laatu kuntoon vai luudalla maton alle

Posted on May 23rd, 2013 | by Outi |

Ei takuulla ole olemassa yritystä tai organisaatiota, missä ei olisi laatuongelmia milloin enemmän ja toisinaan taas vähemmän. Se on kaikille yhteistä, mutta se miten ongelmia hoidetaan vaihtelee valtavasti.

Kyse on paljon kulttuurista. Halutaanko ongelmat nähdä vai ei. Entäs jos kääntäisin nyt selkäni, niin tämä työpäivä sujuu leppoisammin. Juu, sujuuhan se, mutta miten on huomenna, viikon kuluttua, kuukauden päästä tai vaikka vuoden kuluttua. Mikään ei laatutyössä ole turhauttavampaa kuin vanhojen sotkujen setviminen.

Ehkä se luuta kannatta rasauttaa poikki ja ottaa ihan eri lähestymistapa. Valinta ei vaan ole yksilöstä kiinni vaan isommin organisaatiosta, vaikka muutosta entiseen ei tule, jos jokainen ihminen ei itse muutu.

Törmäsin Otavamedian vanhaan blogikirjoitukseen: Mukavaa ja mielihyvää. Siinä on aika mainio ja siis avoin ja rohkea esimerkki.

Yhdysvaltalainen Domino’s Pizza -ravintolaketju sai nettikeskusteluissa haukkuja pizzojen huonosta laadusta. Sen sijaan, että yritys olisi lähtenyt ajojahtiin ja sensurointiyrityksiin, se tunnusti ongelman, pyysi anteeksi ja lupasi korjata tilanteen. He kutsuivat pahimmat kritisoijat seuraamaan uuden täydellisen pizzan valmistamista ja jakoivat tapahtuman netissä. Tempaus poiki valtavasti positiivista julkisuutta.

No aivan takuulla poiki positiivisuutta, koska Domino’s Pizza ja siis ihmiset henkilökohtaisesti pistivät itsensä likoon. Ei tuollainen ole helppo ratkaisu kenellekään, mutta jos kulttuuri kehitetään avoimeksi, niin ei tarvitse miettiä otetaanko luuta esille vai kissa pöydälle.

Pizzan tekeminen ei ehkä ole teknologisesti haastavin tehtävä, mutta siihen ei kannata takertua. Minusta tuossa esimerkissä on juuri sitä jotain. Rehellisyyttä? Uskottavuutta? Asiakkaiden arvostusta.

Luuta vai avoimuus? Väitän, että luuta voi pysäyttää kehityksen pahalla hetkellä jopa kokonaan.

Post a Comment