Minigolf on mielenhallintaa

Kerron aina ystävilleni, että minigolf on pään sisäistä liikuntaa. Tottakai se on kiinni hallituista liikkeistä ja ulkoilusta ja pitkistäkin kisapäivistä, mutta se ei ole lähelläkään fyysisesti kovaa treeniä vaan suuri koetus mielelle ja keskittymiskyvylle. Oletko samaa mieltä?

Törmäsin jousiammuntasivuilta aivan loistavaan lähes kokonaan Suomen Golfliiton henkisen valmennuksen ohjelmasta lainattuu artikkeliin. Suosittelen lukemaan sen, mutta kirjoitan tähän ensin asioita, joita olen poiminut minigolfin parissa itse kokien ja kokeneemmilta pelaajilta.

Häiriöt on kestettävä

Minigolfin keskeinen asia on, että pelaajat kunnioittavat toisiaan ja antavat toisilleen rauhan keskittyä lyöntiinsä. Tosiasia on, että joskus joku tulee aivan lähelle, ei huomaa olevansa liian lähellä tai ei vain osaa nähdä mitä ympärillä tapahtuu. Lyöjän keskittyminen häiriintyy.

Mitä siinä tilanteessa voi tehdä? Voi tietysti opetella sietämään häiriöitä jo harjoitustilanteissa, mutta tärkeää on myös keskeyttää oma suoritus, pyytää kenties toista pelaajaa siirtymään hieman kauemmas ja aloittaa oma lyönti alusta.

Häiriöt on loppujen lopuksi aika helppo juttu, jos ei oteta huomioon tilanteita, joille et todellakaan voi mitään: voittoisa karjahdus juuri kun mailasi lähti jo liikkeelle, toisen pelaajan tanssipyörähdys juuri pahalla hetkellä viereesi tai pelaajan kommentti rata-alueen toisella reunalla olevalle kaverilleen niin, että sinun ajatuksesi jäävät kiinni jonnekin aivan väärään asiaan. Ei, ei ne häiriöt ole helppo asia ollenkaan.

Huolet pilaa pelin

Minigolfissa mieli on saatava tyhjäksi huolista tai tietysti olisi parempi, ettei huolia olisi, mutta elämä ei aina ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Huoli edellisen radan epäonnistumisesta, edelliskerran epäonnistumisesta juuri tässä radassa, rahahuolet, ihmissuhdehuolet tai mitkä tahansa huolet, jotka kiertävät mielessä – haavoittavat keskittymiskykyä.

Jos mieltä ei saa tyhjättyä, eikä löydä sillä tavalla peli-iloa, niin parasta suoritusta ei vain voi tulla.

Miten huolista sitten pääsee eroon pelin ajaksi? Ehkä ongelmat on pyrittävä ratkomaan, mutta myös jonkinlaista mielen harjoitusta voi kokeilla. Ajatuksiin voi hakea mukavaa, positiivista ajatusta, joka saa hyvälle mielelle. Samoin kannattaa opetella (yrittää) keskittymään vain juuri tähän rataan, joka nyt on tässä. Jokainen rata on täysin oma pelinsä, jonka voi voittaa – jos pelaamisesta nauttii.

Hermostuminen nostaa sykkeen

Jos kesken peliä hermostuu tai antaa jännitykselle vallan, niin syke nousee ja keho ei enää suostu olemaan yhtä rento kuin normaalisti treenatessa. Itselläni on erityisesti ongelmia jännityksen kanssa ja olen hakenut sen hallintaan konsteja.

Rentouden löytäminen on välttämätöntä. Joskus siihen menee koko kierros eterniitillä, toisinaan rentous löytyy seuraavalla radalla.

Ratagolf foorumilla on jossain ketju ”uskalla epäonnistua”. Siinä on ajattelemisen aihetta, koska jokainen epäonnistuu joskus. Koskaan ei ole lopullinen katastrofi ottaa suuri lukema yhteen rataan. Siinä vaiheessa on suurin haaste ja voitto, että osaa jättää epäonnistumisen taakse ja jatkaa eteenpäin keskittyen rataan kerrallaan.

Sykkeen sietäminen on oma asiansa. Minigolfarin kannattaa harrastaa myös liikuntaa, jossa syke nousee. Itse asiassa korkea sykehän on miellyttävä olotila. Kun korkean sykkeen osaa yhdistää positiiviseen asiaan, niin se on myös helpompi laskea. Tämä on aivan oma väitteeni. ;)

Naistenleirillä kuulin myös ehdotuksena, että ehkä kannattaa kokeilla nostaa sykettä ennen kuin lyö jonkin radan. 10 * burpees radan vierellä ennen lyöntiä on vielä kokeilematta, joten en osaa sanoa olisiko siitä hyötyä.

Flow – mitä se on?

Täydellinen peli vaatii flowtilan, jossa ei liikoja mieti vaan nauttii pelistä. Olen itse löytänyt sen jo joitakin kertoja ja silloin ennätykset rytisee oli sitten kyse kisasta tai treenitilanteesta.

Itselläni se flow ilmenee hyräilynä, onnellisuutena, uteliaisuutena ja luottamuksena. Silloin ei ole pelkoa hartioiden kiristymisestä tai edes häiriötekijöiden vaikutuksista vaan silloin näkee vain pallon ja tietää minne sen pitää mennä ja tietää, että sinne se myös menee.

Kuulostaako hullulta? Mikä on sinun peliflowtilasi? Sen tiedostaminen ja lähtökohtien ymmärtäminen ei ole pahasta.

Flow – mistä se löytyy?

Jos sen tietäisin, niin olisin guru, mitä siis en ole. Uskon, että osa flowtilaa on hyvän treenin tulosta. Tullessasi radalle tiedät miten se pitää lyödä ja luotat itseesi.

Flowtila ei varmasti tule ilman valmistautumista. En pidä yhtään pahana pientä ”taikauskoa”, joka voi liittyä johonkin samaan vaatteeseen, lippalakkiin, kenkiin tai tiettyyn tapaan, joka pitää toistaa kisa-aamuna tai edellisenä päivänä. Se taikausko on oikean mielentilan hakemista ja valmistautumista parhaimmillaan.

Lainaan suoraan alussa linkittämääni artikkelia: ”Rakenna mieleesi positiivinen vire jo ennen kilpailua ja opettele säilyttämään huomiosi positiivisessa myös kilpailun aikana”.

Ensin työ, sitten pelinautinto

Voiko tässä muuhun tulokseen tulla kuin että hyvä valmistautuminen palkitaan. Se tarkoittaa sekä pitkän aikavälin treeniä, että lyhyemmän tähtäimen mielialavalmistautumista.

Kisassa pätee toinen lainaus linkitetystä artikkelista: ”Huomion suuntaaminen teknisiin yksityiskohtiin kuuluu harjoitteluun, ei treeniin”. Juuri niin, siinä flow tilassa ei enää mieti tekniikkaa vaan nauttii lyömisestä mielentilassa, joka toistaa jotain, jonka kroppa tietää jo tehdä.

Outi Parkatti 10.5.2013

ps: Tämä ei pääty tähän vaan artikkeli kehittyy varmasti sitä mukaa kun oma flowtilan metsästys etenee.

Oma oivallus

Mitä enemmän nautit pelaamisesta, sitä paremmin pallot menee perille!

Ratagolf / minigolf uutisia

Vuoden 2012 ratagolfin nuorten maailmanmestari tulee Suomesta!

Suuri kysymysmerkki?

Onko uusien ihmisten helppo löytää tiensä minigolfin pariin? Onko tietoa ja opastusta helposti tarjolla?